Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már

Borozási hibák, amiket biztosan te is elkövettél már
Forrás: ThinkStock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Grand Tokaj
A

Akár szenvedélyes borgyűjtő vagy, akár csak egy-egy kósza palackot bontasz fel a barátaid társaságában, egész biztosan követtél el már néhányat az alábbi hibákból. Azért, hogy legközelebb ne ess hasonló csapdába – és a következő pohár bor még élvezetesebb lehessen –, összegyűjtöttünk pár tipikus esetet, amit jobb, ha elkerülsz!

Télen kerülöd a fehérborok fogyasztását

Nagyon könnyű a fehérborokról a hőségre, a könnyed nyári délutánokra asszociálni – ahogyan azonban a fehér ruháinkat sem szeretjük hónapokra száműzni a szekrényünkből, úgy a kedvenc fehérborainkat sem szabad ezekben a hónapokban hátrányosan megkülönböztetni. Válassz ilyenkor a testesebb fehérek közül: egy fahordóban érlelt chardonnay, egy zamatos furmint vagy egy édesebb ízjegyekkel bíró gyümölcsös tokaji aszút, mely tökéletes választás lehet ilyenkor!

Kerülöd a csavaros kupakú borokat

Sokáig a csavaros kupak egyenlő volt a gyenge minőséggel – ma sokkal inkább a fiatalabb borokra jellemző ez, így nem kell megrettenned tőle. Amennyiben azonban érettebb, komplexebb ízvilágú bort választanál, maradj a parafa dugónál.

Nem vagy elég kíséretező kedvű

Ha már elkezdted kiismerni magad és az ízlésedet a borok területén, érdemes elkezdened kis lépésekben kísérletezni: ne maradj mindig ugyanannál a bornál főként, hogy egy adott bor évjáratonként is egészen különböző lehet. Már van egy 5 vagy 6 puttonyos aszúd és várod a tökélets alkalmat? Ne várj tovább, ideje kinyitni és megkóstolni!

Rosszul fogod a poharat

Hangzás ide vagy oda: lehet rosszul tartani a poharat. A borospoharat érdemes mindig a talp felett megfogni, így elkerülhető, hogy a tenyerünk felmelegítse a pohárban keringő italt. Az üveg falán éktelenkedő ujjlenyomatokról nem is beszélve.

Nem kérsz segítséget a választáshoz

Lássuk be, amikor egy étteremben elénk kerül egy több oldalas borlap, sokan elbizonytalanodunk: ilyenkor ne féljünk segítséget kérni a pincértől vagy a sommelier-től, aki így az ízlésünkhöz, a pénztárcánkhoz és nem utolsósorban az elfogyasztott ételhez leginkább megfelelőbb variációkat tudja nekünk kínálni. Előételekhez, csirkéhez és pulykához könnyű fehérbort, nehezebb főételhez, például sertéshúshoz testesebb vöröset, desszerthez – vagy akár a helyett – pedig az est zárásaként egy finom aszút.

Olvasd el ezt is!

Húsokhoz kizárólag vörösbort, halakhoz kizárólag fehérbort fogyasztasz

Sok esetben követendő a fenti szabály, azonban időről-időre nyugodtan eltérhetünk tőle: gondoljunk akár az elkészítés módjára. Egy intenzív, füstös ízvilágú tonhal steak vagy lazac mellé nyugodt lélekkel választhatunk egy könnyed vörösbort, míg a sertéshúshoz vagy a csirkéhez remekül passzol egy érettebb rizling.

A bort nem hagyod levegőzni

Még egy igazán fiatal vörösbornak is előnyére válik egy kis levegőztetés, mert lágyítja a tanninokat és erősíti az ízjegyeket. Amennyiben nem rendelkezel dekantálóval, úgy az is elég, ha megbontod a bort és hagyod kicsit szellőzni. Az érettebb borokban idővel képződhet némi üledék, így ezeket a borokat érdemes legalább 30 percen át levegőztetni, majd a teljes élvezet érdekében fogyasztás előtt szétválasztani az italt az üledéktől. Azonban nem árt ha tudod, hogy a fehér – különösen a testesebb, édes - boroknak is jót tesz a levegőztetés.

Rossz helyen tároltad a bort

Az egyik legfontosabb szabály, hogy bort árnyékos helyen kell tárolni, ahol véletlenül sem éri nap. Még ha borhűtőben van, akkor is ügyelj erre! Legyen minél közelebb a földhöz, szobahőmérsékletnél pár fokkal hidegebben hőmérsékletű helyen.

Tovább olvasok
Fizetőeszköz, radír és szerelmi kötés – 19 érdekesség a kenyérről

Augusztus 20-a az Új Kenyér ünnepe, ennek apropójából összegyűjtöttünk egy halom izgalmas információt róla, amit eddig valószínűleg te sem ismertél.

A nagyobb áruházláncok iskolakezdési katalógusai egyben (hogy idén se kelljen keresgélned)

Nyomtatott reklámújságok helyett bőven elég egy helyen csekkolni (és összehasonlítani) az árakat.

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Bikákat komoly elismerés teszi boldoggá, a Rákok fontos döntést hoznak meg

A hosszú hétvége első napján is érdemes elolvasnod a csillagok üzenetét, hisz ismét izgalmas dolgokat tudhatsz meg!

Melyik a legjobb kardioedzés, ha hasból szeretnék fogyni?

Egyáltalán nem mindenki van oda a kardióért, de ha zsírt szeretnél égetni, akkor muszáj beiktatni az edzéstervedbe. Szerencsére sokféle kardioedzés létezik.

Híres emberek, akiket gyerekkori barátság fűz össze

Hollywood tele van ikonikus barátságokkal. Sztárok, akik együtt dolgoznak, esznek, edzenek, sőt még a vörös szőnyegre is együtt sétálnak fel. És vannak olyan hírességek, akik már gyerekkoruk óta ismerik egymást.

Neked mi a szupererőd? Teszteld magad!

Töltsd ki a tesztet és írd meg nekünk, hogy eltaláltuk-e a szupererődet.

Voilà! 5 híres francia mártás, amivel bárkit lenyűgözhetsz

A klasszikus francia konyhának köszönhető a legtöbb hideg és meleg alapmártás vagy más néven anyamártás. A hollandi, a spanyol, a velouté, a besamel, a marinara és persze a majonéz is. Ezek mind-mind nélkülözhetetlenek a francia konyhában és ma már a miénkben is.

Bölcsebbé és talpraesettebbé tesz az utazás – használd ki!

Persze mindenki úgy utazik, ahogy akar. De miért ne utaznál úgy, hogy az a szellemi fittségedre is jó hatással legyen?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem