Illik, nem illik? – Néhány szabály borozáshoz
Mint mindennek, a bor kóstolásának és fogyasztásának is megvan a saját kultúrája és írott vagy íratlan szabályrendszere. Ismerjünk meg ebből még néhányat.
Noha korábban már esett szó néhány, borozáshoz köthető fontos illemszabályról, illetve olyanokról is, amelyeket jobb inkább elfelejteni, a borozáshoz köthető szabályok sora ezzel még korántsem ért véget. Akár a borospohár felőli, tehát „vendégoldalon” állunk, akár mi magunk vagyunk a vendéglátók palackkal a kezünkben, még néhány fontos szabályt érdemes betartanunk.
Ne „tukmáljuk” a bort!
Ez a szabály – bár nem tűnik a legfontosabbnak – nagyon kellemetlen és zavarba ejtő szituációktól mentheti meg mindkét felet, tehát a vendéget és a vendéglátót egyaránt. Annak amúgy is megvan a maga regulája, hogy melyik borból mennyit illik tölteni a pohárba, de ha ezen túlmenően szeretnénk még vendéglátóként kedveskedni a vendégeinknek, mindig az ő kifejezett beleegyezésükkel vagy kérésükre tegyük ezt. Természetesen vendéglátóhelyeken nem fordul elő, de sajnos egyéb körülmények között még mindig találkozhatunk azzal a magatartással, hogy „csak még egy pohárral” felkiáltással máris a poharakba zuttyantanak egy újabb adag bort a megkérdezésünk nélkül. A legkellemetlenebb szituáció azonban mégis az, amikor a vendég kedves és egyértelmű visszautasítása után előkerülnek a „ne sérts meg!” típusú mondatok. A visszautasítás ugyanis nem mindig azt jelenti, hogy a vendégnek nem ízlik az adott bor. Jó vendéglátók amúgy sem a kitöltött bor mennyiségétől, hanem annak minőségétől, és a figyelmes, kedves hozzáállásunktól leszünk. Mindig tartsuk tiszteletben, hogy a vendég mennyit szeretne fogyasztani – és ez nem csak a borokra, az ételekre is vonatkozik.