Belefér a fitt életbe a mogyoróvaj?

Borítókép: Belefér a fitt életbe a mogyoróvaj? Forrás: fittprotein.hu
Az olajos magvakban lévő jótékony összetevőkről mindenütt olvashatunk. Számos jó tulajdonsággal bírnak, tehát miért is ne férhetnének meg az edzéssel és egészséges életmóddal? Persze nem az édes, tömény nutellára gondolunk, hanem a sósabb, kicsit sűrűbb állagú, de nagyon szerethető verzióra. Nézzük is, lehet-e része a diétánknak!

598 kalória 100 grammban

Húha. A legtöbben megrökönyödünk egy ilyen számnál, és azonnal vissza is utasítjuk egy diéta mellett. Pedig a mogyoróvaj számai nagyjából így néznek ki. Mielőtt megijedünk, járjunk utána, mi mindent is rejt ez a kis finomság. Jó zsírok, tápláló fehérjék, egészséges rostok. Mindez benne van. Ekkor már nem is hangzik annyira rosszul, igaz? Persze sokan a benne lévő 17 gramm szénhidrátot hozzák fel ilyenkor, de azért a szénhidrát sem ördögtől való, az emberi test működése szempontjából - mértékkel - kifejezetten szükséges. Ráadásul a glikémiás indexe 14-es, ami azt mutatja, hogy nagyon laktató a mogyoróvaj. A lényeg tehát, hogy mértékkel igenis ehetünk belőle!

Mikor fogyasszunk mogyoróvajat?

Egy egészséges életmódot élve a “mit együnk” kérdés mellett megjelenik egy másik sarokpont is. Ez pedig, hogy “mikor?”. Mivel a mogyoróvaj megfelelő energiával fog feltölteni, ezért edzés előtt lehetőleg 1-1,5 órával érdemes fogyasztani. Az adag viszont két evőkanálnyinál több ne legyen!

A másik lehetőség pont az ellentéte, az edzés utáni mogyoróvaj-fogyasztás. Akkor tegyél így, ha rád is rád tud törni a mozgás utáni hatalmas étvágy érzése. Ilyenkor igazi nasi tud lenni, csak épp büntetlenül. Pesze a mennyiségre ekkor is figyelj!

Erre figyelj vásárlás előtt

A hozzáadott cukrot mindenképp kerüld el mogyoróvaj vásárlása során, de további összetevőkre is érdemes figyelni. Például, hogy tartósítószer és pálmaolaj ne legyen benne!

A Fittprotein.hu oldalán kiváló minőségű mogyorókrémeket találsz, amik minden kívánságnak meg fognak felelni! Kiváló vitaminforrások, de megfelelő szinten van bennük foszfor, kálium, magnézium, mangán és kalcium is. Gazdagok Omega-6 zsírsavban, amit viszont nem szabad összekeverni az Omega-3 zsírsavval. Utóbbiból nincs bennük sok, ezért azt más forrásból kell beszerezni.

Ínyenc recept mogyoróvajjal

Ki ne imádná sport után az egészséges smoothie-kat? Ha te is szereted, akkor készítsd el a mogyoróvajas verzióját! Mutatjuk, mire lesz szükséged.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál minőségi mogyoróvaj
  • 1 darab banán
  • 10 dkg zab
  • 1 csésze általad kedvelt tej (mandulatejet ajánlunk)
  • Ízlés szerint egy kis eritrit vagy méz

Elkészítés

Tedd a turmixgépbe a banánt, zabot és mogyoróvajat, majd alaposan turmixold össze. Fokozatosan adagold a tejet hozzá, majd a végén ízesítsd a mézzel vagy eritrittel.

Érezd úgy, hogy nassolsz!

Ne vond meg tehát magadtól a mogyorókrémet, csak válassz tudatosan, és fogyaszd mértékkel! A hiba abban lehet, hogy mivel tényleg finom és sokféleképpen felhasználható, könnyű túlzásba esni vele.