Hé, ébresztő, ne hasonlítsátok a karantént börtönhöz!

Ellen DeGeneres,karantén,vírus,koronavírus,börtön
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

L

Lassan két hónapja élünk önkéntes karanténban, ami mindenkit megvisel, európaiakat, ázsiaiakat, vagy épp az Egyesült Államokban élőket is. Nem könnyű helyzet ez, de mégsem kéne börtönhöz hasonlítani, figyelmeztet Lisa Marie Basile, a huffpost.com vendégírója.

Az írónőben akkor szakadt el a cérna, amikor megnézte az The Ellen DeGeneres Show karanténból közvetített adását, amelyben a showman azt mondta: „a karantén olyan, mint börtönben lenni, mert tíz napja ugyanazt a ruhát hordom és mindenki meleg körülöttem” – Ezt Basile nem találta viccesnek, mert szerinte igen is óriási különbség van az önként vállalt karantén és a kőkemény börtönlét között. Ugyebár Ellen DeGeneres a Beverley Hills-i luxusházába zárkózott be, ami egy akkora telken található, amiről a legtöbb ember álmodni sem mer, és a gyepét a kaliforniai nap világítja meg. Az elitéletekkel szemben neki rengeteg lehetősége van kielégíteni a szükségleteit… De persze nemcsak róla van szó, a Facebookon és az Instragramon ezer poszt kering, amelyek összehasonlítják a börtönt a bezártsággal…

Igaz, hogy nagy kihívás a bezártság, hiszen van, akinek bántalmazó partnerrel kell megosztania az otthonát, sokan veszítették el ezekben a napokban az állásukat is, ami szintén nagyon komoly feszültséggel jár, de Basile bevallja, hogy van két családtagja, akik megjárták az igazi börtönöket, az apja öt évet ült… Egyszer csak mint egy szellem, eltűnt az életéből, és csak levelezni tudtak és az apa fogalma absztrakt lett számára. A nevelőapja pedig tizenhárom év után szabadulhatott. Nem csoda, hogy Lisa Marie börtönökben önkénteskedett. A saját tapasztalatai mondatták vele, hogy Ellen és még sokan mások alábecsülik a bezártság valóságát, brutalitását. A legtöbb ember ugyanis kimehet sétálni, eljárhat boltba, de az elítéltek kicsi, sötét helyen élnek, védőmaszkok és orvosi kezelés nélkül.

Lisa Marie apja azt mondta, hogy amikor otthon vagy, akkor a szeretteiddel vagy körülvéve, míg a börtönben csupa olyan veszélyes emberrel élsz, akik nem kíváncsiak rád, veszélyt jelentenek az életedre, miközben nincsenek jogaid sem. Ha megtámadnak a cellatársak, és védekezel, magánzárkába raknak. Ha orvosi ellátást kapsz, az nem nevezhető körültekintőnek. A cellád olyan, amit egy állat is nehezen visel el, ráadásul a börtönben korlátozottak a hozzáférések az információkhoz, nem is tudják, hogy valójában milyen nagy veszélyt jelent a bezárt emberekre a koronavírus. Lisa Marie szerint kötelességünk felelősségteljesen beszélni. Az élet nehéz a karanténban, de közel sem annyira, mint a börtönben, ügyeljünk arra, hogy ne űzzünk csúfot azokból, akik valóban nagyon komoly veszélynek és megpróbáltatásoknak vannak kitéve. Beszédes, hogy milyen rohamosan nő a fertőzés a büntetés végrehajtási intézetekben, miközben a gazdagok a villájukban pihennek, és a legjobb éttermekből rendelik az ebédjüket, addig a börtönökben élők nemcsak a saját démonaiknak és a cellatársaknak vannak kiszolgáltatva, hanem a koronavírusnak is.

Ők sem hagyják el magukat a karanténban

Nézd meg a galériánkat>8 kép
Hírességek karantén fodrászata

huffpost.com

Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem