Nem a szingliség tesz boldogtalanná, hanem ha félsz tőle

szingli,te,psziché,kutatás,párkapcsolat
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Fiatal felnőtt vagy, és nincs állandó partnered? Akkor te is a többséghez tartozol. De biztos, hogy ez olyan nagy baj?

2018-ban az Egyesült Államokban a 18 és 34 év közöttiek 51 százalékának nem volt romantikus kapcsolata, ami a 2004-es 33 százalékos átlaghoz képest hatalmas növekedés.744 alany

A romantikát alapértéknek tekintő és azt magasztaló közfelfogás gyakran felértékeli a párkapcsolatot és a házasságot. Ebből egyenesen következhetne, hogy az egyedülállók mindennél jobban szeretnének párt találni. Ám ez egyáltalán nem olyan egyértelmű.

Az Emerging Adulthood nevű folyóiratban 2018-ban jelent meg Jonathon J. Beckmeyer és Shannon Cromwell tanulmánya Romantikus tapasztalatok és egészség a felnőtté válás után címmel. A tanulmányhoz kapcsolódó internetes kutatásban 744 egyedülálló, 18-29 éves fiatal felnőtt vett részt. A kutatók három csoportot alkottak belőlük: akik szeretnének szerelmi párkapcsolatban élni, akiket nem különösebben érdekel a dolog, és akik állandó kapcsolatban vannak. Minden résztvevőn az esetleges depresszió, a magányosságérzés és az elégedettség fokát mérték.

A résztvevőknek az alábbi válaszok közül kellett választaniuk:

(És te? Mit válaszolnál?)

Szeretnél szerelmi kapcsolatot?
“Nem érdekel különösebben a romantikus kapcsolat.”
“Szeretnék szerelmi kapcsolatot, de jelenleg nem ez a legfontosabb kérdés.”
“Igen, szeretnék szerelmi kapcsolatot, minél hamarabb.”
Megosztom az eredményt

Olvasd el ezt is:

A válaszok megoszlását óvatosan kell kezelni, hiszen egy 744 résztvevős kutatás semmiképpen nem reprezentatív. A kísérleti alanyok online jelentkeztek és a kutatás címe eleve befolyásolhatta a beállítottságukat.

Mindezeket figyelembe véve az eredmények a következők:

  • Nem érdekli, hogy romantikus kapcsolata legyen: 18%

  • Talán majd egyszer: 49%

  • Igenis romantikára vágyik: 33%

A kutatók túl kicsinek találták az érdektelenek szegmensét, és a „talán később” csoporttal együtt kezelték. Őket összességében „nem túl érdeklődőknek” lehetne nevezni.


Így is születhet szerelem:

Elégedettség vs. depresszió

A szerelmi viszonyban élők minden téren jobb eredményeket értek el, mint a vágyakozók. Kevésbé érezték magukat depressziósnak vagy magányosnak, és határozottan elégedettebbek voltak az életükkel, ugyanakkor a „nem túl érdeklődőkkel” megegyező mértékben mutattak depressziós tüneteket.

Ami viszont igazán érdekes, az az, hogy a kapcsolat nélkül élők közül a „nem túl érdeklődő” csoport pozitívabb válaszokat adott, mint azok, akik nagyon vágytak a szerelemre. Kevésbé érezték magukat depressziósnak és magányosnak.

Mit jelentenek az eredmények?

A „nem túl érdeklődő” egyedül élők esetében a szerzők úgy gondolják, azért jobbak a „mutatóik”, mert azok, akik egyedül akarnak élni, megkapják, amit akarnak, miközben a romantikára vágyakozók nem. Az első csoport elismerésre méltó, mivel a társadalmi nyomás ellenére félre tudja söpörni a depressziót és a magányt, miközben más kutatásokból pontosan tudjuk:

a szándékosan szingli életmódot folytató személyeket sokkal szigorúbban ítélik meg, mint azokat, akik párkapcsolatra áhítoznak.

Forrás: psycologytoday.comTovább olvasok
Híres emberek, akik ki vannak akadva a közösségi médiától

A hírességek életében kimondottan fontos a közösségi média, hiszen azon keresztül tudják elérni a rajongóikat. De gondoltátok volna, hogy vannak sztárok, akik utálják a közösségi platformokat?

Randizni válás után, negyven fölött – még csak most jön a legjobb rész!

Nem árt végigvenni, hogy mi mindent csinálj másképp, ha hosszú idő után térsz vissza a társkeresés színterére.

Az SSD-k működési jellemzői

Az SSD ára mára szinte egy árban van a HDD-vel. Az SSD meghajtókban mind a beépített, mind a hordozható kiviteleknél RAM modulok biztosítják az adattárolást. Ennek köszönhetően teljes mértékben immunisak a külső fizikai behatásokkal szemben.

Gyermek fogszabályozás - kényelmes és trendi megoldás

A fogszabályozás a gyermekek körében már korántsem olyan kellemetlen téma, mint ezelőtt akár egy évtizeddel volt. A modern gyermek fogszabályozás a pozitív egészségügyi hatások biztosítása mellett már esztétikai szempontból is teljes mértékben kielégítő kezelésnek számít.

Megjelent a novemberi Éva – JOY-napok kuponfüzettel

A címlapon Korok Fatima búvár, aki nemrég világbajnoki aranyérmet nyert szabadtüdős mélymerülésben. Olvasd el a főszerkesztő ajánlóját a novemberi Évához! És persze őrizd meg a 10–70%-os kedvezményeket tartalmazó JOY-napok kuponfüzetet, amelyet november 7-10 között használhatsz fel.

Kutyaeledel a boldog kutyákért

Felelős kutyatartóként bizonyára egyetérthetünk abban, hogy kedvenced egészsége és jólléte a legfontosabb, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy minőségi eledellel kínáld. Ötven év tapasztalata és a kiemelkedő német technológia a biztosíték arra, hogy a Happy Dog kutyatáppal házi kedvenced a legjobbat kapja.

Új örület: a magzat nemét megünneplő parti

Egyre nagyobb a felhajtás a születendő baba neme körül. A legújabb trend, hogy leendő szülők látványos parti keretében fedik föl a család és a barátaik előtt, kisfiú vagy kislány mocorog a mama pocakjában. Az ötletes és megható megoldásokon néhányan az egészen extrém megoldásoktól sem riadnak vissza.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem