Borítókép: A Megxit sztori 3. rész: Megszólalt a királyi család és cáfolja Meghan és Harry állításait. Íme a tények! Forrás: GettyImages/Chris Jackson

A Megxit sztori 3. rész: Megszólalt a királyi család és cáfolja Meghan és Harry állításait. Íme a tények!

Még mindig beszédtéma Harry és Meghan Oprah Winfrey-nek adott interjúja, amelyben számtalan sokkoló információt szivárogtattak ki a királyi család titkairól. Mára azonban kiderült, nem minden van teljesen úgy, ahogyan azt ők a show-műsorban állították. Végre megszólalt a királyi család és a Palota és minden állítás mellé egy cáfolattal szolgál.

Március első hetében „Oprah with Meghan and Harry” címmel sugározta a CBS azt a 85 perces beszélgetést, amelyben a hercegi pár őszintén elmondta, mi vezetett a királyi családból való kiválásukhoz. Íme az állításaik:

  • A Palota kalitkába zárta Meghant, elvette a szólásszabadsághoz való jogát, ugyanakkor nem védte meg a sajtó támadásaival szemben
  • Meghannek pszichés problémái alakultak ki és hiába kért segítséget a királyi családtól, nem kapott
  • A Palota dolgozói nem tanították meg Meghannek a protokollt, és ez őt sokszor igen kellemetlen helyezte sodorta
  • Harry és Meghan gyermeke, Archie, bőrszíne miatt nem kaphatott hercegi címet
  • A Megxit-et követően a királyi ház teljes mértékben megvonta az anyagi támogatást és a biztonsági védelmet a sussex-i hercegi pártól

Az interjút követően a Palota nem reagált azonnal az elhangzott vádakra, ezért sokáig csak Harry és Meghan verzióját ismerhettük. Most azonban a nyilvánosság elé tárták saját álláspontjukat.

Meghan állítása:

"Mindenkinek, aki velem kapcsolatban állt, utasítást adtak, hogy nem nyilatkozhatnak, és ugyanez a szabály vonatkozott rám is.”

A Palota cáfolata:

Évtizedek óta érvényes a szabály, hogy a királyi család tagjai és a környezetükben élők nem nyilatkozhatnak szabadon. Ők egy olyan gépezet részei, amelyben a monarchia védelme mindig elsőbbséget élvez az egyéni érdekkel szemben. A brit királyi család mottója: „Soha ne panaszkodj, soha ne magyarázkodj”. Ezt a szabályt csak nagyon kivételes esetekben szegik meg, például, ha a valótlan híresztelések túlságosan elharapóznának. Úgy vélik, hogy minél kevesebb olajat öntenek a tűzre, annál hamarabb lecseng a kérdéses ügy. Ha a Palota mégis amellett dönt, hogy nyíltan állást foglal, soha nem az érintett családtag nyilatkozik, hanem a kifejezetten ebből a célból létrehozott apparátus. Ezt a leckét nem csak Meghannak kell(ett) megtanulnia, de a királyi család minden tagjának és hozzátartozójának.

Meghan állítása: "Hiába kértem segítséget, nem kaptam"

„A személyemet érő rasszista és szexista támadások kikezdték a mentális egészségemet, mély depresszióba süllyedtem és még az öngyilkosság gondolata is felmerült bennem. Ám hiába kértem segítséget, nem kaptam. Sőt, még azt is megtiltották, hogy szakemberhez forduljak, nehogy kiderüljön és ez rossz fényt vessen a királyi házra. Szégyelltem Harry előtt is magam, ezért sokáig nem mondtam el neki sem, milyen démonokkal küzdök.”- nyilatkozta Meghan.

A Palota cáfolata:

Meglepő, hogy Meghan azt állítja, pszichés gondjaival senki nem törődött. A királyi család ugyanis évek óta a mentális egészség fontosságát hangsúlyozza és a stigmatizálás ellen küzd. 2017-ben, amikor Harry herceg úgy érezte, húsz év alatt sem volt képes feldolgozni édesanyja elvesztését, testvére, Vilmos javasolta neki, hogy vegyen igénybe szakmai segítséget. Harry meg is fogadta a tanácsát. Vilmos, Harry és Meghan még abban az évben útjára indították a „Heads Together” elnevezésű kezdeményezést és az „It’s okay to say” kampányt, amely a pszichés egészség fontosságát hangsúlyozta és a szakmai segítség igénybevételét javasolta. Adódik hát a kérdés, miért hagyták volna magára Meghant a problémájával.

Ezen kívül a királyi családnak vannak bizalmi szakemberei is, orvosok, pszichológusok, akik a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Mai napig érthetetlen, hogy Meghan miért nem kért tőlük segítséget. Emellett az is furcsa, hogy saját édesanyjának sem jelezte, hogy problémája van és maga Harry sem árulta el senkinek, miután felesége megosztotta vele aggodalmait.

Persze a Palotának mindenképpen fel kellett volna vállalnia Meghan védelmét, már csak azáltal is, hogy kiáll mellette és rendre utasítja a sajtót, amikor igaztalan vádakkal illették őt.

Meghan állítása:” Fogságban éltem, elvették minden személyes okmányomat”

Oprah kérdésére, hogy miért nem keresett ő maga szakembert, Meghan azt válaszolta: „Ez egyáltalán nem olyan egyszerű, mert ez itt nem így megy. Amikor családtaggá váltam, elvették tőlem a személyi okmányaimat, a jogosítványomat, a kulcsaimat. Mindent le kellett adnom.” Amikor Oprah, az előbbieket összefoglalva rákérdezett, fogolynak érezte-e magát, Meghan egyértelmű igennel válaszolt.

A Palota cáfolata:

Robert Finch, a Pro-Monarchia Csoport elnöke elmagyarázta, miért nem egyedi, ami Meghannel történt: „Minden királyi családtag személyes dokumentumait egy széfben tartjuk, és testőrök őrzik a nap 24 órájában. Eltűnésük vagy illetlen kezekbe kerülésük ugyanis igen nagy galibát okozna. A papírokat, igazolványokat nem azért vesszük el, hogy megfosszunk bárkit is a személyes szabadságától, épp ellenkezőleg ez a legmagasabb szintű védelmet biztosítja számára és megszokott rutinnak számít minden családtag esetében, és ez alól Meghan sem lehetett kivétel. Ráadásul, ha szüksége lett volna a papírjaira, ha kérte volna, minden további nélkül visszakaphatta volna azokat.”

Meghan állítása: "Rögtön a mélyvízbe dobtak"

Amikor 2017 novemberében Meghan először jelent meg hivatalosan Harry herceg oldalán, a britek hatalmas lelkesedéssel fogadták.Végre Harry is megtalálta a szerelmet, méghozzá milyen mesébe illőt: egy igazi hollywood-i színésznőt választott! Ám Meghan Markle-t sem polgári származása, sem a színészet nem tanította meg az udvari protokollra és etikettre. A kritikus sajtó pedig azonnal rávette magát minden egyes kis hibára, amit elkövetett: amikor színes körömlakkot viselt, a lábát nem úgy tette keresztbe, ahogy kellett volna vagy amikor a rajongókkal túl közvetlenül viselkedett.

„A filmekben azt látod, hogy külön személyzet foglalkozik azzal, hogy a családba újonnan érkezőt megtanítsák az udvari etikettre: hogyan kell enni, milyen ruhát illik felvenni a különböző alkalmakra és egyáltalán hogyan kell királynőhöz méltón viselkedni. De a valóságban ilyen nem létezik. Nekem mindezt senki sem mutatta meg.”- mondta az interjúban Meghan.

A Palota cáfolata:

A Buckingham Palota a 17 éve a királynő szolgálatában álló Samantha Cohent bocsátotta Meghan rendelkezésére, hogy mentorálja az új családtagot. Ezen kívül egy egész csapat állt készenlétben, hogy segítse Meghant a beilleszkedésben, de sem Harry, sem Meghan nem igazán hallgattak rájuk. Véleményük szerint – melynek a Daily Mailnek adott egyik interjúban hangot is adtak- Meghan valótlant állított, amikor arról beszélt, senki nem segített neki, hogy elsajátíthassa az udvari viselkedés alapvető szabályait.

A "Finding Freedom: Harry and Meghan and The Making of a Modern Royal Family" című könyv írója ugyanezt állítja: Meghan nyilvánosság előtt tett első debütálása előtt maga a királyné adott leckéket neki, a lehetőséget tehát megkapta, ő azonban ezzel nem kívánt élni.

Meghan állítása: "Archie bőrszíne miatt nem kaphatott hercegi rangot"

Unokatestvéreitől, George-tól és Louis-tól eltérően Archie Mountbatten-Windsornak nincs hercegi címe. Oprah kérdésére, hogy ez miért van így, Meghan annyit válaszolt:

„Ez a királyi család döntése volt, úgy vélték, ez így igazságos. A terhességem alatt többször is felmerült a kérdés, hogy kaphat-e Archie hercegi címet, de féltek attól, milyen bőrszínnel születik majd a kicsi.”

A Palota cáfolata:

Nem a Palota vagy a királyi család döntöttek arról, hogy Archie nem kaphatja meg a hercegi címet, hanem V. György, Erzsébet királynő nagyapja. 1917-ben ő rendelkezett arról, hogy az öröklési rendben csak bizonyos számú utód kaphatja meg a hercegi vagy hercegnői rangot és az azzal járó előnyöket, mindezt azért, hogy megelőzze a monarchia-ellenes hangok felerősödését. Archie tehát az ük-ük-ük nagyapja rendelkezése miatt nem kaphat hercegi címet és nem a bőrszíne miatt. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy amint Károly lép a trónra, Archie automatikusan megkapja a hercegi címet.

Azt, hogy a sussex-i hercegi pár és a Palota valamint a királyi család között valójában mi történt, valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, jobban mondva, a teljes, kendőzetlen igazságot. Harry és Meghan úgy érzik, megsértették őket és a Palota minden lépését egy ellenük irányuló hadjárat részének tekintik. A Palota és a királyi család pedig hallgat, hiszen szerintük inkább érdemes csendben várni, míg elül a vihar, semmint olajat önteni a tűzre.

Egy azonban bizonyos: a Palota nagy hibát követett el Harryvel és Meghannel szemben. Ám az is igaz, hogy az igazság valahol a két fél között középúton lehet.