A bacon ugyanolyan függőséget okoz, mint a heroin!

bacon,szalonna,függőség Forrás: GettyImages
Tudósok szerint a szalonna és a sajttorta megváltoztathatják az agyműködést –hasonlóan a heroinhoz és a kokainhoz –, amelyet bizonyítékokkal is alátámasztottak. Úgy tűnik ugyanis, hogy a magas zsírtartalmú ételek speciális jelet küldenek az agynak, és ezzel elősegítik a függőség kialakulását.

Tenyésztett patkányokon végeztek kutatást, amelyben a kísérleti állatok, amelyek korábban csak hagyományos tápot ettek, hirtelen korlátlan hozzáférést kaptak magas zsírtartalmú ételekhez. Ekkor pedig teljesen elvesztették a kontrollt. Még az sem zavarta meg őket a csokoládékrémes sütemények, kolbászok, fagylaltok és más, klasszikusan emberi táplálékok fogyasztása közben, hogy időközönként kisebb áramütést kaptak a mancsukra. Sőt, 40 nap leforgása alatt 25%-kal nőtt a testtömegük!

A patkányokon - és nemcsak az elhízottakon - a függőség jelei kezdtek mutatkozni egy idő után, csak úgy, mint a drogfüggők esetében. De különösen a túlsúlyos patkányok esetében volt kimutatható az alacsonyabb D2 receptor szint - ez a receptor reagál a dopaminra, amely a jutalom érzésével járó kémiai anyag.

Az agy dopamint választ ki, amikor számunkra finom ételt eszünk, azonban minél többet junk foodot evett egy patkány, annál több jutalmazási jelet kapott az agya, amíg végül lényegében összeomlott a rendszer. Az örömközpont egyre kevésbé reagált, a patkányok pedig rövid idő alatt kényszerevővé váltak és a motivációjuk abban merült ki, hogy újra és újra egyenek, hogy újra jobban érezzék magukat.

Jutalomhiányos állapotba kerültek, így még motiváltabbak lettek, hogy önjutalmazó ételeket szerezzenek, és ezt az ördögi ciklust fenntartsák.

Az alacsonyabb D2-receptor szint - a túlzásba vitt magas zsírtartalmú táplálékok fogyasztásának mellékhatása - ráadásul arra is késztette az állatokat, hogy kevésbé tudják megváltoztatni a frissen kialakult, rossznak számító étkezési preferenciáikat" - mondta Paul Kenny, a tanulmány társszerzője, a floridai Scripps Research Institute docense.

Amikor a kutatók elvették az állatoktól a magas zsírtartalmú ételeket, és csak az egészséges, de unalmas tápot hagyták ott nekik (amit a tudósok „saláta bárnak” neveztek el), a rágcsálók lényegében önként kezdtek éhezni. Még két hét után sem tértek vissza a normális szintre, olyan erős hatással volt rájuk a zsíros koszt.

Egy speciális vírus segítségével is letesztelték ugyanezt a folyamatot, ezúttal mesterségesen befolyásolva a dopamin receptoraikat, azonban semmi sem történt. A patkányok agyműködése normális maradt és semmilyen módon nem váltak kényszeressé. A második alkalommal azonban, amikor újra az egészségtelen ételeket rakták eléjük, visszatértek a függőség jelei is.

Természetesen ehetsz magasabb zsírtartalmú ételeket is időnként, hiszen a zsírosabb ételek általában ízletesebbek is, erre pedig mindenki vágyik néha, de ügyelj arra, hogy ne váljon mindennapos rossz szokássá és egyensúlyt tudj tartani.

Forrás: canada.com

Kütyüfüggőség: 10 megoldás