Élvezetből manapság sok jut, de boldogságból már kevesebb

boldogság,hulahopp Forrás: Getty Images
Hogyan érd el, hogy az örömforrásaidnak értékük is legyen?

Az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a várható élettartam. Érvényes még egyáltalán az „egyél, igyál, örülj, holnap úgyis meghalunk” elv? Hosszúra nyúló életutunkat sokszor még mindig túlzott, értelmetlen élvhajhászás szegélyezi: a drogtúladagolást, a májbetegségeket és az öngyilkosságot emelik ki a statisztikák a leggyakoribb halálokok között. Megszállottan igyekszünk jól érezni magunkat, és a boldogság hajszolásának eredményeképpen csak még üresebbnek és tehetetlenebbnek érezzük magunkat? Szem elől veszítettük volna, mi az, ami igazán fontos?

Egy felséges ebéd, egy jó beszélgetés és egy jó lemez mind nagyszerű örömforrások a hétköznapokban. Ennél több élvezetes élményt keresel? A kultúránk bátorít minket az élvezetek hajszolására. A nagyvárosok tele vannak szórakoztató intézményekkel és marketingeszközökkel csábítják az embereket arra, hogy olyan termékeket és tevékenységeket próbáljanak ki, amelyekről eddig nem is tudták, hogy vágynak rájuk. Edzőtermek, koncertek, online játékok – csak néhány az élvezetforrások milliói közül. De hozzátesznek-e ezek a boldogsághoz?

Jól érzem magam/boldog vagyok – ez két különböző kategória. Az örömérzettel elérhetünk egy optimális szintet, amelyen túl az, amit éppen élvezünk, unalmas lesz vagy még rosszabb. Kielégíthetnek bizonyos ételek vagy a kedvenc slágerünk. De egy ponton túl megszállottá válhatunk és olyan érzés foghat el bennünket, hogy sosem elég. Ha ez a bizonyos élvezetforrás mondjuk drog vagy alkohol, ezek bizony átvehetik az irányítást az ember fölött. A boldogság helyett függőség alakul ki, amely fizikailag, érzelmileg és társadalmilag is kicsinálja az embert. Akkor honnan tudhatjuk, mi az egészséges szint? Milyen szerepet játszhat az öröm az életünkben?

boldogság,nő
Forrás: Unsplash

Kutatások kimutatták, hogy az élvezet élménye prioritást jelent más fontos célokal szemben. Egyesek igyekeznek minél jobban élvezni az életet, míg mások értelmes és értékes tevékenységekbe kezdenek. Az is előfordul, hogy a kétféle útkeresés átfedésben van, és ilyenkor sokszor választás elé kerülünk. Elvállalnál még egy állást, ha emiatt kevesebb időd jutna a gyerekeidre? Mindkét út a jólét felé visz, de vajon hatékonyak-e?

Akkor mondjuk azt, hogy valaki „teljes életet él”, ha a mindennapjai pozitív érzelmi tapasztalatokat és értékes pillanatokat egyaránt tartalmaznak. Egy tökéletes világban mindkét út segíti egymást és hozzájárul egy összetettebb boldogsághoz. De a való világban nem létezik tökéletesség.

Az egyszerű örömök hozzájárulnak a szép élethez. Segítenek abban, hogy érdemes legyen élni és később gyakran nosztalgiával idézzük fel őket. Az örömteli pillanatok felidézése a nehéz pillanatokon is átsegít. Ha viszont megtagadjuk magunktól az élvezetet vagy megvonják tőlünk, akkor szomorúság és szorongás lesz a társunk. Ilyenkor sokszor féltékenyek leszünk azokra, akiknek kijutott a jóból, vagy megbánjuk az elszalasztott lehetőségeket. De ha az áldozataink komoly haszonnal járnak, például a karrierünkben vagy a fizikumunkban vagy a gyerekeink jólétében, az hosszú távon nagyobb boldogságérzettel, büszkeséggel vagy késleltetett elégtétellel járhat.

Lehet az élvezet ugyanolyan édes, ha egymagunkban, másokra való tekintet nélkül facsarjuk ki minden cseppjét? A fizikai térben jelen levő dolgokkal ellentétben az öröm gyarapodik, ha megosztja az ember. Ha az élvhajhászat árt másoknak vagy problémákat okoz kapcsolatokban, az örömérzet csökken. Érdekes paradoxon, hogy a túlzott örömkeresés elszigeteltséghez és magányhoz vezethet. A magány pedig még inkább táplálja az örömkeresésre való késztetést, hogy kompenzálja az elvesztett társaságot.

Bár kutatások szerint az élvezetek és az értékes tevékenységek egyaránt fontosak a mentális jólét szempontjából, a teljes élet eszményképe elhomályosítja azokat a nehézéségeket, amelyek akkor merülnek fel, amikor a kétféle foglalatosság között próbálunk egyensúlyozni. A depresszió megfoszthat egy embert a hétköznapi élvezetektől. Egy válás vagy egy szeretett személy elvesztése után a csokoládétorta nem olyan ízletes, mint régen és hiába látogatunk el egy kedvenc helyünkre, továbbra is szomorúnak és magányosnak érezhetjük magunkat. Amit egyszer élvezetesnek találtunk egy bizonyos személy társaságában, egyedül átélve még jobban emlékeztethet a veszteségünkre és még olyan érzéseket is előhívhat, mint a megbánás vagy a bűntudat. Persze mások is elronthatják az örömünket, persze, mint dühös tinédzser a családi ebédet.

Tanácsok, amelyek segíthetnek a boldogság megélésében:
  • Ne hagyd, hogy mások megfosszanak az örömöktől, amelyeket megérdemelsz, azáltal, hogy bűntudatot keltenek benned.
  • Gazdagítsd az élvezetet azzal, hogy megosztod másokkal, végiggondolod, mit élsz át vagy leírod a naplódban.
  • Gondold át, milyen szerepet tölt be az öröm az életedben. Élvezz ki minden olyan pillanatot, ami biztosan nem jön el még egyszer: egy baba első nevetését, egy kiskutya energiáit vagy egy meglepetés-szivárványt.
  • Vannak élvezetek, amelyek tovább tartanak. Ezek megerősítik az egészségünket és a kapcsolatainkat.
  • A boldogság nem egy rejtett kincs, amit meg kell találni – útközben, magától bukkan fel.
  • Ne felejtsd el, hogy mindig kérhetsz támogatást. A professzionális segítségnyújtásnak is rengeteg elérhető módja van.

Az öröm és a boldogság különböző dolgok. Nehéz helyzetekben is lehetünk boldogok, akkor is, ha egyszerű örömök nem állnak rendelkezésünkre. Az ifjú házasok talán nem engedhetnek meg maguknak egzotikus nászutat, de a szerelmük nagyon is boldoggá teheti őket. Ha egy vágy kielégítése veszélybe sodorja az ember egészségét vagy kapcsolatait, akkor bizony feláldozta a boldogságát az örömök oltárán. Képzeld el, hogy egyszer visszatekintesz a mostani életedre. Mi az, ami miatt megérte?

A boldogságot keresed? Nézd meg ezt a galériát is: