A világhírű festő, aki egy életnagyságú babával élt együtt

A világhírű festő, aki egy életnagyságú babával élt együtt
Forrás: Vintage Everyday

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A 20. század hajnalán játszódott nem mindennapi románc főszereplője egy osztrák festő és élettelen múzsája.

Alma Mahler rengeteg zeneszerző, festő és regényíró életét inspirálta, köztük első férjét, Gustav Mahler zeneszerzőt, második férjét, Walter Gropius építészt, harmadik férjét, Franz Werfel írót és végül, de nem utolsó sorban, Oscar Kokoschka osztrák expresszionista festőt is.

Alma viharos kapcsolatot ápolt Kokoschkával. A művész 1914-ben készült Szélmenyasszony c. festményét is Alma ihlette. Mivel nem tudta elfelejteni múzsáját és szeretőjét, 1918 júliusában Kokoschka megrendelte Alma életnagyságú mását Hermine Moos müncheni babakészítőtől.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Inspiráló nők

Július 22-én a művész visszaküldte a baba fejét, és további változtatásokat kért rajta. Kokoschka részletes rajzokat és életnagyságú olajvázlatokat adott Moosnak, hogy ezzel segítse a munkát. 1918. augusztus 20-án azt írta Moosnak: „Tegnap elküldtem Önnek egy életnagyságú rajzot a szerelmemről, és kérem, másolja ezt le a legelővigyázatosabban, és alakítsa át a valósággá. Fordítson különös figyelmet a fej és a nyak méretére, a bordára, a farra és a végtagokra. Vegye figyelembe a test körvonalait is. A belső réteghez használjon finom, göndör lószőrt; ehhez vásárolnia kell majd egy régi bútort; ezt követően fertőtlenítse is le a lószőröket. Ezután egy gyapjúval töltött tasakot használjon a mellek kialakításához. Decemberben Kokoschka már a következők felől érdeklődött Hermine Moos-tól: „Nyitható a szája? Belül megtalálhatók a nyelv és a fogak? Remélem így lesz."

Alma Mahler
forrás: Vintage Everyday
Hermine Moos dolgozik az életnagyságú Alma Mahler babán

A baba csak 1919 februárjának második felében készült el. Megérkezett a csomag, amiről Kokoschka így írt: „Olyan lázas várakozással bontottam a csomagot, mint ahogyan Orfeusz hívta vissza Euridikét az alvilágból. Ahogyan a fényre emeltem Alma mását, életre kelt az a kép, amelyet az emlékeimben őriztem róla.”

Kokoschka végül mégis csalódott volt az eredményben. Arra panaszkodott, hogy a bozontos szőnyegszerű bőr nem volt elég élethű. Mindezek ellenére a baba a művész hű társává és múzsájává vált, így Kokoschka elkezdett festményeket készíteni róla. Pár hónap után Kokoschka úgy döntött, hogy elengedi fétisét. Az Opera kamarazenekarával kerti partin vettek részt, ahol mindenki meglehetősen illuminált állapotba került, így a baba feje az est során végül leszakadt, majd vörösborban landolt, és ezzel ért véget Kokoschka és Alma Mahler szerelmi története.

A galériában még több képet találsz Oskar Kokoschka és Alma Mahler, valamint a róla mintázott baba bizarr kapcsolatáról:

Nézd meg a galériánkat>11 kép
Kokoschka és életnagyságú babájának bizarr szerelme
Tovább olvasok
Kép
Eszel te eleget? Íme 5 jel, hogy több kalóriára van szükséged

Már pedig borzasztóan fontos, hogy figyelj erre, máskülönben számíthatsz rá, hogy idővel hanyatlani fog az erőnléted futóként (is). A runnersworld.hu cikke.

Kép
Ha én lépek ki egy kapcsolatból, nehezebben viselem, mint amikor engem hagynak el

Apológia az Elhagyóért, akit közmegvetés sújt, pedig neki is van szíve. Adrienn története.

Kép
Immunrendszer erősítése? 3 mítosz, amit nem szabad elhinned ezzel kapcsolatban

Hogyan lehet az immunrendszert megerősíteni? Mindenekelőtt tudnod kell, mi az, amit nem szabad többé elhinned ezzel kapcsolatban!

Kép
11 dolog, amit anyák csinálnak, amikor senki nem látja őket

A WC-ben sírunk, dugicsokit eszünk és alvás helyett a gyerekeink fotóit nézegetjük. De ezzel még nincs vége a listának...

Kép
Most akkor tényleg fel akart szedni a 70 éves tanárom?

Felnőtt fejjel ültem be ismét az iskolapadba, coachingot tanulni. Imádtam minden percét. Imádtuk Frigyes tanár urat is, mert szellemes volt és elbűvölő. Később egy cukrászdában is megpróbált elbűvölni. Franci története

Kép
Így borozik Molnár Andi

Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Sorozatunkban ismert emberek mesélnek erről. Ezúttal Molnár Andrea táncost kérdeztük.

Kép
A férjem kedvéért sterilizáltattam magam, majd épp ezért hagyott el

Három lányunk született. Szerettünk volna fiút, persze, de azt mondtuk, hogy 3 gyerek azért elég. A férjem mondta ki a végszót: ne próbálkozzunk tovább. A harmadik császármetszés alkalmával éltem is a sterilizálás lehetőségével. Aztán két év múlva közölte: mégis szeretne egy fiút. „És ki fogja tovább vinni a családnevet?” – kérdezte. Majd bejelentette, hogy mivel nekem már nem lehet gyerekem, így elhagy.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem