Biztos, hogy jól tárolod a tojást?

Borítókép: Biztos, hogy jól tárolod a tojást? Forrás: Pixabay.com/ Congerdesign
Csúcsával felfelé vagy lefelé tárolod a tojást? Napokkal tolhatod ki a szavatosságát, ha jól tárolod!

Gondoltál már a tojás tárolására tudományosan? Nem? Pedig kellene. Ugyanis napokkal tudod kitolni a szavatossági idejét, ha megfelelően csinálod. Nem nagy mutatvány kell a helyes tárolás kivitelezéséhez, pusztán csak egy határozott fordítást kell eszközölnöd.

A tojásokat, biztonsági szempontból a széles felével lefelé teszik a tárolóba, a forgalomba helyezés előtt. A gravitáció ugye lehúzza a tojásokat a tartóba, így kisebb az esély arra, hogy kiugráljanak szállításkor a helyükről. Ám megvétel után, amikor már a hűtőben vagy a hűvös kamrában csücsülnek, nem a biztonságra kell fókuszálnunk, hanem a szavatosság megtartására.

És akkor itt jöjjön most a tudományos rész!

A tojásról mindenki tudja, hogy van egy fehérje része és egy sárgája. A fehérje a lúgossága miatt kevésbé gyorsan romlik meg, mint a sárgája.

Hogyan tudjuk ezt a tényt az előnyünkre fordítani?

A légkamra segítségével.

Hol található a légkamra?

A tojás szélesebbik felén. Normál esetben ez a kis légbuborék biztosítja a csibének a kellő levegő mennyiséget. Ám ha a tojás héján be tud áramolni a levegő ebbe a kamrába, akkor egy idő után a baktérium is be tud menni.

Így, ha a tojást, a csúcsos felével lefelé helyezed a tojástartóba, akkor a légbuborék eltávolodik a könnyebben romló sárgájától, tehát a tojás frissességéért -egy mozdulattal- rengeteget tettél.

Most pedig, nyomás a hűtőhöz, csekkold le a tojásokat és ha kell, forgatásd át őket. Most már tudod hogy: csúcsos felével lefelé legyenek!

Mik azok az ételek, amiket illene a hűtőben tartani, mutatjuk!