A bodzaszörp hatása az egészségedre: 7 jótékony tulajdonság

Borítókép: A bodzaszörp hatása az egészségedre: 7 jótékony tulajdonság
A bodza virágából készült bodzaszörp hatása az egészségre az egész világon közismert.

Rengetegfelé látunk virágzó bodzabokrokat tavasz végén és nyár elején, érezzük bódító illatukat. Ilyenkor számos háztartásban készül bodzaszörp is. A bodzaszörp hatása az egészségre évszázadok óta ismert, ezért rengetegfelé használják a bodza virágát, bogyóját gyógynövényként. Nézzük, hogyan gyógyíthatunk a bodza virágából készült teával, a bodzabogyó kivonatával, illetve bodzaszörppel:

1. A bodzaszörp fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő hatásának hála megfázásra, influenzára és más légúti megbetegedésekre kiváló. Képes ugyanis megnyugtatni az irritált orrmelléküregeket és a nyálkahártyát.

2. A bodzavirág vizelet- és hashajtó hatásáról is ismert, nem beszélve a székrekedés enyhítéséről.

3. A bodzaszörp hatása az egészségünkre még ennél is sokrétűbb: a bodza antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért bár nem bizonyítottan, de bizonyos allergiafajták enyhítésére is alkalmas, valamint az immunrendszerünket is erősítheti.

4. A bodzavirág gyulladáscsökkentő hatása mellett fájdalomcsillapító szernek is beválhat, valamint enyhítheti az ízületi gyulladásokat és régebben vérzéscsillapításra is használták.

5. Méregtelenítő hatása miatt a bodza virágát bőrtisztításra, pattanások és más bőrproblémák kezelésére is alkalmazzák.

6. A bodzavirág kivonatát tartalmazó oldatok a fertőzésgátló hatásuk miatt szájöblítésre is alkalmasak.

7. Kevesen tudják, hogy a bodzavirág a vércukorszintet, sőt a koleszterinszintet is csökkentheti.

Itt egy újabb recept házi bodzaszörphöz:

Házi bodzaszörp
Hozzávalók
  • 20 nagyobb bodzavirág (megtisztítva)
  • 4 citrom (felkarikázva)
  • 1,5 kg cukor (vagy méz ízlés szerint)
  • 2 l hideg víz
  • 60 g citromsav

1. Forrald fel a vizet a cukorral. (A cukor így természetesen feloldódik.)

2. Várd meg, amíg kihűl, majd öntsd bele az elegyet és az összes többi hozzávalót egy nagy üvegedénybe. Fedd le, hagyd ott másfél-két napig, időnként kevergesd meg.

3. Távolítsd el a citromot és a bodzavirágokat, majd szűrd le néhányszor a szörpöt.

4. Egy fazékban főzd a szörpöt még 3-5 percig.

5. Az eredményt öntsd sterilizált üvegpalackokba, alaposan zárd le őket és behűtés előtt hagyd őket kihűlni.

A bodzaszörp hatása az egészségre még az ízénél is különlegesebb!