Fogalmam se volt, hogy akit a barátomnak hittem, gyerekeket molesztál

nyári tábor,igaz történet
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Azt hisszük, hogy kényelmes, körbepárnázott életünkben biztosan nem találkozunk gyerekmolesztálókkal. Márti nem volt ilyen szerencsés.

Életem egyik legszebb élménye volt a három hetes amerikai táboroztatás. Most azonban megtudtam valamit, ami beárnyékolja nemcsak az édes nosztalgiát, hanem a mindennapokat is.

Két évvel ezelőtt egyetemistaként mentem ki Kaliforniába, ahol felvettek egy nyári gyerektáborba kisegítőnek. Felügyelő voltam, azonkívül íjászatot tanítottam a srácoknak nyolctól tizenkét éves korig. Imádtam a napfényt, a meleget, a zöldellő mezőket, és persze a gyerekeket is. A munkatársaim mind jófejek voltak, legjobban a kosárlabdát oktató nevelővel, Jeremyvel értettem szót. Jeremy néhány évvel idősebb volt nálam: a meleg, barna szemű, kedves hangú férfi valahonnan Közép-Amerikából származott. Jókat beszélgettünk, elmesélte, hogy mindenképp gyerekekkel szeretne foglalkozni, valószínűleg kosárlabdaedző lesz. Kicsit tetszett is, de engem várt otthon a barátom, ő pedig semmilyen jelét nem adta, hogy vonzódna hozzám, így maradt a jó barátság.

Amikor a tábor véget ért, mindketten hazautaztunk: ő a szülővárosába, én Magyarországra. A búcsú előtt meghatottan ölelt át, a lelki társának nevezett, s elmondta, hogy bár nem ismerjük egymást régóta, szeretné, ha kapcsolatban maradnánk. Boldogan belementem, megadtuk egymásnak az e-mailcímünket, bejelöltük a másikat Facebookon, sőt, a lakáscímünket is kicseréltük, mivel mindketten gyűjtöttük a képeslapokat. Ezután is rendszeresen leveleztünk, Jeremy küldött nekem lapot Görögországból és Kanadából, én pedig viszonzásul budapesti képeket postáztam neki.

Körülbelül fél éve tartottuk az online kapcsolatot, amikor Jeremy hirtelen felszívódott. Nem tűnt fel rögtön a hiánya, mivel elfoglalt voltam: lediplomáztam, férjhez mentem, munkába álltam. Több hónap is eltelt, mire észbe kaptam, hogy ezer éve nem hallottam felőle. Megnéztem a Facebook-fiókját, és meglepődve vettem észre, hogy levonult a közösségi térről. Írtam neki emailt, nem válaszolt. Csodálkoztam, de nem foglalkoztam vele túl sokat, hisz megvolt a saját életem, s a kaliforniai hetek lassan kikoptak az emlékeimből.

Újabb hónapok teltek el, amikor váratlanul amerikai bélyegzővel ellátott levelet hozott a posta. Egy börtönből érkezett.

Percekig nem mertem kinyitni a borítékot, csak ültem fölötte, és azon töprengtem, mi történhetett Jeremyvel. Okiratot hamisított? Elgázolt valakit? Adót csalt? Megvártam, amíg a férjem hazajön, és közösen nyitottuk ki a borítékot.

Jeremy arról írt háromoldalas levelében, hogy mennyire magányos. Azért nem jelentkezett eddig, mert a börtönben nem használhatja az internetet, de tudnom kell, hogy nagyon hiányzom neki. Élete legszebb heteinek nevezte a közös táboroztatást, és hosszan ecsetelte, milyen érzés ártatlanul lakat alá kerülni. Az okokról semmit sem írt.

A férjem azt tanácsolta, ne foglalkozzak az üggyel. Mi van, ha egy gyilkosról van szó? Nem véletlenül hallgat róla, miért van börtönben, jobb, ha nem bolygatom az igazságot. De engem nem hagyott nyugodni a dolog. Az egyik délután összeszedtem minden lelkierőmet, leültem a gép elé, és bepötyögtem Jeremy nevét a Google-ba.

Sokmindenre számítottam, de arra nem, ami elém tárult. Megtaláltam a fényképét: borotvált fej, buta arckifejezés – alig emlékeztetett a szimpatikus fiúra, aki szelíden, de nagyokat tudott hahotázni. Amerikai bulvárcikkek garmada nyílt meg, mindegyik arról tudósított, hogy Jeremyt gyerekmolesztálásért ítélték el. Villództak a szemem előtt a szavak: szexuális ragadozó, online zaklatás, pedofília. Ez egyszerűen nem lehet igaz, suttogtam magam elé. Olyan volt, mintha egy filmbe kerültem volna.

Napokig álmodtam Jeremy kedves arcával. Tudom, hogy senkinek sincs a homlokára írva: pedofil vagyok, mégis képtelen voltam összeegyeztetni a mackós kosárlabdázót egy szexuális bűnöző profiljával. Aztán eszembe jutott, mennyi időt töltött Jeremy a táborlakók hálószobájában. Gyerekarcok vonultak el a szemem előtt, olyan élesen idéződtek vissza a vonásaik, mintha tegnap láttam volna őket utoljára. Mit csinálhattak ott? Mi történt, miközben én a mezőn tanítgattam a többieket lőni, vagy édesen aludtam az egyik kalyibában?

Néhány napos rémálom-cunami után leültem választ írni.

Megkérdeztem Jeremytől, miért csukták le, ha ártatlan? Miért írják azt az újságok, hogy gyerekpornó-gyűjteményt találtak a gépén, és tucatnyi fiú és kislány vallott ellene? Miért írt zaklató üzeneteket az áldozatainak? Az is csak kitaláció, hogy a gyerekek és a szülők bizalmába férkőzött, aztán gátlástalanul kihasználta őket? Csak úgy megvádolták a szörnyűségekkel? De mégis miért: véletlenszerűen, vagy viccből?

Nem kaptam választ. Talán hülyének nézett, vagy azt hitte, Magyarországra nem érnek el az amerikai sajtóhírek. Sejtettem, hogy így lesz. Most megpróbálok tovább lépni, és nem gondolkodni rajta, annak idején mit tehettem volna, hogy az iszonyatot megakadályozzam. Hiszen ha a tábor után egy kedves anyuka megkérdezi, Jeremyre bízhatja-e a gyerekeit, a legnagyobb bizalommal mondtam volna igent. Mindenesetre ez az eset komoly figyelmeztetés volt, hogy sose tudhatod, mi rejlik egy kedves mosoly és egy őszintének tűnő, meleg szempár mögött.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Királyi botrány: András herceget pedofil kapcsolattal vádolják
Tovább olvasok
Kép
Az egész életen át tartó barátság hat nagy titka

Az egész életen át tartó barátság ritka, mint a fehér holló, és bizonyára ez is része annak, hogy annyira különleges jelenség.

Kép
Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép
Napi horoszkóp október 27.: a Rákok függetlenségre vágynak, a Mérlegek igazi csapatjátékosok

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Hogyan hagyom magam mögött a megfelelési kényszert?

Lassan. Nagyon lassan. Eszter története

Kép
Anya huncutságai: Mit és hogyan füllentünk a gyerekeinknek

A Mesélj, Anyukám! podcast legújabb részében eláruljuk, melyek azok a kegyes hazugságok, füllentések, amelyek néha bevetünk anyaságunk során.

Kép
Hogyan kezeld a stresszt a csillagjegyed szerint?

Kimerült vagy? Lehet, hogy a csillagokba írva találod, hogyan engedd el a stresszt. Ha még sosem jutott eszedbe, hogy a különféle zennel és nyugalommal kapcsolatos szokásaidat a csillagjegyedhez igazítsd, itt az ideje – talán éppen itt lapul a titok, amit megfejtve egy kicsivel még hatékonyabbá teheted a stresszkezelésed.

Kép
A barátnőm sharentingben szenvedett, meglett a böjtje

Mindenki elolvad, ha cukin maszatos kisgyereket lát a kádban pancsolni, a homokozóban kacarászni, a mamája karjában fagyizni. De hol van a határ? Ki lehet-e tenni a gyereket a határtalan közérdeklődésnek? A barátnőm beleesett a sharenting csapdájába, meg is lett az ára.

Kép
Milyen gyógynövény vagy? Interjú a bükki füvesember lányával

Érdekes kvízt találtam a népszerű Györgytea honlapján. Kiderült, ha növény lennék, citromfű lennék. Imádom a citromfüvet! Szoktunk is szedni kirándulás közben egy csokorra valót. Erdei csavargással kezdődött a népi gyógyászat egyik legismertebb hazai képviselője, Gyuri bácsi, azaz a Bükki Füvesember gyógynövényes karrierje is. Lányával, Lopes Szabó Zsuzsannával beszélgettünk.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem