Nagyon sötét balhé kezd körvonalazódni a Bohém rapszódia rendezője körül – 11 dolog, amit eddig tudunk

Borítókép: Nagyon sötét balhé kezd körvonalazódni a Bohém rapszódia rendezője körül – 11 dolog, amit eddig tudunk Forrás: youtube
Több díjátadó gálának jelöltjei közül is kihúzták a Bohém rapszódiát, illetve a rendezőjét, miután négy férfi megvádolta Bryan Singert szexuális zaklatással. Az Oscar-szervezők és az Amerikai Filmakadémia egyelőre hallgatnak.

2018 októberében mutatták be a Bohém rapszódiát, amely önmagában is rendkívül megosztó életrajzi filmnek sikerült. A kritikusok ünnepelték Rami Malek alakítását Freddie Mercury szerepében, de elmarasztalták a forgatókönyvet és azt, hogy túl „családbarátra” sikerült a film, kevés szó esik benne Mercury homoszexualitásáról és drogos kalandjairól, inkább egy kétórás nosztalgia-Queen-videoklip lett belőle.

Ennél is nagyobb balhé övezte a film forgatását, amely már a produkció kezdete, 2010 óta nem volt egy fáklyásmenet. A rendező, Bryan Singer több forrás szerint rendszeresen késett, illetve hiányzott a forgatásokról, míg végül három héttel a vége előtt a stúdió kirúgta. Közben egyre inkább nyílt titok volt, hogy Singert több fiatal férfi is vádolta szexuális zaklatással. Nézzük, mik a legfontosabb tények, amiket tudunk.

Bryan Singer,bohém rapszódia
Forrás: Getty Images
Bryan Singer

1. A Bohém Rapszódia minden idők legnagyobbat kaszáló életrajzi filmje lett.

Singer már a 90-es években, a Közönséges bűnözők idején tudta, mivel lehet megfogni a közönséget. A rendezései már korábban is 3 milliárd dollár profitot termeltek összesen. A Bohém rapszódia pedig a vegyes kritikák ellenére 800 milliós profitot hozott világszerte.


2. A film a botrányok ellenére egymás után kapja a díjakat, de a rendező nem

Sőt, a díjazottak rendre kihagyják Singert a köszönőbeszédükből; így tett Rami Malek is a Golden Globe-díjátadón. „Egyetlen feladatunk volt: hogy Freddie Mercuryt ünnepeljük ebben a filmben. Ő egy csoda volt. Semmi sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy megadjuk neki a szeretetet és rajongást, amit megérdemel” – nyilatkozta a Globe színfalai mögött Malek. Singer nem volt ott a gálán.

3. Nade mik a vádak pontosan?

Mint a The Atlantic egy nemrégi tényfeltáró cikkében megírta, több férfi is azzal vádolja Singert, hogy megerőszakolta vagy szexuálisan molesztálta őket, méghozzá akkor, amikor ők még 15, illetve 17 évesek voltak (Kalifornia államban a beleegyezési korhatár 18 év). Az állítólagos áldozatok az incidensek után különböző traumatikus időszakokon mentek keresztül, amiben volt droghasználat, depresszió és poszttraumás stressz-szindróma is.

Elbeszéléseikből az is kiderül, hogy Singer nem egyedül zaklatott; barátai, üzlettársai is hajtottak fel számára fiatal fiúkat.

4. A BAFTA közleményben állítja, hogy „felfüggesztette” Singert a jelöltjei közül.

A The Atlantic cikke nyomán. Mint a közleményben írják, azt is tudomásul veszik, hogy Singer tagadja a vádakat. „A jelölés felfüggesztése addig marad érvényben, amíg bebizonyosodik, hogy a vádak megalapozottak-e” – áll a közleményben.


5. Singer nem csak tagad: összeesküvést is szimatol

A rendező ügyvédje azt mondta a The Atlanticnak: „Singer kategorikusan tagadja, hogy valaha is szexelt volna fiatalkorú férfiakkal vagy érdeklődést tanúsított volna irántuk.” Singer azt is állította, hogy „mivel Bohém rapszódia kasszasiker lett, amely egymás után kaszálja a díjakat, nem csoda, hogy ez a homofób mocskolódás pont a díjszezonra lett időzítve”.


6. ...és igaza van?

Singer a The Atlantic-cikkre utal, ugyanakkor figyelemre méltó az időbeli egybeesés egy másik ponton is: 2017 decemberében, három nappal azután, hogy kirúgták a Bohém rapszódia produkciójából, egy állítólagos áldozata beperelte, azt állítva, hogy Singer megerőszakolta 2003-ban, amikor ő még csak 17 éves volt. Egy nappal később a Deadline Hollywood magazin interjút közölt Singer egyik exével, aki drogos orgiákról és egyéb tivornyázásokról számolt be. A The Atlantic több forrása is azt állítja, hogy a Bohém rapszódia mögött álló stúdió, a Fox nem tudott ezekről, amikor kirúgta a rendezőt.


7. Ettől még nyílt titok volt

Először 1997-ben röppentek fel hasonló vádak Singerrel szemben, és a 2017 decemberi per környékén többen is bojkottálták a rendezőt, például a Dél-Kaliforniai Egyetem 4000 diákja és tanára írt alá egy petíciót, követelve, hogy vegyék le Singer nevét az egyik filmes programról (amit az egyetem meg is tett). „Miután kirobbant a Harvey Weinstein-botrány, mindenki azt hitte, hogy Bryan Singer lesz a következő” – mondta egy színész a The Atlanticnek.

rami malek,brian may
Forrás: Getty Images
Rami Malek és Brian May a Golden Globe-on

8. Mégsem a zaklatási vádak miatt rúgták ki a Bohém rapszódiából

Mindennek fényében rendkívül érdekes és meglepő, hogy nem a régóta keringő szexuális zaklatási vádak miatt rúgták ki Singert a Bohém rapszódia produkciójából, hanem mert sokat hiányzott, állítása szerint beteg szülei mellett kellett lennie és ő maga is beteg volt. „Semmit sem szerettem volna jobban, mint befejezni ezt a projektet és hozzájárulni ahhoz, hogy Freddie Mercury és a Queen öröksége megkapja a neki kijáró tiszteletet – mondta egy közleményben –, de a Fox nem engedte meg nekem ezt, mert ideiglenesen a saját és a hozzátartozóim egészségére kellett összpontosítanom”. A produkció résztvevői azonban azt is állították, hogy Singer rendszeresen késett és hiányzott bejelentés nélkül a forgatásokról. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a hálaadási szünet után a harmadik forgatási napon sem tért vissza, és az operatőr, Newton Thomas Sigel ugrott be a helyére. Később, miután hivatalosan is felmondtak neki, Dexter Fletcher vette át a rendezést.


9. Mindez a stúdiót nem akadályozta meg abban, hogy jelölésre ajánlja Singert

Fletcher, az új rendező 16 forgatási napot dolgozott végig és az utómunkálatokat is felügyelte, de az amerikai rendezők szakszervezete (DGA) szabályzata értelmében a film rendezőjeként egyedül Singer lett feltüntetve. A stúdió ezért csak az ő nevét ajánlotta be a különböző díjak legjobb rendező kategóriáiba. A botrányok miatt általában nem kapott jelölést.

10. Rami Malek nem tudott a vádakról

„Tudtommal előbb kerültem be a produkcióba, mint Bryan, és már egy évvel a forgatás előtt nyakig beleástam magam a készülésbe, nem néztem se jobbra, se balra” – nyilatkozta a Los Angeles Times-nak. Malek és Singer közt állítólag a forgatáson is késsel lehetet vágni a feszültséget, ami végül nyílt konfrontációhoz vezetett. A beszámolók szerint tettlegességre végül nem került sor, de arra igen, hogy Singer „hozzávágjon egy tárgyat”. Később rendezték a helyzetet és félre tudták tenni az ellentéteket.


11. Mi lesz az Oscarral?

Rami Malek talán a legnagyobb esélyes a legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei között, és a Bohém rapszódiát még négy további díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában is. Valószínűtlen azonban, hogy a brit után az Amerikai Filmakadémia is felfüggeszti a film jelöltségét, mivel a legjobb filmért járó díjat nem a rendező, hanem a producerek kapják (ellentétben a BAFTA-val). Az Oscarnak amúgy se hiányzik még egy botrány azután, hogy a korábban házigazdaként bejelentett Kevin Hart néhány annak idején kiposztolt homofób tweet miatt visszalépett, és most az Oscar-gálán nem lesz házigazda, csak díjakat átadó sztárok.