Lesz-e baby boom a koronavírus után?

baby boom,koronavírus,baba
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amerikában sokszor hallani „hurrikánbébikről” és „hóviharbébikről”, és ha innen közelítünk, az egész világot tétlenségre kárhoztató COVID-19 kapcsán nem is tűnik akkora őrültségnek világméretű baby boomot jósolni. De vajon találunk-e múltbéli példát hasonlóra?

Abban minden szakértő egyetért, hogy az össztársadalmi intézkedések – az iskolák bezárása, a rendezvények lefújása, az otthon maradás és a home office támogatása – segíthetnek lassítani a koronavírus terjedését. Ha egy társadalomban több koronavírusos eset is előfordul, célszerű otthon maradni. Ezért van, hogy több ázsiai országban, az Egyesült Államok legsúlyosabban érintett részein, Olaszországban és még néhány más országban is kijárási tilalmat léptettek életbe.

Olvasd el ezt is!

De mit is csináljanak azok, akik egész nap otthon vannak? És mi köze ennek a születésszámhoz?
„Rengeteg anekdota szól arról, hogy megnő a szülési kedv olyan események után, amelyek az embereket otthon maradásra kényszerítik” – mondja az amerikai Dr. Michael Cackovick szülész-nőgógyász. „A tudományos kutatások azonban nem jutottak egyértelmű eredményre, amikor vizsgálták a jelenséget.”
A baby boom egy jól dokumentált jelenség, ami kilenc hónappal olyan események, például hóviharok és hurrikánok után történik, amelyek hosszan tartó otthon maradásra kényszerítik az embereket. 2013-ban az amerikai CBS News számolt be arról, hogy kilenc hónappal a Sandy hurrikán után több keleti parti kórházban is megugrott a születésszám. De hasonló történt a The Boston Globe szerint egy 1978-as New England-i hóvihar után kilenc hónappal is.
Cackovic szerint az okok között lehet „a veszteségre adott emberi reakció éppúgy, mint a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés megszűnése, és természetesen az otthon ragadásból következő megnövekedett szexuális aktivitás is.”

Kilenc hónappal azután, hogy 2017-ben a Harvey hurrikán Texas partjainál pusztított, a helyi kórházakban szintén több gyerek született, ám ennek nem csupán a vihar átvészelése miatt együtt töltött extra idő volt az oka. A houstoni Brooke Rodriquez lánya napokkal a vihar után fogant, amikor ő és a férje együtt hozták rendbe elárasztott otthonukat.
„A természeti katasztrófák nagyon összehozzák az embereket – és ez a hazástársakra is igaz” – véli Rodriquez. „Mivel sokkal jobban rászorultunk egymás támogatására, érzelmileg is jobban egymásra hangolódtunk, mint más, átlagos hétköznapokon.”
Logikusnak tűnhet, hogy hasonló csúcsot érjen el a születésszám a koronavírus miatt bevezetett karantén hatására is, de persze van néhány kérdőjel is. Az 1918-1919-es influenzajárványt követően (amelyet spanyolországi eredete miatt spanyolnáthának is szoktak nevezni) 1920-ban óriási baby boom volt Norvégiában. A kutatók szerint viszont nem elhanyagolható előzmény, hogy a spanyolnátha és az, hogy a háború alatt a katonák nem tudtak a családjukkal találkozni, 1914 és 1919 között nagy visszaesést okozott a születésszámban. Az első világháború 1918-as befejezését követő 1919-1920-as baby boomot ezért számos országban megfigyelhették a kutatók, például Dániában, Svédországban, Norvégiában és az Egyesült Államokban is.

Ám miközben persze észszerű feltételezni, hogy a hazatérő katonák okolhatók a baby boomért, egy 2011-es kutatás szerint az 1920-as norvég baby boom okai között találjuk azt is, hogy a járvány hatására megnövekedett a korai vetélések száma (a fertőzött nők ugyanis nagyobb arányban vetéltek el). Vagyis a járvány lecsengése után a nők újra egészségesek voltak és így nagyobb arányban képesek lettek kihordani a gyermeküket – ez azonban nem olyasmi, ami a koronavírus kapcsán is felmerülhetne. A COVID-19 vírus ugyanis leginkább az időseket veszélyezteti, illetve kortól függetlenül mindenkit, aki súlyos betegségben – például valamilyen szív- és tüdőbetegségben vagy diabéteszben – szenved.

Hála a modern technológiának és az orvostudománynak, ha a koronavírus után baby boom lesz, az nem a spanyolnátha utáni boomra, hanem azokra a születésszám-növekedésekre fog hasonlítani, amelyek a természeti eseményeket, például a hóviharokat és a hurrikánokat követik. Ahogy Cackovic mondja, az ilyen szituációk a veszteségre adott emberi reakcióként közel hozhatják egymáshoz az embereket, és ezt a tudomány is igazolja. Egy 2012-es tanulmány szerint míg a stresszre adott jellemző viselkedési és pszichológiai válasz a „küzdj vagy menekülj” stratégiája, addig olyan helyzetekben, ahol a stressz közösségi együttműködésre indít, az egyes ember reakciója gyakran inkább a „gondoskodj és barátkozz” stratégiáját követi. Ezért van, hogy egy közösségi stresszhatás képes összehozni az embereket, és ezt támasztja alá Rodriquez elmélete is arról, hogy egy katasztrófa hatására közelebb érzed magad a körülötted lévőkhöz.
Nem lehetünk biztosak abban, vajon lesz-e járvány utáni baby boom a koronavírusos kijárási tilalmak hatására. De kilenc hónap múlva talán már tudni fogjuk, igaz-e a fentebb vázolt elmélet vagy sem.


Következzen tíz további tudományos érdekesség a szexről:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 tudományos érdekesség a szexről
Tovább olvasok
Kép
Molnár Ádám: Mit tanácsol egy boldogságkutató?

Szeptember 24-én az Éva Psziché Est vendége lesz Molnár Ádám szoftver architekt és boldogságkutató. Most elmondja, szerinte mit kellene – kedvenc kifejezésével élve – meghackelni azért, hogy boldogabbak legyünk.

Kép
Miért tesz idegessé a hosszas maszkviselés? És van-e erre megoldás?

Szögezzük le az elején: jómagam maszkviselő állampolgár vagyok, úgy gondolom, hogy ha a maszkkal kicsit is akadályozhatjuk a koronavírus terjedését, akkor viseljük! Persze jár némi kellemetlenséggel: összegyűjtöttem pár zavaró tényezőt és azt is végiggondoltam, mi lehet ezekre a megoldás.

Kép
10 hely ahová messziről is érkeznek utazók, csak hogy jót ehessenek

Bár most csak gondolatban utazhatunk mindenfelé (vagy annak az ódiumával, hogy hazajövet betartjuk a tíznapos karantént), tegyük félre a következő listát a szebb- szabadabb napokra!

Kép
Fújd le a szörnyeket spricnivel: 7 trükk és varázslat gyerekekhez, amikor az észérvek nem működnek

Többet viccel, mint erővel! Vesd be a humort és a varázslatot, ha el akarsz érni valamit, amit szép szóval nem tudtál.

Kép
Olyan volt, mintha másodszor veszíteném el a szüzességemet – csak sokkal jobb

Amikor húsz év után tönkrement a házasságom, tudtam, hogy nehéz időszak következik, de arra nem számítottam, hogy ennyire hiányozni fog a szex. Lívia története

Kép
Napi horoszkóp szeptember 23.: a Kosok kiállnak magukért, az Ikrek szembe mernek nézni a problémáikkal

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kép
Öt dolog, amit megtanulhatsz a macskádtól

Minden érintett tudja, hogy a Macskával szemben lehetetlen a falkavezért alakítani, vagy abban bízni, hogy egyszer majd demokratikus csapatot alkottok.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem