seafleet,autó,flotta,számítógép Forrás: seafleet.hu

A profi gépjármű flottaüzemeltetés titkai

A flottaüzemeltetés kicsit hasonlít a cégvezetéshez, nagyon sokféle dologra kell odafigyelni, gyorsan kell döntést hozni, a döntéseknek akár milliós költségvonzatai lehetnek, a különbség, hogy itt az emberek helyett gépjárműveket kell menedzselni. Az alábbiakban adunk ehhez némi segítséget, ami könnyebbé teheti ezt a feladatot.

Számítógép nélkül nem megy

Ma már alig van olyan terület, ahol nem használnak számítógépet, nem kivétel ez alól a gépjármű nyilvántartás sem. Egyre jobban haladunk a valós idejű adatlekérdezések felé. A GPS nyomkövető rendszer például már adatokat szolgáltat a gépjármű aktuális helyéről, de ez még csak a kezdet. A digitális átalakulás hihetetlen sebességgel zajlik, nem kell sok idő, hogy a gépjárművek az aktuális műszaki állapotukról is adatot szolgáltassanak, sőt meghibásodás esetén akár öndiagnózist is felállítsanak.

Ügyfélélmények fokozása

A flottakezelők és autókereskedők között is éles verseny folyik, és az fogja megnyerni a versenyt, aki az ügyfeleket profibb módon szolgálja ki. Ehhez ismerni kell az ügyfél flottával kapcsolatos igényeit, szokásait. Az ügyfél kérésére nem naprakész, hanem inkább valós idejű információt kell szolgáltatni és olyan formában, hogy az információk megértéséhez ne kelljen szakértőt igénybe venni. A mesterséges intelligencia, a VR (virtuális valóság) és AR (kiterjesztett valóság), valamint a Big data és az IoT (a dolgok internete) ebben nagy szerepet fog kapni.

Teljes körű nyilvántartás

Az ügyfelek azt igénylik, hogy a vételár kifizetésén és az igény szerinti tankoláson kívül túl sok gondjuk ne legyen az autóval, ehhez azonban a flotta üzemeltetőnek professzionális, kimondottan a flottakezelésre kiélezett szoftvert kell használnia, mint például a SeaFleet. A teljes körű nyilvántartás nem csak az ügyfeleknek fontos, hanem az üzemeltető munkatársainak is. Előfordulhat, hogy a nehézkes kezelés vagy a túlterheltség miatt nem rögzítenek be a gépbe fontos adatokat, és ebből az ügyfélnek kára vagy negatív élménye keletkezik.

Skálázható rendszerek

Ha Ön flottát üzemeltet, nyilván nem szeretne olyan dolgokért fizetni, amelyet nem használ, viszont hosszú távon lehet, hogy szüksége lenne egy adott funkcióra, ezért lemondani sem akar róla. Ilyen esetekben legjobb, ha olyan szoftvert választ, amely az Ön igényeinek megfelelően skálázható.

Felhőalapú megoldások

Legjobb, ha már most felkészül a felhőalapú megoldásokra, mivel ezek teszik lehetővé, hogy a gépjármű adataihoz bárhonnan, bármikor hozzáférjen Ön és munkatársai. A legtöbb szolgáltató csak felhőalapú tárhelyet kínál, az innovációban élen járó cégek azonban ennél sokkal komplexebb szolgáltatást nyújtanak, például garantálják, hogy 3 másodpercnél hosszabb adatkiesés nem fordulhat elő.

Összefoglalás

A profi flottakezelés már ma is elképzelhetetlen informatikai támogatás nélkül, a jövőben azonban ez még inkább így lesz. A flottakezelés is az ügyfelek még teljesebb és professzionálisabb kiszolgálásának irányába fog elmozdulni, és ebben a legújabb technológiák is jelentős szerepet játszanak majd.