Baby boomra számítottak, ehelyett az évszázad legnagyobb visszaesése következhet be a koronavírus miatt

Borítókép: Baby boomra számítottak, ehelyett az évszázad legnagyobb visszaesése következhet be a koronavírus miatt Forrás: GettyImages/Blaine Harrington
Amikor 2020 tavaszán a járvány miatt világszerte megkezdődtek a lezárások, mindenki azt gondolta, minden idők legnagyobb baby boomja fog bekövetkezni. Ehelyett Európa és az Egyesült Államok az elmúlt évszázad legalacsonyabb születési rátáját produkálta. A BBC járt utána, pontosan mi vezetett ehhez a katasztrofális eredményhez.

2020 tavaszán a szakembereknek két tábora alakult ki: az egyik csoport azt jósolta, hogy a járvány, a bezártság és a home office majd megteszi a hatását és fellobbantja a párok gyermekvállalási kedvét; a másik tábor viszont épp ellenkezőleg, a születési számok drasztikus visszaesését prognosztizálta.

Philip N. Cohen, a Marylandi Egyetem szociológus professzora az utóbbiak táborát erősítette és a BBC-nek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a járvány súlyosságát látva egyáltalán nem lepődött meg a gyermekvállalási kedv visszaesésén, de a születések ilyen drasztikus csökkenésére azért még ő sem számított.

Az amerikai Brooking Intézet szakemberei már 2020 nyarán pontos adatokat prognosztizáltak. Akkori becsléseik szerint úgy számolták, hogy éves szinten akár félmillióval is kevesebb gyerek születhet majd. Európai felmérések pedig azt mutatták, hogy a 2020-ban gyereket tervező franciák és németek 50 százaléka döntött úgy, hogy elhalasztja a gyerekvállalást. Olaszországi adatok alapján 21,6 százalékos visszaeséssel számoltak, Spanyolországban pedig 20 százalékossal.

Kilenc hónappal a járvány európai kezdete után, vagyis múlt év decemberében és 2021 januárjában Franciaországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Tajvanban és Koreában az elmúlt húsz év legkevesebb születését regisztrálták.

A németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézet ugyancsak megjósolta a csökkenést. Prognózisukat az amerikai Google-keresési adatokat vizsgálva állították fel. Olyan keresési kifejezéseket elemeztek, mint a terhességi teszt vagy a clearblue (egy terhességi teszt-márka), és ezek gyakoriságából októberben azt jósolták, hogy februárra 15,2 százalékkal csökken majd a születések száma. Ha becsléseik helyesek, és a továbbiakban is csökken a születések száma, azzal ez lehet az elmúlt több mint egy évszázad legnagyobb csökkenése. Nagyobb, mint a 2008-as, vagy mint az 1929-es gazdasági világválságok után.

2020 őszén a társadalomkutatók még azon az állásponton voltak, miszerint a születések számának visszaesése a járványok, gazdasági válságok természetes velejárója, és a megdöbbentő számok ellenére sincs ok pánikra, mert megfigyeléseik szerint ezt az időszakot mindig fellendülés követi. Most azonban azt látják, hogy a gyermekvállalási kedv csak nem akar növekedésnek indulni.

„Az emberek sokkal tovább várnak a gyermekvállalással, mint amire számítottunk, és sajnos az is lehetséges, hogy sokan döntenek végül úgy, hogy egyáltalán nem vállalnak gyereket.”- nyilatkozta.

S hogy mi lehet ennek az oka? Az egyik teória szerint az, hogy az emberek egyszerűen kevesebbet szexelnek. A Kinsey Intézet egy még 2020-as jelentése szerint a megkérdezettek több mint 43 százaléka – kortól és nemtől függetlenül – arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta romlott a szexuális életének minősége.

A másik ok a járvány miatti bizonytalanság-érzés erősödése: egy BBC által hivatkozott kutatás szerint azok a felnőttek, akik Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság koronavírus által leginkább sújtott területein éltek, inkább elhalasztották a gyerekvállalást.

A Maastrichti Egyetem pszichológusa és szexológusa, Marieke Dewitte azonban egyszerűbben közelítette meg a kérdést, hogy miért születik kevesebb gyerek. Szerinte egyszerűen azért, mert a járvány másképp hat mindenki szexualitására és párkapcsolatára. Néhány embernél a stressz növeli a szexuális vágyat, néhánynál pedig pont az ellenkezője történik.

Nézd meg, mely hírességek mentális állapotán rontott a koronavírus!