Mi az a bentó pontosan? + 7 dolog, ami miatt muszáj kipróbálnod

bento,mutiazuzsit,uzsonna,ételdoboz,bentó Forrás: Getty Images
Minél többször állítunk össze bentó dobozt, annál inkább erősödik bennünk a meggyőződés, hogy ez a legjobb dolog a világon. Hogy is nem találtunk rá korábban?!

Pedig a bentó már évszázadok óta hódít japánban, ahol a táplálkozás alapja a kenyér helyett leginkább a rizs, ezért nagy hagyománya van annak, hogy a megfőzött rizst és a hozzá való szárított vagy savanyított finomságokat jól zárható dobozban cipelje magával az ember. A késői Kamakura-korszakban, a 12-14. században kezdett elterjedni a szokás, hogy az előfőzött, megszárított rizst az emberek magukkal vigyék a munkahelyükre. A szó eredeti jelentése kényelmes.

Japánban a bentónak nagy kultúrája van, igazi művészet egy igazán szép bentót megkomponálni, benne akár figuratívra aprított ételekkel. Utóbbit Kyarabennek hívják és leggyakrabban a gyerekek iskolai uzsonnájában vállalnak fontos szerepet. De ezen felül még rengetegfajta bentó létezik.

A bentó remek alkalmat ad arra, hogy a tápanyagokat a megfelelő arányban kapjuk meg (vagy csomagoljuk a gyerekünknek), és erre a fajta egyensúlyra a japánok már évszázadok óta gondosan ügyelnek. A részletek – és a bentókészítés további előnyei – a galériában, kattintsatok: