Lesz-e baby boom a koronavírus után?

baby boom,koronavírus,baba
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amerikában sokszor hallani „hurrikánbébikről” és „hóviharbébikről”, és ha innen közelítünk, az egész világot tétlenségre kárhoztató COVID-19 kapcsán nem is tűnik akkora őrültségnek világméretű baby boomot jósolni. De vajon találunk-e múltbéli példát hasonlóra?

Abban minden szakértő egyetért, hogy az össztársadalmi intézkedések – az iskolák bezárása, a rendezvények lefújása, az otthon maradás és a home office támogatása – segíthetnek lassítani a koronavírus terjedését. Ha egy társadalomban több koronavírusos eset is előfordul, célszerű otthon maradni. Ezért van, hogy több ázsiai országban, az Egyesült Államok legsúlyosabban érintett részein, Olaszországban és még néhány más országban is kijárási tilalmat léptettek életbe.

Olvasd el ezt is!

De mit is csináljanak azok, akik egész nap otthon vannak? És mi köze ennek a születésszámhoz?
„Rengeteg anekdota szól arról, hogy megnő a szülési kedv olyan események után, amelyek az embereket otthon maradásra kényszerítik” – mondja az amerikai Dr. Michael Cackovick szülész-nőgógyász. „A tudományos kutatások azonban nem jutottak egyértelmű eredményre, amikor vizsgálták a jelenséget.”
A baby boom egy jól dokumentált jelenség, ami kilenc hónappal olyan események, például hóviharok és hurrikánok után történik, amelyek hosszan tartó otthon maradásra kényszerítik az embereket. 2013-ban az amerikai CBS News számolt be arról, hogy kilenc hónappal a Sandy hurrikán után több keleti parti kórházban is megugrott a születésszám. De hasonló történt a The Boston Globe szerint egy 1978-as New England-i hóvihar után kilenc hónappal is.
Cackovic szerint az okok között lehet „a veszteségre adott emberi reakció éppúgy, mint a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés megszűnése, és természetesen az otthon ragadásból következő megnövekedett szexuális aktivitás is.”

Kilenc hónappal azután, hogy 2017-ben a Harvey hurrikán Texas partjainál pusztított, a helyi kórházakban szintén több gyerek született, ám ennek nem csupán a vihar átvészelése miatt együtt töltött extra idő volt az oka. A houstoni Brooke Rodriquez lánya napokkal a vihar után fogant, amikor ő és a férje együtt hozták rendbe elárasztott otthonukat.
„A természeti katasztrófák nagyon összehozzák az embereket – és ez a hazástársakra is igaz” – véli Rodriquez. „Mivel sokkal jobban rászorultunk egymás támogatására, érzelmileg is jobban egymásra hangolódtunk, mint más, átlagos hétköznapokon.”
Logikusnak tűnhet, hogy hasonló csúcsot érjen el a születésszám a koronavírus miatt bevezetett karantén hatására is, de persze van néhány kérdőjel is. Az 1918-1919-es influenzajárványt követően (amelyet spanyolországi eredete miatt spanyolnáthának is szoktak nevezni) 1920-ban óriási baby boom volt Norvégiában. A kutatók szerint viszont nem elhanyagolható előzmény, hogy a spanyolnátha és az, hogy a háború alatt a katonák nem tudtak a családjukkal találkozni, 1914 és 1919 között nagy visszaesést okozott a születésszámban. Az első világháború 1918-as befejezését követő 1919-1920-as baby boomot ezért számos országban megfigyelhették a kutatók, például Dániában, Svédországban, Norvégiában és az Egyesült Államokban is.

Ám miközben persze észszerű feltételezni, hogy a hazatérő katonák okolhatók a baby boomért, egy 2011-es kutatás szerint az 1920-as norvég baby boom okai között találjuk azt is, hogy a járvány hatására megnövekedett a korai vetélések száma (a fertőzött nők ugyanis nagyobb arányban vetéltek el). Vagyis a járvány lecsengése után a nők újra egészségesek voltak és így nagyobb arányban képesek lettek kihordani a gyermeküket – ez azonban nem olyasmi, ami a koronavírus kapcsán is felmerülhetne. A COVID-19 vírus ugyanis leginkább az időseket veszélyezteti, illetve kortól függetlenül mindenkit, aki súlyos betegségben – például valamilyen szív- és tüdőbetegségben vagy diabéteszben – szenved.

Hála a modern technológiának és az orvostudománynak, ha a koronavírus után baby boom lesz, az nem a spanyolnátha utáni boomra, hanem azokra a születésszám-növekedésekre fog hasonlítani, amelyek a természeti eseményeket, például a hóviharokat és a hurrikánokat követik. Ahogy Cackovic mondja, az ilyen szituációk a veszteségre adott emberi reakcióként közel hozhatják egymáshoz az embereket, és ezt a tudomány is igazolja. Egy 2012-es tanulmány szerint míg a stresszre adott jellemző viselkedési és pszichológiai válasz a „küzdj vagy menekülj” stratégiája, addig olyan helyzetekben, ahol a stressz közösségi együttműködésre indít, az egyes ember reakciója gyakran inkább a „gondoskodj és barátkozz” stratégiáját követi. Ezért van, hogy egy közösségi stresszhatás képes összehozni az embereket, és ezt támasztja alá Rodriquez elmélete is arról, hogy egy katasztrófa hatására közelebb érzed magad a körülötted lévőkhöz.
Nem lehetünk biztosak abban, vajon lesz-e járvány utáni baby boom a koronavírusos kijárási tilalmak hatására. De kilenc hónap múlva talán már tudni fogjuk, igaz-e a fentebb vázolt elmélet vagy sem.


Következzen tíz további tudományos érdekesség a szexről:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 tudományos érdekesség a szexről
Tovább olvasok
Kép
Az izomláz nem törvényszerű: öt tipp a megelőzésére és kezelésére

Még csak fél perce végzel guggolásokat, de már tudod, hogy másnap alig bírsz majd lábra állni – ismerős? De hogyan előzhetnéd meg legközelebb a kialakuló izomfájdalmat edzés után?

Kép
Amikor a tehén duettet énekel a gazdájával (komolyan!)

Nehéz szavakba önteni, hogy az alábbi videón mi történik. De azért mégiscsak megpróbáljuk: egy brazil nő és egy tehén duettet énekel. Mutatjuk.

Kép
Napi horoszkóp július 8.: a Rákok hasznos tanáccsal szolgálhatnak, az Oroszlánok komoly eredményeket érhetnek el

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Borban a szépség – Avagy vinoterápiával a bársonyos bőrért

Baráti beszélgetések, romantikus esték, egy finom vacsora (és néhány korty belőle a vacsorába is) – életünk minden egyes eseményét átitathatjuk egy palack finom borral. Akár még a szépségkúránkat is...

Kép
Helló, nyár! – 4 hűsítő borkoktél recept

Egy üveg finom bor, gyümölcsök, zöldfűszerek és egy kis jég… Remek alapanyagok egy frissítő élményhez. Ahogy kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, úgy esnek egyre jobban a hűsítő koktélok. Erre hoztunk most néhány izgalmas variációt – természetesen borrajongók ízlésére szabva.

Kép
Egy influenszer megmutatta a valóságot a tökéletes Instagram fotók mögött

Mindenki irigykedve nézi az influenszerek tökéletes képeit, de meglepő a valóság a beállított fotók mögött.

Kép
Karantén utáni első koncert: fényesen tündöklő Kiscsillag

Hogy pontosan milyenek is lesznek a koncertek a karantén után, azt csak találgattuk eddig. Ismétlem: eddig. Ugyanis elmentem helyettetek egy Kiscsillag-koncertre, és most be tudok számolni arról, hogy a szép, új világban hogy is néz ki egy ötszáz fő alatti szabadtéri rendezvény.

Kép
Kísértetjárta helyek Magyarországon: borzongató fotók!

Kopottas falak, lepergő vakolat és síri csönd. Magyarországon is rengeteg az olyan elhagyatott hely és kísérteties épület, amelyekben egyszer csak megállt az idő.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem