Már most befuccsolt az újévi fogadalmam, miszerint idén nem leszek babonás

babona,hiedelem,csuriba kéz
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Na én most egyszer és mindenkorra száműzöm a babonákat, gondoltam, és rögtön el is kezdtem újévkor: nem ettem lencsét. Eddig megvolnánk. De aztán kiderült, hogy babonák nélkül élni egy csöppet nehezebb, mint elsőre látszott.

Ami némileg frusztráló egy olyan emberi lény esetében, aki világéletében több száz könyv között tengette életét, és ezek között nagyon kevés szólt a népi hiedelmekről. De igazából nem is a könyvek a lényegesek, hanem az, hogy materialista, ezaz. Materialista gondolkodású voltam mindig. Vagyis úgy gondoltam, hogy ha nem is mindennek, de a legtöbb dolognak van vagy lehet konkrét tudományos magyarázata. Annak is, amiről most még nem tudjuk, mi. De a babonaság, hát az nem éppen tudományos dolog, sőt.

Jaj, ne ülj a sarokra, én férjnél vagyok, inkább cseréljünk helyet. Köpj gyorsan át a vállad fölött, hogy ne fogjon az átok! Kívánj kéz- és lábtörést, mert a sok szerencse bajt hoz! Titeket is ki lehet kergetni a világból ezekkel a szövegekkel? A kedvencem az volt, amikor a 13-as sorszámot kaptam valahol és a mellettem álló barátnőim mindenáron le akarták cserélni. Amikor mondtam, hogy hagyjanak má’ békén, akkor megnyugtatták egymást, hogy a 13-as tulképp szerencsés szám, főleg az ilyen furapókoknak, mint én.

De a legjobban persze az idegesített mindig, hogy bár rendszeresen jusztis a sarokra ültem és jusztse kopogtam le semmit (főleg nem kezeletlen fán és nem a középső ujjammal), azért mégis hatalmába kerített néhány balhiedelemmel összefüggő szokás. Például az utcán előttem átmenő fekete macskáktól kifejezetten balsejtelmeim támadtak (pedig korábban együtt is éltem néhánnyal, szóval tényleg nem értem), ha meg kéményseprőt láttam az utcán, akkor erős volt a kísértés, hogy megfogjam a kabátgombom. Nem tudom, miért pont ezeknél indult be nálam a babonás reflex, mindenesetre újévkor úgy határoztam, hogy ennek véget vetek, és mostantól csakis normális dolgokban fogok hinni, nem pedig ilyen szívatós dajkamesékben.

Tehát úgy kezdtem az évet, hogy nem ettem lencsét.

Aztán reggel leszoktam arról, hogy jobb lábbal keljek ki az ágyból, ami elég jól ment még félálomban is.

Ha beakadt a ruhám ujja a kilincse, és eszembe jutott, hogy biztos tartozom valakinek valamivel, elhessegettem a gondolatot.

Ha összetörtem egy poharat és aztán beütöttem a könyököm, igyekeztem nem következtetni sem arra, hogy most még egy balesetre kell számítani, mivelhogy a baj hármasával jön, sem pedig arra, hogy váratlan vendég érkezik (a könyök miatt).

Ha viszketett a tenyerem, rögtön eszembe jutott, hogy nemsokára biztos pénz üti a markomat – aztán: jaj, dehogyis! Majd ha fizetésemelést kapok, akkor.

Ha drukkoltam, hogy jól fogadják a prezim, nem tettem csuriba a kezemet.

De közben egyre inkább éreztem, hogy valami nem stimmel.

De ahogy módszeresen dobáltam le magamról a hozzám nőtt babonákat, nem csak azzal szembesültem, hogy akaratom ellenére milyen sok vesz körül még mindig. Ellentétben azzal, amire számítottam, miszerint most végre megszabadulok ezektől a rossz beidegződésektől, elég tudatosan hozzáállni – elkezdtek hiányozni. Mármint nem feltétlenül a konkrét babonák, inkább a fogódzók, amik mindig velünk vannak akkor is, ha hülyeségnek látszanak. Attól, hogy nem kívántam kéz- és lábtörést, talán nem sikerül majd rosszabbul az unokahúgom felvételije, de valahogy olyan rossz nélküle. Attól, hogy juszt sem feltételeztem, hogy most majd jön egy harmadik baj, nem feltétlenül jött (vagy hát mi számít bajnak, ugye), de olyan volt, mintha kihúzták volna a talajt a lábam alól. Csökkent a biztonságérzetem. És akármennyire cikinek éreztem, materialista lány létemre ezzel szembe kellett néznem.

fekete macska,babona,hiedelmek,balszerencse
forrás: Getty Images

A kegyelemdöfést az adta meg az újévi fogadalmamnak, amikor éppen toltam a biciklimet az út felé, ahol majd felszállok rá, amikor megjelent tőlem srégen jobbra egy fekete macska. Biztos voltam benne, hogy mindjárt elmegy előttem; persze már mondogattam is magamnak, hogy akár átmegy, akár nem, ez semmit sem jelent. De nem kanyarodott be, hanem csak úgy sétált tőlem másfél méterre, végül már egymás mellett mentünk vagy 50 métert, míg végül én kanyarodtam balra, ő meg szintén ment a dolgára. Olyan mértékű megkönnyebbülés fogott el, hogy azt már szégyellni sem voltam hajlandó. És akkor tudtam, hogy elég volt az újévi fogadalmakból. Különben is, az nem babona?! Vagy pont azért nem volt elég? Mindegy, mostantól abban a hiedelemben hiszek, amiben jólesik.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
9 gif-képregény, amely bizonyítja, hogy minden nő boszorkány
Tovább olvasok
Kép
Pozitív lettem, aztán negatív, és végül megint pozitív – 100 százalék táppénz, na az nincs

Hogyan lettem pozitív, aztán negatív, aztán megint pozitív? Kacskaringós Covid-történet következik.

Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem