Bunkiépítésre buzdít az orosz Ikea, és azt is megmutatják, hogyan csináld

bunki,bungi,sátor,wigwam,ikea,hogyan,otthon Forrás: Getty Images
6 módszert ajánlanak a bekuckózásra, és komolyan, még a végén elirigyeljük a gyerekektől ezeket a bunkikat.

Gyerekkoromban elég volt egy asztal és egy nagy, kockás pléd: már kész is volt a bunker/hajó/vityilló, mikor mire volt szükség. Nem kell nagy tudomány ahhoz, hogy megfejtsük a gyerekek vonzódását a kuckókhoz. (És valljuk be, a saját vonzódásunkat is - kuckózni jó!)

  • 1. Így bújnak vissza szimbolikusan a biztonságos, meghitt anyaméhbe.
  • 2. Megélhetik azt, hogy saját világuk, saját titkaik vannak.
  • 3. A szeparáció egészséges gyakorlása is a kuckózás: annak kifejezése, hogy ők már önálló lények, azt is elviselik, ha nem látják anyát-apát, és ők sem látszódnak egészen addig, amíg azt nem szeretnék, hogy valaki rájuk bukkanjon.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a kuckó parasztházban „a kemence és a fal között levő szűk hely, régebben szegényebb helyen gyermekek és öregek tanyázó v. alvó helye; sut.” „Édes komám, fütyül a szél, hallod-e? | Jobb volna egy meleg kuckó, vallod-e?” (Tóth Árpád) „Volt egy búbos kemence …, körül padkája volt, a kuckóban egy ócska juhászbunda.” (Móricz Zsigmond)

Az Ikea egyfajta digitális flashmobot hirdet azzal, hogy arra buzdítja a vásárlóit, hogy tegyék fel a bunkikról készült képeket #явдомикеИКЕА (kb.: énazIKEAházikóban) hashtaggel a közösségi oldalakra, a bútorgyártó cég pedig hetente közzéteszi az ezekből készült válogatását.

Az Ikea részletesen meg is mutatja, melyik kuckót hogyan lehet megépíteni. Természetesen ikeás termékeket ajánlanak, de az ötletek többségét valószínűleg az otthonunkban egyébként is fellelhető tárgyak segítségével bármelyikünk össze tudja állítani.

Itt megnézheted az ikeás rajzokat és az elkészítési útmutatókat: