Budapest legújabb játszóterét teszteltük, és tetszett

Borítókép: Budapest legújabb játszóterét teszteltük, és tetszett
Óbudán, egy régi lakótelep "mélyén" lévő parkot alakítottak át játszótérré és pihenő parkká.

Több játszótet megnéztünk már az elmúlt hónapokban. A közösségi médiában kicsit nagyobb volt a füstje mint a lángja ennek a játszótérnek, de nekünk mégis tetszik.

Egy kis történelem

Óbudán a Bécsi út és a Vörösvári új ölelésében lévő lakótelep parkja, - a Holdudvar - a budapesti lakótelepek megjelenésekor a hazai tájépítészet kiemelkedő projectje volt.

Forrás: holdudvarpark.blog.hu (Andor Anikó, a park első tervezője)

Csak semmi nosztalgia, de akkoriban a park valóban közösségi térként üzemelt, a kis vizes pancsolda miatt még nem szólt senkire sem az ANTSZ, de idővel a vizet elzárták, a padokat lelakták, a park funkcióját vesztette.

Idén teljesen új megközelítésben újították fel: létrehoztak zárt játszóteret a kisebbeknek, csúszdaparkot a nagyobbaknak, kültéri fitness parkot, futópályát és egy csendesebb pihenő részt.

Forrás: holdudvarpark.blog.hu (Andor Anikó, a park első tervezője)

Az alábbi - megszokott - szempontok alapján vettük górcső alá a játszóteret, melyről részletesen galériánkban találtok információkat.

HOGY MITŐL KLASSZ SZERINTÜNK JÁTSZÓTÉR?

Az alábbi szempontok egy részét a "kiemelt" játszóterek esetén tartjuk fontosnak, természetesen a kisebb játszók esetén mi sem gondoljuk, hogy egy önkormányzat bírná anyagilag. (Bár az igazat megvallva szerintünk igényes játszótérbe fektetni sokkal jobb "kampányköltés", mint bármiféle plakátra és szórólapra...)

  • Legyen wc - Sajnos nincs, de legalább vannak vendéglátó helységek, ahol a fogyasztó vendégek használhatják a mosdót.

  • Legyen kézmosó / ivóvíz - Több részre tagolódik a park, és minden egyes szekcióban van ivókút!

  • Ürítsék a szemetest - Nyitás után pár nappal voltunk egész késő délután, és egyik kukából sem "folyt ki" a szemét.

  • Legyen szelektív szemetes is (bilibe lóg a kezünk?) - Sajnos nem láttunk szelektív szemetest.

  • Tömegközlekedéssel jól megközelíthető legyen (kiemelt játszóterekről beszélünk!), legyen kerékpártároló - nagyon jól megközelíthető (cikkünk végén térképet is találsz), jó pár kerékpártárolót is elhelyeztek.

  • Legyenek nagyobbaknak is játékok, pl. kosárpálya, futópálya - kosárpálya nincs, viszont 450 m hosszú rekortán futópálya van a játszótér körül.
  • Legyen büfé vagy kávézó - Közvetlen a játszótér mellett van egy kerthelységes cukrászda, ahonnan rá is látni a játszótérre. Sajnos 18,00 órakor bezár.
  • Legyen felnőtt fitness park - komoly fitness park van, és nagyon kellemes, árnyékos területen.

  • Legyenek padok - nagyon sok pad van, a "csendes" részen még napozó ágy is, sakk asztal, közösségi asztalok 4-4 székkel.

  • Legyen napvédett rész (a legjobb persze, ha fák adnak természetes árnyat, de a napvitorla is remek e célra) - a játszótéren napvitorla, a többi részen a fák adnak árnyékot.

NÉZD MEG A JÁTSZÓTÉREN KÉSZÜLT FOTÓINKAT A GALÉRIÁBAN: