Bronzérmes lett a Barack Thermal Hotel & Spa séfje Kocsis Zoltán és csapata Luxemburgban

Bronzérmes lett a Barack Thermal Hotel & Spa séfje Kocsis Zoltán és csapata Luxemburgban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A kezdetek óta vezeti a szálloda konyháját Kocsis Zoltán, akinek több mint három évtizede a főzés a mindene. A komplexum konyhája az egyik meghatározó vonzereje a hotelnak, a vendégek kedvelik a házias, ínycsiklandó ételeket. Vannak fogások, amik örök kedvencek és évek óta szerepelnek az étlapon: ilyen az újragondolt „Barackos Somlói” vagy a megunhatatlan alföldi töltött káposzta.

Idén hetedik alkalommal november 24-től 28-ig rendezték meg a világ egyik legnagyobb kulináris versenyét a Villeroy & Boch Culinary World Cupot. Az eseményre több mit 70 ország 2500 versenyzője érkezett a világ minden pontjáról. A rendezvényen a kategóriákon belül több arany-, ezüst-, illetve bronzérmet is kiosztanak a több száz versenyzőnek és versenymunkának, egy szigorúan meghatározott szempontrendszer alapján határozzák meg azt, hogy ki milyen minősítést ér el.

A több napos eseményen egyéni kategóriában indult a Barack Thermal Hotel & Spa csapata a „melegen elképzelt és hidegen tálalt” menüsorával. Egy 5 fogásos menüsort és 2 hideg, 2 meleg „finger-food-ot” kellett elkészíteni, kitálalni és egyedi látványtervű kompozícióba kiállítani 180 perc alatt. A versenykiírásban nemcsak az elkészítési időt, de még az adott menüsoron szereplő falatok méretét is meghatározták.

Egy olyan alapanyagra esett Zoltán választása, amit más nem mert bevállalni – a marhagyomrot, a pacalt - és ezt a merész választást értékelték leginkább a pontozásnál a bírák.

A Barack Thermal Hotel & Spa séfjében másfél éve merült fel a gondolat – egy kollégája inspirálta, aki akkor egy szakácsolimpián vett részt -, hogy jó lenne megméretni magát egy rangosabb eseményen. A munkatársak, a szakmában a barátok és a szálloda tulajdonosai is maximálisan támogatták a verseny ötletét, mindenki egy emberként segített a háttérben. A legnagyobb kihívást a felkészülés jelentette, hiszen szellemileg és fizikailag is kimerítő az ilyen alkotó-főzés, ami az utolsó két hétben napi 8-10 órát vett igénybe.

A versenyző összerakja a menüt és kipróbálja az ideális elkészítési módot, és lepróbálja tucatszor az ételeket. Ezen kívül meg kell álmodni az elrendezést és azt, hogy milyen dekoráció illik a menüsorhoz. A sütés-főzés mellett figyelembe kellett venni azt, hogy extrém körülmények között – huzatban, neonfényben, hőmérsékletingadozásban – 15 órát lesz kiállítva a kompozíció.

Mindenesetre megérte a több hónapos felkészülés, és a 4 napos kiutazás az összes nehézséggel, hiszen rengeteg gratuláció érkezik - nemcsak kollegáktól, de az étterem új és visszatérő vendégeitől is. Zoltán célja volt a versennyel, hogy bebizonyítsa önmagának, hogy meg tud újulni több év után is a szakterületén. Mindemellett fontos volt, hogy fiatal kollegáit inspirálja és motiválja a főzés szeretetére és a gasztronómia iránti elkötelezettségére.

Kocsis Zoltán bronzérmes Word Cup menüsora:

Finger–food: töltött marhagyomor dijoni mártással, gőzölt fogasfilé chilis uborkával, sütőtökös csirkerolád édesburgonya mártással, fürjtojás sárgával töltött libamáj bonbon wasabi szósszal

Hideg előétel: trikolor halsalátával

Leves: tengeri halleves sáfrányos bundás haltejjel

Meleg előétel: töltött fürj sült zöldségekkel és túrógombóccal

Főétel: pisztáciába burkolt őzgerinc puliszkával, párolt gyökérzöldségekkel és gabona rizottóval

Desszert: málna tükör töltött ostya citrom mousse

Tovább olvasok
Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

3 húsmentes meleg saláta az ősz jegyében

Az egyik kedvenc elfoglaltságunk őszi estékre: pokróccal és finomságokkal körbe véve magunkat sorozatot nézni a kanapén. Ilyenkor persze nem árt, ha nem csak finomak, de egészségesek is azok a harapnivalók.

Variációk bundáskenyérre: öt frappáns megoldás

Imádjuk reggelire, vacsorára, édesen és sósan, bő olajban kisütve és sütőben sülve, de próbáltad már megtöltve, rétegezve, vagy épp feltekerve?

Tanítsd meg a gyereked, hogyan nyugtathatja meg magát – 5 tipp

A gyerekeket ma rengeteg külső inger éri, sok irányban kell megfelelniük, ebbe pedig gyorsan belefáradnak. A relaxáció hatására képesek lesznek megnyugodni, energiával töltődnek fel, egészségesek maradnak, bónuszként pedig felnőttkori stresszhelyzetekben is előkaphatják majd ezt a megoldókulcsot. Íme, néhány egymásra épülő lépés a relaxáció felé:

Több hónapig küzdöttem a lefolyódugulással, végül négy hiperegyszerű, filléres ötlet oldotta meg

Duguláselhárító szakember, klór, nátriumhidroxid és még ki tudja, milyen vegyi összetevők – igen, én is jártam már itt. De hasztalanul: a mosdókagylómból több fordulónyi bolti vegyszer után sem volt hajlandó eltávozni a (meglehetősen koszos) víz. Egyre nagyobb bajban voltam, mert vendégek jöttek – ők mégsem láthatják ezt a förmedvényt a fürdőszobámban! Aztán kicsit beletúrtam az internetbe és megvilágosodtam.

Hamarabb is fel lehet dolgozni a szakítást, mint elsőre gondolnád

Mint oly sok minden más, ez is fejben dől el, még ha ez az érzelmek viharában először furcsán is hangzik.

Híres nőszemélyek 50 fölött, akikre vadítóan simul a bikini

„Igen, holnap 53 leszek. És?!” – posztolta néhány hete Salma Hayek, és a kijelentésébe nehezen tudnánk belekötni. Végtére is a legjobb esetben is 35-nek néz ki bikiniben!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem