A „Blue Monday” jelenség kamu!

blue monday,depresszió,tél Forrás: Getty Images
Egyes elméletek szerint január első vagy harmadik hétfője az év legszomorúbb napja, ám ez csak mítosz. Hogy miért? Kiderül...

Január harmadik hétfője az év legszomorúbb napja, ilyenkor„depisek" a legtöbben, ezen a napon több válókeresetet nyújtanak be, mint máskor – lehet olvasni az év első heteiben az újságokban. Ám ez az állítás tudományosan csak félig-meddig megalapozott.

A„Blue Monday" jelenséget először 2005-ben írta le Cliff Arnall pszichológus, a walesi Cardiffi Egyetem kutatója (aki röviddel ezután távozott az egyetemtől). Egy laikusok számára bonyolult matematikai számítást végzett,

...amelynek alapján kiszámította, hogy a téli borús időjárás, a karácsony óta eltelt idő, a megszegett újévi fogadalmak és más stresszfaktorok összesített hatása következtében egész pontosan január harmadik hétfőjére esik az év legszomorúbb napja. Azért hétfőre, mert hát ugye mindenki utálja a hétfőket.

Eme tőrőlmetszett „brit tudós" (ezzel a kifejezéssel nem áll szándékunkban megbélyegezni a tudományágak brit állampolgárságú kutatóit :p -- a szerk.)publikációjának apró szépséghibája, hogy a Sky Travel tévécsatorna megrendelésére, annak népszerűsítésére készült; a csatorna fizetett is Dr. Arnallnak, hogy a nevét adja ehhez a tanulmányhoz. Tekintve, hogy azóta is évről évre minden január harmadik hétfőjén fennen hirdeti a világsajtó, hogy az év legszomorúbb napja van, a gerillakampány elképesztően sikeresnek mondható, kicsit irigyek is vagyunk rá. ;)


fotó: Pinterest

Egy konkrét dátumot kijelölni a legdepisebb napnak meglehetősen tudománytalan– állítja a Guardian; még az is vitatott, hogy a depresszióban szenvedő betegek nehezebb időszakai szignifikánsan a télhez köthetők lennének.

Apropó, azóta mások is próbálkoztak hasonlóval: a brit újságok pár éve január 6-át kiáltották ki az év legszomorúbb napjának, ami akkor január első hétfőjére esett. Hogy miért? Úgy van, kitaláltátok: mert az Upbeat fehérjekoktél-márka kikiáltotta, hogy az eddigi tudományos híreszteléssel ellentétben az év legsivárabb napja január első hétfőjére esik. Az, hogy ők találták ki, persze csak néhány lap írta meg; a közösségi oldalakon csak az terjedt el, hogy milyen borzasztó az élet, amiért a hosszú karácsonyi szünet után vissza kell menni dolgozni, és lám, a tudomány is alátámasztja, hogy ilyenkor rosszkedvűek vagyunk.

Természetesen létezik„az év legboldogabb napja" is, valamikor júniusban, Szentivánéj környékén. Hát persze.

Szóval csak semmi depi, élvezzétek az élet hullámhegyeit és -völgyeit egész évben!

(Ti melyik év- vagy napszakban vagytok jobb kedvűek? Írjátok meg emailben vagy kommentben!)