Barátság extrákkal - jól működhet, ha betartod a szabályokat

te,psziché,barátság extrákkal
Forrás: Pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan lehet egy „barátság extrákkal” kapcsolatot parák nélkül működtetni? Párkapcsolati szakértők tanácsai segítenek elkerülni a jellemző problémákat.

Tanulmányok szerint akkor működnek ezek a kapcsolatok, ha megfelelő a kommunikáció, és mindkét fél számára egyértelműek a szabályok, viszont idővel elkerülhetetlen, hogy bonyolultabbá ne váljanak. De mégis, hogyan kerüld el a gyakori csapdákat, ha ilyen viszonyba kezdenél? A Huffington Post párterapeuták tanácsait gyűjtötte össze.


Vigyázat, így "készül" a szerelem!

1. Légy benne biztos, hogy képes vagy kezelni a BE- kapcsolatra jellemző érzelmi bonyolultságot!

A barátság extrákkal jó dealnek tűnik. Kiszámítható, rendszeres szexet kapsz egy hosszútávú párkapcsolat apró bosszúságai nélkül (mint például a számlák befizetése, vagy hogy ki végezze a házimunkát.) De nem mindenki képes arra, hogy a szexet különválassza az érzelmeitől. „Ha hajlamos vagy a féltékenységre, túlságosan kötődsz a partneredhez, vagy igazából egy hosszú távú párkapcsolatra vágysz, akkor a BE nem neked való”- állítja David Stultz párkapcsolati tanácsadó. „A BE párkapcsolatokban egymásra vagytok utalva. Tisztelnetek kell a másik döntéseit és életstílusát. A másik személy nem a barátod vagy a barátnőd, és nincs jogod beleszólni az életébe. Ha valamelyikőtök úgy dönt, hogy kilép a kapcsolatból, vagy mással kezd randizni, azt tiszteletben kell tartani”- teszi hozzá David.2. Tisztázni kell, mit jelent pontosan a „barátság” és mik azok az „extrák”

Még a legelején beszéljétek meg, hogy mit vártok ettől a kapcsolattól! Lehet, hogy egyikőtöknek a szex még belefér, viszont nem szeretne a másiknál aludni. Lehet, hogy közben a másiknak az együttalvás és a közös reggelizés is fontos. A lényeg, hogy beszéljetek az igényeitekről még az elején, és később is bármikor, ha valamelyikőtök fontosnak érzi.

Általában a félreértések teszik tönkre ezeket a viszonyokat. Minden olyan szabály, ami más kapcsolatokra igaz, alkalmazható a BE esetében is. Beszélgessetek. Kommunikáljatok. Ne ítéljétek el egymást az érzései vagy vágyai miatt. És ami a legfontosabb: azonnal jelezd, ha valami kellemetlen a számodra, és tartsd tiszteletben, ha a másik teszi ezt.3. Ne kezdj barátság extrákkal viszonyba olyannal, akitől többet szeretnél!

Ne játszd a menő csajt (vagy pasit), mert fájni fog. „Ha többet szeretnél a másiktól, ne csapd be magad azzal, hogy majd valahogy kezeled az érzéseidet”- javasolja Christal Fuentes, párkapcsolati tanácsadó és a “Talk Listen Change” podcast műsorvezetője. „Az ilyen típusú viszonyokban mindig ott a lehetőség, hogy többé váljanak, de ne kezdj bele úgy, hogy eleve erre számítasz.”4. Légy őszinte a szexuális életeddel kapcsolatban!

Tisztázni kell, hogy nyitott a kapcsolat, vagy kizárólagosságot vártok el egymástól. Az is fontos, hogy nyíltan tudjatok beszélni egymással az eddigi szexuális tapasztalataitokról. „Elég kellemetlen tud lenni, ha nem vagytok őszinték egymáshoz”- magyarázza Kurt Smith szexuálterapeuta. „Az egyik kliensem a féltékenységével küzd, mivel a BE-kapcsolata másokkal is találkozik rajta kívül. Egy másik ügyfelem pedig nemi betegséget szedett össze egy hasonló kapcsolatban. Elsődleges fontosságú az őszinteség, és hogy meg tudj bízni a partneredben”- teszi hozzá.5. A "dugópajti" és a barátság extrákkal két különböző dolog

Ezt sokan összekeverik. Pedig a barátság extrákkal azt jelenti, hogy két ember egy már létező szoros kapcsolatot egészít ki a szexualitással. „A dugópajti olyan partner, akivel rendszeresen szexuális kapcsolatot létesítesz” - magyarázza Kevin Hick párkapcsolati szakértő és a Kev Hick Talks Guys With Girls című youtube-csatorna aműsorvezetője. „A BE-k viszont szexualitás nélkül is törődnek egymással. A szex ilyenkor csak az egyik eleme a kapcsolatnak. A dugópajtik olyan, mintha barátok lennének, de valójában csak a szex köti össze őket, és jóval kevesebb a lojalitás egymás felé, mivel a két ember közti kapcsolat inkább testi, mint lelki”- teszi hozzá. Ha csak azért hazudod magadnak, hogy egy barátság extrákkal-kapcsolatban vagy, hogy kevésbé tűnjön érzelemmentesnek a viszony; biztosan sérülni fogsz.


Olvasd el ezt is:

6. A barátság extrákkal- kapcsolatokban tisztelni kell egymás határait.

Mivel a BE-viszonyokra kevésbé alkalmazhatóak a klasszikus értelemben vett párkapcsolatok „szabályai”, ezért még nagyobb az esély az esetleges félreértésekre, és még fontosabb, hogy tiszteletet és bizalmat érezzetek egymás iránt.

„A BE-kapcsolat bizonyos értelemben mégiscsak ugyanúgy működik, mint egy párkapcsolat.”- mondja Fuentes. „Tisztázd magadban: mit akarsz a másiktól? Mit vársz el a partneredtől? És viszont. Tiszteljétek egymás határait. Ha ez nem történik meg, ugyanúgy megsérthetitek egymást, mint egy hagyományos párkapcsolatban.”

7. A barátság legyen a legfontosabb!

Soha ne felejtsétek: eredetileg barátok vagytok – akik szexelnek. „Próbáljátok megőrizni a barátságot”- mondja Hick. „Ha a kapcsolat kezd érzelmileg bonyolulttá válni, arra törekedjetek, hogy a korábban létező barátság ne bomoljon fel. Ez úgy érhetitek el a legkönnyebben, ha szex nélkül is töltötök együtt időt, ahogy korábban.” - teszi hozzá. „Előfordul, hogy valamelyikőtök úgy érzi, a barátságotokat kezdi elnyomni a szexualitás. Bizonyosodjatok meg róla, hogy egyikőtök se kezd túlzott érzelmeket táplálni a másik iránt: de ha ez mégis bekövetkezne, inkább hagyjátok abba meg a szexuális együttléteket, hogy helyreálljon az egyensúly”- javasolja a szakértő.


Igaz barátság, íme:

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ez az 5 dolog jellemzi az igaz barátokat
Tovább olvasok
Mit szégyell az, aki repülő helyett vonattal utazik?

Szégyen, bűntudat és lelkiismeretfurdalás: ezt érzik egyre többen, amikor repülőre ülnek. S hogy kisebbítsenek az ökológiai lábnyomon, ha csak lehet, a vonatozást választják a légi közlekedés helyett

Diéták, melyek megtűrik maguk mellett a bort

Ha diétára kerül a sor, sokszor az első gondolataink között szerepel, hogy azonnal száműzni kell az alkoholt az étrendünkből. De ez valóban így lenne? Kedvenc nedűnk és a mérlegbarát étrend tényleg nem fér meg egymás mellett?

10 híres ember, aki állítja, hogy találkozott szellemekkel

Hinni a szellemekben egy dolog, de azt állítani, hogy tényleg láttál is egyet, egész más tészta. A következő hírességek pedig vállalják, hogy velük az utóbbi is megtörtént...

A brit királyi udvarban furcsa munkakörökben alkalmaznak embereket

Nemcsak séfek, házvezetőnők és kertészek dolgoznak II. Erzsébetnek, ennél jóval szokatlanabb munkákra is lehet jelentkezni a brit uralkodóhoz.

Hat dolog, amiben az introvertáltak jobbak, mint az extrovertáltak

Még hogy az introvertált személyiségjegyekkel rendelkezők nehezebben találnak párt – még az is előfordulhat, hogy ennek az ellenkezője igaz.

Ments majmokat, építs királyságot! Öt szuper társas gyerekekkel

Tippjeink a közelgő esős délutánokra; olyan társasok, amikkel kisebbek és a nagyobbacskák is remekül mulatnak, s valljuk be, mi felnőttek is jól szórakozunk. Egészen az első komolyabb összeveszésig.

Hogyan beszélj úgy, hogy odafigyeljenek rád?

Aki hangosabban beszél, annak a hangja messzebbre hallatszik? Egyáltalán nem biztos. Apró trükkökkel segítünk, hogy meghallják, amit mondasz.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Legyen tartalmas az ősz! Fizess elő egy évre (10 lapszám) 40% kedvezménnyel!

Csak 4150 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem