Barátság extrákkal - jól működhet, ha betartod a szabályokat

te,psziché,barátság extrákkal
Forrás: Pinterest

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan lehet egy „barátság extrákkal” kapcsolatot parák nélkül működtetni? Párkapcsolati szakértők tanácsai segítenek elkerülni a jellemző problémákat.

Tanulmányok szerint akkor működnek ezek a kapcsolatok, ha megfelelő a kommunikáció, és mindkét fél számára egyértelműek a szabályok, viszont idővel elkerülhetetlen, hogy bonyolultabbá ne váljanak. De mégis, hogyan kerüld el a gyakori csapdákat, ha ilyen viszonyba kezdenél? A Huffington Post párterapeuták tanácsait gyűjtötte össze.


Vigyázat, így "készül" a szerelem!

1. Légy benne biztos, hogy képes vagy kezelni a BE- kapcsolatra jellemző érzelmi bonyolultságot!

A barátság extrákkal jó dealnek tűnik. Kiszámítható, rendszeres szexet kapsz egy hosszútávú párkapcsolat apró bosszúságai nélkül (mint például a számlák befizetése, vagy hogy ki végezze a házimunkát.) De nem mindenki képes arra, hogy a szexet különválassza az érzelmeitől. „Ha hajlamos vagy a féltékenységre, túlságosan kötődsz a partneredhez, vagy igazából egy hosszú távú párkapcsolatra vágysz, akkor a BE nem neked való”- állítja David Stultz párkapcsolati tanácsadó. „A BE párkapcsolatokban egymásra vagytok utalva. Tisztelnetek kell a másik döntéseit és életstílusát. A másik személy nem a barátod vagy a barátnőd, és nincs jogod beleszólni az életébe. Ha valamelyikőtök úgy dönt, hogy kilép a kapcsolatból, vagy mással kezd randizni, azt tiszteletben kell tartani”- teszi hozzá David.2. Tisztázni kell, mit jelent pontosan a „barátság” és mik azok az „extrák”

Még a legelején beszéljétek meg, hogy mit vártok ettől a kapcsolattól! Lehet, hogy egyikőtöknek a szex még belefér, viszont nem szeretne a másiknál aludni. Lehet, hogy közben a másiknak az együttalvás és a közös reggelizés is fontos. A lényeg, hogy beszéljetek az igényeitekről még az elején, és később is bármikor, ha valamelyikőtök fontosnak érzi.

Általában a félreértések teszik tönkre ezeket a viszonyokat. Minden olyan szabály, ami más kapcsolatokra igaz, alkalmazható a BE esetében is. Beszélgessetek. Kommunikáljatok. Ne ítéljétek el egymást az érzései vagy vágyai miatt. És ami a legfontosabb: azonnal jelezd, ha valami kellemetlen a számodra, és tartsd tiszteletben, ha a másik teszi ezt.3. Ne kezdj barátság extrákkal viszonyba olyannal, akitől többet szeretnél!

Ne játszd a menő csajt (vagy pasit), mert fájni fog. „Ha többet szeretnél a másiktól, ne csapd be magad azzal, hogy majd valahogy kezeled az érzéseidet”- javasolja Christal Fuentes, párkapcsolati tanácsadó és a “Talk Listen Change” podcast műsorvezetője. „Az ilyen típusú viszonyokban mindig ott a lehetőség, hogy többé váljanak, de ne kezdj bele úgy, hogy eleve erre számítasz.”4. Légy őszinte a szexuális életeddel kapcsolatban!

Tisztázni kell, hogy nyitott a kapcsolat, vagy kizárólagosságot vártok el egymástól. Az is fontos, hogy nyíltan tudjatok beszélni egymással az eddigi szexuális tapasztalataitokról. „Elég kellemetlen tud lenni, ha nem vagytok őszinték egymáshoz”- magyarázza Kurt Smith szexuálterapeuta. „Az egyik kliensem a féltékenységével küzd, mivel a BE-kapcsolata másokkal is találkozik rajta kívül. Egy másik ügyfelem pedig nemi betegséget szedett össze egy hasonló kapcsolatban. Elsődleges fontosságú az őszinteség, és hogy meg tudj bízni a partneredben”- teszi hozzá.5. A "dugópajti" és a barátság extrákkal két különböző dolog

Ezt sokan összekeverik. Pedig a barátság extrákkal azt jelenti, hogy két ember egy már létező szoros kapcsolatot egészít ki a szexualitással. „A dugópajti olyan partner, akivel rendszeresen szexuális kapcsolatot létesítesz” - magyarázza Kevin Hick párkapcsolati szakértő és a Kev Hick Talks Guys With Girls című youtube-csatorna aműsorvezetője. „A BE-k viszont szexualitás nélkül is törődnek egymással. A szex ilyenkor csak az egyik eleme a kapcsolatnak. A dugópajtik olyan, mintha barátok lennének, de valójában csak a szex köti össze őket, és jóval kevesebb a lojalitás egymás felé, mivel a két ember közti kapcsolat inkább testi, mint lelki”- teszi hozzá. Ha csak azért hazudod magadnak, hogy egy barátság extrákkal-kapcsolatban vagy, hogy kevésbé tűnjön érzelemmentesnek a viszony; biztosan sérülni fogsz.


Olvasd el ezt is:

6. A barátság extrákkal- kapcsolatokban tisztelni kell egymás határait.

Mivel a BE-viszonyokra kevésbé alkalmazhatóak a klasszikus értelemben vett párkapcsolatok „szabályai”, ezért még nagyobb az esély az esetleges félreértésekre, és még fontosabb, hogy tiszteletet és bizalmat érezzetek egymás iránt.

„A BE-kapcsolat bizonyos értelemben mégiscsak ugyanúgy működik, mint egy párkapcsolat.”- mondja Fuentes. „Tisztázd magadban: mit akarsz a másiktól? Mit vársz el a partneredtől? És viszont. Tiszteljétek egymás határait. Ha ez nem történik meg, ugyanúgy megsérthetitek egymást, mint egy hagyományos párkapcsolatban.”

7. A barátság legyen a legfontosabb!

Soha ne felejtsétek: eredetileg barátok vagytok – akik szexelnek. „Próbáljátok megőrizni a barátságot”- mondja Hick. „Ha a kapcsolat kezd érzelmileg bonyolulttá válni, arra törekedjetek, hogy a korábban létező barátság ne bomoljon fel. Ez úgy érhetitek el a legkönnyebben, ha szex nélkül is töltötök együtt időt, ahogy korábban.” - teszi hozzá. „Előfordul, hogy valamelyikőtök úgy érzi, a barátságotokat kezdi elnyomni a szexualitás. Bizonyosodjatok meg róla, hogy egyikőtök se kezd túlzott érzelmeket táplálni a másik iránt: de ha ez mégis bekövetkezne, inkább hagyjátok abba meg a szexuális együttléteket, hogy helyreálljon az egyensúly”- javasolja a szakértő.


Igaz barátság, íme:

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ez az 5 dolog jellemzi az igaz barátokat
Tovább olvasok
Honnan tudhatod, hogy a kutyád hamarosan hőgutát fog kapni?

A Komondor fajtamentők – tekintve, hogy a fajta különösen veszélyzetett e szempontból – összegyüjtötték nekünk a legfontosabb, laikusok számára is felismerhető jeleket.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem