Hogy bontasz bort: kihúzod vagy csavarod?

 Hogy bontasz bort: kihúzod vagy csavarod?
Forrás: Dubicz Borászat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
D

Döntsük el most, hogy dugó vagy csavarzár? Melyik a jobb, ha van egyáltalán ilyen?

Nagyon régi módszer már, hogy az üvegpalackok lezárásához parafa dugót használunk, és mióta kiderült, hogy maga az anyag gyakorlatilag erre a legalkalmasabb (mert rugalmas, ugyanakkor a nedvességet sem engedi át), azóta már a világban termelt parafa mintegy 60%-ából csak ezt készítenek. Kereskedelmi használatra elsősorban a paratölgy (Quercus suber) fáját termelik ki, és a legtöbbet Portugáliában. Kedvező tulajdonságai - a rugalmasság, a hőszigetelés, a hangszigetelés és a rezgéscsillapítás - a légbuborékszerű sejtecskék rugalmas összekapcsolódásának köszönhetőek: 1 cm3-ében körülbelül 40 millió ilyen sejt van!

Sokáig a kuplung is belőle volt...

Mivel nagyon könnyű, halászúszókhoz és bójákhoz is jó, de használják padlónak, házak külső téglájának, sőt, tűzállósága miatt legújabban a rakétatechnológiában is. A hetvenes évekig pedig olajban úszó kuplungok lamellájaként is találkozhattunk vele motorkerékpárokban.

Megvan a kockázata a parafadugónak…

Amellett, hogy jól mutat a palackokban, eltávolítása az üvegből egy mutatós és megszokott szertartás. Néha azonban meg kell vele küzdeni, nem mindig adja magát olyan könnyen. Megeshet, hogy beletörik és nem is mindig az ügyetlenségünkön múlik ez. Előfordulhat ugyanis, hogy idővel károsodik a dugó és nem lehet egészben kiszedni az üvegből. Persze, ha csak a parafadarabkák kerülnek a pohárba, még nincs nagy gond. Azonban előfordulhat, hogy megfertőzi a bort. Igen, ez is tönkre tudja tenni ezt a csodás italt úgy, hogy észre sem vesszük. Hangtalan gyilkos, és sokszor nem is bukik le…

TOVÁBB OLVASOK

Tovább olvasok
Kép
Fahidi Éva: A covid mint régi ismerős

Amikor egy buzgó újságíró megkérdezte tőlem: mi volt a legszörnyűbb a soában, „minden” – mondtam derűsen, mert a kérdés ilyetén történő felvetésén valóban csak derülni lehet.

Kép
Hogyan dobd fel a lakást pár apró változtatással?

Míg nyáron a világos, könnyű textíliáké a főszerep, addig az őszi-téli szezonban a vastagabb, puhább anyagokat és meleg tónusú dekorációkat érdemes előtérbe helyezni. Erre buzdítanálak most téged is, hiszen ebben az időszakban még fontosabbá válik, hogy otthonod kellőképpen kikapcsolhasson.

Kép
Elmondom, hogyan őrizzük a házasságunkat a férjemmel 3 gyerek mellett

A hamarosan megjelenő nyomtatott lapszámban azt a költői kérdést teszem fel a cikkemben, hogy „neked a férjed az első vagy a gyerek?”. Előrebocsátom, a pszichológusok azt javasolják, hogy – többek között a gyerekek érdekében! – a házasságodat tedd az első helyre. Te képes vagy erre? Egyáltalán hogyan lehetséges? Ismerősöm, Smohayné Simon Gyöngyvér elmeséli, hogyan csinálja – a férjével együtt.

Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem