A barátommal az élet dögunalmas és én ettől kikészülök

nő,unatkozik
Forrás: Unsplash / Autri Taheri

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Én másképp szeretnék feltöltődni.

Online mentálhigiénés tanácsadás


Harmóniára vágysz? Nyomaszt a stressz? Élethelyzeti problémákkal küzdesz? Kapcsolati gondok vesznek körül? Akkor az első lépés, hogy írsz nekünk új rovatunkba, amelyben mi, szakképzett online mentálhigiénés tanácsadók állunk a rendelkezésedre. Írj, ahogy megfelelőnek érzed, akár név nélkül, jeligével is. Küldheted bármilyen e-mailes postafiókból a tanacsadas@evamagazin.hu címre. A rovatban a leveledből kivonatot közlünk. Amit pedig mi vállalunk: 72 órán belül itt a weboldalon megtalálod a válaszunkat. Tudnod kell, hogy ez a szolgáltatás az Éva magazin weboldalán díjmentesen vehető igénybe.

Kedves Éva Magazin!

Hogyan kezeljem azt, ha a barátom nem látja be, hogy a bevásárlás nem minőségi program?

Meghódított, hamarosan ideiglenesen összeköltöztünk (2 hónapra terveztük), én valamennyire felvettem a háziasszony szerepét, főzök, mosok, takarítok, szerintem ez normális. Munka, iskola után késő délutáni órákra érünk haza mindketten. A hétvégék elröppennek azzal, hogy későn kelünk, lezavarjuk a családlátogatást, rendet rakunk és elintézzük a nagybevásárlást. Mikor ez feltűnt, kértem, hogy csináljunk tartalmas programot, amihez listát is írtam segítségképp: volt közeli és nem nagy kiadással járó, és volt országon belüli, de kicsit távolabbi úti cél is. Fél év alatt egyet sikerült kipipálni és sajnos új sem került a listára. Mikor ismét szóvá tettem, így hangzott a válasz: "De hát el szoktunk menni bevásárolni."
Ez nekem így nem jó.
Válaszukat nagyon várom.

Andi

Kedves Andi!

Levele olyan kérdéseket vet fel, amelyen sokan osztozunk nőként: nem könnyű szerepeink között egyensúlyozni, a háziasszonyi teendők sokakat felemésztenek egyhangúságuk és „láthatatlanságuk” miatt. Érdemes tehát mögé nézni, beszélgetni róla, hogy mennyire fontosak ezek valójában mindkettőjüknek és van-e esetleg olyan feladat, ami átadható. Ennek fényében dönthetnek róla közösen, hogy idejüket másképp osztják be, vagy több feladatot megosztanak, és közösen végeznek. Érdemes arról is beszélgetniük, hogy elképzelhető-e az önök számára, hogy egy jó programért várhat a hétvégi rendrakás vagy bevásárlás? Ennek kimondásával talán könnyebb elindulniuk egy minőségi közös programra.
Nagyon fontos, és jó dolog, hogy meg tudja fogalmazni, akár listába szedni, milyen közös programoknak örülne. Ez máris egy fontos lépés, hiszen mindannyian ismerjük a klasszikus női-férfi párbeszédet, amiben a férfi tanácstalanul faggatja durcás felesését: „Mi bajod?”, amire a feleség rávágja, hogy „Semmi.” Hiszen olykor olyan sok vágy és érzés feszít belülről, hogy ezek megértése és megfogalmazása nagyon nehéz.
Az erőszakmentes kommunikáció első lépése a szükségleteink megfogalmazása – hasonlóan ahhoz, ahogy ön tette. Ahhoz azonban, hogy párja is elkötelezett legyen ezeknek a közös céloknak a megvalósításában, érdemes lenne az ő szükségleteit is megismerni, és egy közös listát létrehozniuk, azt is megbeszélve, hogy ki milyen feladatot lát el ezeknek a programoknak a megszervezésében. Sort keríthetnek erre az ötletelésre egy közös sétálgatás, egy kellemes vacsora, vagy akár egy laza borozás közben.
Úgy fogalmazott, hogy párja meghódította önt, és az ideiglenes összeköltözésből már fél évre nyúlt, ami számomra arra utal, hogy sok jó dolog lehet még ebben a kapcsolatban. Ugyanakkor az is kiderül, hogy igazi „rohanó” hétköznapjaik vannak munkával és tanulással, ami nem lehet könnyű. Az egyéni igényeken túl maga a kapcsolat, a „mi” is olyasmi, ami gondozást, figyelmet igényel. Ebben sokat segíthet, ha őszintén meg tudják beszélni a dolgokat, megismerik és megértik egymás igényeit.
Azt javaslom, lepje meg párját kedvenc italával, koccintsanak egyet! Közben beszéljék meg, hogy az előbbiek végiggondolásával, hogyan tudnának közös megoldást találni az önt foglalkoztató kérdésekre.

Ájus Annamária

tanácsadó

És a szex belefér a programba? Íme néhány ok, ami tehet róla, ha nem érzel hozzá kedvet:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 lehetséges ok, amiért soha nem kívánod a szexet
Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem