Megszakítani egy barátságot – mikor és hogyan? Nos, itt van 3 ok és 5 mód

Borítókép: Megszakítani egy barátságot – mikor és hogyan? Nos, itt van 3 ok és 5 mód
Nem könnyű erről beszélni, mert – a romantikus kapcsolatokkal ellentétben – ritkán fordul elő, hogy tudatosan véget vetnénk egy barátságnak. Mégis úgy érzed, hogy eljött az idő? Segítünk.

Szakítottál már egy barátoddal? Vagy nem határoztad el magad, csak magától lazult meg a kötelék? A legjobb, legmélyebb barátságok persze köztudottan kiállják az idő próbáját, de némelyikük egyszerűen nem tart örökké. Nem is feltétlenül elvárható, hogy örökké tartson minden. De honnan tudhatod, hogy lejárt egy barátság ideje, és milyen módon vess véget neki (ha egyáltalán)? Ez sem könnyű kérdés, mert – a romantikus kapcsolatokkal ellentétben – egy barátságot nem szokás örökre megszakítani. Nézzük tehát, mik lehetnek azok az okok, amelyek elegendőnek bizonyulhatnak ahhoz, hogy véget vessünk egy barátságnak:

1. Elárultak, méghozzá komolyan

Persze minden megbocsátható, de érdemes elgondolkozni a barátod/barátnőd elkötelezettségén. Ha a barátságotok alapjaiban rendült meg, ha úgy érzed, már nem tudsz bízni benne, akkor érdemes megfontolni, hogy szóba állj-e még vele.


2. Feloldhatatlan ellentét van köztetek

Minden szoros barátságnak megvannak a hullámhegyei és -völgyei. Ha ugyanazok a konfliktusok újra és újra előjönnek és képtelenek vagytok megbeszélni ezeket, akkor elképzelhető, hogy úgy érzed: nem tartják tiszteletben az érzéseidet, igényeidet.


3. Nagyon nem ugyanott tartotok

Ez a tényező nem feltétlenül jelentheti egy barátság végét. Sőt, mondhatnánk, hogy az igazi barátság kitart akkor is, ha az egyik fél öt gyerekkel zsonglőrködik a vidéki házában, míg a másik – teszem azt – a fővárosi szinglik életét éli. Más a helyzet, ha az érdeklődésetek vagy az elveitek térnek el egymástól, s ha egyszercsak azon kapjátok magatokat, hogy így történt. Ilyen esetben közösen érdemes újraértékelni a dolgokat.

Így szakíts egy barátoddal


1. Teremts nagyobb távolságot

Fokozatosan csökkentsd a kapcsolatba fektetett energiát, csinálj belőle kevésbé „személyes ügyet”.


2. Változtasd meg az alapritmust

Például intézd úgy, hogy nem kettesben, hanem társaságban találkozol az érintett baráttal, illetve hogy csak bizonyos fajta programokat csináltok együtt.


3. Legyél őszinte

Egy baráttal kerek perec szakítani furcsa. Néha mégis ez működik a legjobban, mert segít tisztázni és lezárni egy bonyolult konfliktust.

Ilyen helyzetben ne hibáztasd és ne ostorozd a barátodat, hanem az okokra koncentrálj, amelyek ahhoz vezettek, hogy a barátságotok már nem működik. Ne azt mond, hogy „nem vagy megbízható”, hanem emeld ki, hogy a bizalom és a megbízhatóság milyen fontos a számodra, és hogy most az alapokról kell újraépíteni a bizalmat.

4. Koncentrálj a praktikumokra

Mit jelent egészen pontosan a barátság megszakítása? Egyáltalán nem akarsz kapcsolatban maradni a barátoddal? Vagy cseten, esetleg emailben még folytatni szeretnéd? Bármi is az elképzelésed, fontos, hogy előre tisztázd a terveidet.


5. Ne add fel teljesen

Arra sem számítottál korábban, hogy ennyire el fogtok távolodni egymástól – ám gondolj arra, hogy később, esetleg évek múlva rendeződik a helyzet, talán pont az időnek és a távolságnak köszönhetően. Ne égess fel minden hidat, feltéve, ha mindketten átlátjátok a kapcsolatotok tarthatatlan helyzetét.

Néhány egyszerű tényező, amiből tudhatod, hogy baj van egy baráti kapcsolatoddal: