35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor
Forrás: Wikipédia

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

A magyar nyilvánosság a mai napig nagyon keveset tud arról, pontosan kik dolgoztak a Kádár-rendszer idején a III/III. Csoportfőnökségnek, az állambiztonsági szolgálat belső elhárítással foglalkozó részének. Időről időre botrányok borzolják a kedélyeket: ismert rocker, riporter, filmrendező, kritikus, focista, politikus kipattant titka kavart már jókora vihart. A legnagyobb rejtély Bódy Gábor filmrendező életét övezi: ambivalens személyisége, sorsának fordulatai kultikus figurájává emelték, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.

A rendszerváltás előtt dolgozó hálózati személyek többsége valószínűleg nem önként jelentkezett az állambiztonság kötelékébe. Az embereket inkább megfélemlítéssel terelték a helyükre: legalább fél évig nyomoztak a magánéletük után, hogy megfelelő zsarolási alapot teremthessenek velük szemben. Kilátásba helyezhették a karrierje elvágását, fenyegethették az egyetemről való kirúgással, a szeretteivel, de a mézesmadzag-elvet is szívesen alkalmazták (például az együttműködésért cserébe útlevelet kínáltak). Volt olyan személy, aki nemet mondott, a többség azonban nem mert a sarkára állni, és inkább aláírta a beszervezési nyilatkozatot.

Bódy Gábor is.

Az 1946-ban született rendező először történelem-filozófia szakra járt az egyetemre, később jelentkezett át a Filmművészeti Főiskolára, és hamarosan megkerülhetetlen figurája lett a művészeti életnek. Nagy baráti körrel rendelkezett, és szinte megállás nélkül dolgozott. Mindössze három játékfilmet forgatott rövid életében (Amerikai anzix, Nárcisz és Psyché, Kutya éji dala), de azokban felrúgta a megcsontosodott szabályokat és a filmnyelv új lehetőségeit kutatta.

Független gondolkodóként tartották számon, igazi lázadónak volt elkönyvelve. Amiről azonban senki nem tudott, és sokan a bili kiborulása után sem hitték el: Bódy Gábor ellenzéki barátainak ténykedéséről részletesen és szinte élvezettel beszámolt a hatalomnak. Nagy valószínűséggel az egyetemi felvételije kapcsán kapták horogra.

Gervai András Fedőneve: „szocializmus” című könyve szerint Bódy „Pesti” fedőnevű titkos megbízottként dolgozott, és 1973. november 19-én lépett szolgálatba. Mindenről szóban számolt be tartótisztjének, Kazai Zoltán rendőr hadnagynak, aki később leírta az információkat. Feljegyzései szerint Bódy szinte a barátjaként kezelte őt, és Hanusz Gyula őrnagyot.

A rendező eleinte megpróbálta szabotálni a feladatot: azt állította, hogy már mindent elmondott, amit tudott, és ki akart szállni az együttműködésből. Végül mégis maradt és egyre szorgosabban jelentett. Sokszor leplezetlen rosszindulattal beszélt a kor ismert ellenzéki figuráiról, például Konrád György íróról vagy Bíró Yvette filmesztétáról. Lebuktatott egy lányt, aki szamizdatokat csempészett az NSZK-ba, és a Balázs Béla Stúdió tagjairól, például Haraszti Miklósról vagy Dárday Istvánról is folyamatosan jelentett.

A fennmaradt hiányos dossziéból az is kiderül, hogy Bódy sokat aggodalmaskodott azon, nehogy ezek az ellenzéki barátságok megakasszák a karrierjét, felsőbb „barátai” azonban megnyugtatták. Meg is kapta a jutalmát: az egyik filmgyári igazgató visszaemlékezése szerint ha forgatás közben elfogyott a pénz, Bódy azonnal tudott szerezni. Csak egy telefonjába került.

1976-ban részt vett a mannheimi filmfesztiválon, 1977-ben egy konferenciára utazott Párizsba. A jóhiszemű szakmabeliek a legjobb körökbe hívták, sok disszidenssel kapcsolatban volt. Róluk is beszámolt itthon, sőt, még a konferencia szervezőjét, Christian Metz-et is kritizálta.

1981. április 9-én kizárták az állambiztonság kötelékéből.

Állítólag egy idő után mégis túl passzívnak bizonyult. Feleségével, Baksa-Soós Veronikával és gyerekeivel 1981-ben Nyugat-Berlinbe költözött. Tanított az egyetemen, forgatókönyveket írt, rendezett is. Közben rengeteget ivott, verekedéseket provokált, a reptéren bezúzott egy kirakatüveget: ekkor a pszichiátriára szállították, ahonnan Veronika, a feleség szedte ki.

Csaplár Vilmos szerint ebben az időben egy titokzatos filmesztétával sokat sétálgatott az erdőben, a furcsa kapcsolatot pedig azzal indokolta, hogy a fiú szerelmes belé. Ehelyett állítólag az történt, hogy a magyarok átadták az ügynököt a Stasinak, Bódy pedig tovább dolgozott az államhatalomnak Nyugat-Berlinben.

Utolsó napjaiban állítólag tele volt tervekkel, magánélete azonban lejtmenetbe került. 1985. október 24-én édesapja és barátai rátörték budapesti lakása ajtaját: egy bicskával a könyökhajlatnál akkora sebet vágott magán, hogy végül szívembólia végzett vele. Senki nem tudta elképzelni, hogy öngyilkos lett. Csaplár Vilmos beszámolója szerint a fogason egy öltöny lógott, benne egy kis levél: ez legyen Caspar fiamé. Csaplár szerint ilyet gyilkosság esetén senki sem csinál, mások azonban mégiscsak erre gyanakodtak. A temetésén filmező operatőr szerint a felvételeket valaki később ellopta a lakásából.

A filmkészítés érdekében az ördöggel is szövetkeznék: ezt mondta Bódy Ember Judit filmrendezőnek. Gyilkosság vagy baleset történt? Vagy mégis az ördöggel kötött alku üldözte a halálba?

Lehet, hogy soha nem tudjuk meg.

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Elgondolkodtató filmek, amiket muszáj legalább egyszer látnod
Tovább olvasok
Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kép
10 könyv, ami szerintem csodás karácsonyi ajándék lehet

Én imádok könyvet kapni, és szeretek azt is adni, mert olvasni jó, megismerni más embereket, más történeteket, kicsit más életét élni - szerintem ennél nem sok jobb ajándék van!

Kép
Nyugi, nyugi, 4+1 ajándéktippünk is van a rohanásmentes Karácsonyhoz

Ismerős ugye, amikor december második hetében tudatosul, hogy most már napokban is vissza lehet számolni karácsonyig és körülbelül a fél család ajándékbeszerzése még lóg a levegőben? Ilyenkor jön a gyors agyalás, a bújtatott kérdezősködés, amiről azonnal levágják, miért is faggatózol. Aztán kezdetét veszi az ajándékvadászat üzletről üzletre. Idén viszont, ha a december 3-6. közé eső JOY Napok Xmas Speciallal tartasz, karosszékben ülve, otthonról, rohanás nélkül kezdheted meg az ünnepi készülődést.

Kép
eCAR 2020/ Volvo XC60 Polestar Engineered - Veszettül nyugis

A Volvo azok választása, akik kerülik a feltűnést, mégis olyan autóra vágynak, ami hasít, mint egy sportkocsi, tökéletesen ergonomikus, plusz olyan biztonságos, mintha soha el sem hagytuk volna az anyaméhet.

Kép
Különleges videót mutatott családjáról Madonna - mind a 6 gyermekével együtt pózol

Tündéri videóval büszkélkedett el nemrég Madonna, aminek az a különlegessége, hogy mind a hat gyermeke szerepel rajta!

Kép
Kigyógyultál a Covidból? Ezt a vizsgálatot érdemes elvégeztetni!

Több Covid gyógyult panaszkodik arra, hogy a gyógyulás után nem tudják úgy folytatni a mindennapjaikat, ahogy korábban tették. A vírusfertőzés okozta tünetek súlyosságától függetlenül is megnehezítheti a munkát a kimerültség, a csökkent terhelhetőség, bizonyos kitartó fájdalmak. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa felhívta a figyelmet arra a vizsgálatra, amit nem csak szívbetegeknek ajánlott elvégezniük azután, hogy túl vannak a Covidon.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem