8 egészségügyi probléma, amire gyógyír a bor

Borítókép: 8 egészségügyi probléma, amire gyógyír a bor
A bort, mint „táplálékkiegészítőt” évszázadok óta jótékony hatású nedűként tartják számon – természetesen csakis a megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztás ellenében. A 14-15. század folyamán a tisztítatlan folyóvíz helyettesítésére is szolgált, emellett pedig gyógyitalként is jelen volt az akkori kórházak, ispotályok falai között. Több száz oldalt is tele lehetne írni a megfelelő borfogyasztás nyomán mérhető értékekből. De lássuk, hétköznapi, átlagos borfogyasztóként mire is használhatjuk gyógyírként a mértékkel fogyasztott nedűt!

1. A bor rengeteg antioxidánst tartalmaz, így gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra. Az erek beszűkülésének megelőzésével pedig jelentősen csökkenti a különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

2. Immunerősítő: a borban található temérdek ásványi anyag, kálium, kalcium, cink, magnézium, vas, B- és C-vitamin mindegyike segít a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, energiaszintjének megőrzésében.

3. A fehérborok savtartalma általában magasabb, mint vörös társaiké: savhiányos betegségekre ezért 1-2 pohár száraz fehérbor kifejezetten jó megoldás lehet. Serkenti a gyomorsav elválasztást, jó hatással van az emésztésre.

A FOLYTATÁSÉRT KATTINTS IDE!