Illik, nem illik? – Néhány szabály borozáshoz

Illik, nem illik? – Néhány szabály borozáshoz
Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
B

Bár borozás, borkóstolás során elsősorban természetesen nem az illemtankönyv ide vonatkozó fejezetei járnak a fejünkben, néhány fontos szabályt azonban mégis érdemes megjegyezni és betartani.

Mint mindennek, a bor kóstolásának és fogyasztásának is megvan a saját kultúrája és írott vagy íratlan szabályrendszere. Ismerjünk meg ebből még néhányat.

Noha korábban már esett szó néhány, borozáshoz köthető fontos illemszabályról, illetve olyanokról is, amelyeket jobb inkább elfelejteni, a borozáshoz köthető szabályok sora ezzel még korántsem ért véget. Akár a borospohár felőli, tehát „vendégoldalon” állunk, akár mi magunk vagyunk a vendéglátók palackkal a kezünkben, még néhány fontos szabályt érdemes betartanunk.

Ne „tukmáljuk” a bort!

Ez a szabály – bár nem tűnik a legfontosabbnak – nagyon kellemetlen és zavarba ejtő szituációktól mentheti meg mindkét felet, tehát a vendéget és a vendéglátót egyaránt. Annak amúgy is megvan a maga regulája, hogy melyik borból mennyit illik tölteni a pohárba, de ha ezen túlmenően szeretnénk még vendéglátóként kedveskedni a vendégeinknek, mindig az ő kifejezett beleegyezésükkel vagy kérésükre tegyük ezt. Természetesen vendéglátóhelyeken nem fordul elő, de sajnos egyéb körülmények között még mindig találkozhatunk azzal a magatartással, hogy „csak még egy pohárral” felkiáltással máris a poharakba zuttyantanak egy újabb adag bort a megkérdezésünk nélkül. A legkellemetlenebb szituáció azonban mégis az, amikor a vendég kedves és egyértelmű visszautasítása után előkerülnek a „ne sérts meg!” típusú mondatok. A visszautasítás ugyanis nem mindig azt jelenti, hogy a vendégnek nem ízlik az adott bor. Jó vendéglátók amúgy sem a kitöltött bor mennyiségétől, hanem annak minőségétől, és a figyelmes, kedves hozzáállásunktól leszünk. Mindig tartsuk tiszteletben, hogy a vendég mennyit szeretne fogyasztani – és ez nem csak a borokra, az ételekre is vonatkozik.

TOVÁBBI FONTOS SZABÁLYOKÉRT KATTINTS IDE!

Tovább olvasok
A 8 legrégebbi videó a YouTube-on

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor az IWIW-en és a MySpace-en lógott mindenki Facebook és Insta helyett? Amikor nem Messengert, hanem Msn-t használtunk és olyasmi, mint a Snapchat még nem is létezett? A YouTube-ot alig használta valaki, a pixeles home videók gyűjtőhelye volt. Összegyűjtöttük a 8 legrégebbi YouTube videót, hogy mindenki nosztalgiázhasson egy kicsit…

Divatbemutató díszletek, amikre aztán nem sajnálták a pénzt

A múltkori divatbemutatós gyűjtésem az extrém helyszínválasztásokról szólt. Ez a mostani a pedig a set design-ra fokuszál, a felépített díszletekre, amik túlzás nélkül mestermunkák. Lássuk a legizgalmasabakat!

Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem