BÚÉK – Az év vége vígjátéka hamarosan a mozikban

Borítókép: BÚÉK – Az év vége vígjátéka hamarosan a mozikban
Van, aki teljesen őszinte? E sorok írója és a BÚÉK című új magyar vígjáték alkotói egyetértenek abban, hogy aki igennel válaszol, az hazudik. Vagy füllent. Vagy becsapja magát.

Mindenki titkol valami kis bűnt, restellnivalót, egyebet, és ez így van jól. Ám Goda Krisztina (aki a Csak szex és más semmi óta a romantikus vígjátékok meseterének számít) olyan szilveszteri buliba irányítja hét hősét, ahol a vendégek a poén kedvéért kipróbálják, mi lesz abból, ha mindent tudnak egymásról. Vállalják, hogy amíg tart az éjjel, az összes hívásukat kihangosítják, mindegyik üzenetüket megmutatják – és persze botrány lesz a vége.

Hogy milyen titkok kerülnek elő, arról persze nem írhatunk, hogy el ne rontsuk a néző (kár)örömét, de az biztos, hogy hőseink bűnei változatosak, és ők a legőrültebb trükkökre is hajlandóak, csak hogy ne kelljen színt vallaniuk. Hazugságaik újabb hazugságokat szülnek: és mire eljön a hajnal, a hét régi barát pedig kénytelen újragondolni, amit addig a barátairól, a szerelméről és a világról gondolt.

Még szerencse, hogy ez vígjáték: ahol bánat van benne, ott a vigasz is közel, és az egész kalamajka végül a derűs megoldások felé kanyarodik. De a ravasz forgatókönyv szerencsére nem kegyelmez: minden lehetséges csapdába és verembe elvezeti a karaktereket, akiket kiváló színészcsapat kelt életre. Törőcsik Franciska, Bata Éva, Szávai Viktória, Lengyel Tamás, Hevér Gábor, Elek Ferenc, Mészáros Béla külön-külön is elvinne a vállán egy vígjátékot, de így heten igazi szilveszteri tűzijátékot produkálnak. Hitelesek, pedig gátlástalanok; sok bűnük van, mégis szerethetők.

Mert végül is – és ez a film készítőinek nagy találmánya – ez a lehetetlen helyzet, ez a kitalált, eltúlzott, túlpörgött szilveszter éjjel azért senkitől nem áll távol: minden néző ott lehetne abban a lakásban, és ő is együtt hazudna a többiekkel. Azután lebukna, és kénytelen volna rájönni, hogy vele sem voltak őszinték.

Ez a film jó eséllyel klasszikus lesz: a BÚÉK a régi nagy vígjátékok méltó utódja, modern, mai, és nagyon szellemes. December 6-tól mindenki ellenőrizheti, hogy igazat mondunk.