Az SSD-k működési jellemzői

SSD,HDD,számítógép,laptop,biztonság,SSD-kártya Forrás: Etienne Boulanger/Unsplash
Az SSD ára mára szinte egy árban van a HDD-vel. Az SSD meghajtókban mind a beépített, mind a hordozható kiviteleknél RAM modulok biztosítják az adattárolást. Ennek köszönhetően teljes mértékben immunisak a külső fizikai behatásokkal szemben.

A felhasználás jellegétől függően még további védelmi rendszerekkel is felszerelhetőek ezen eszközök, amelyek akár a víz vagy a röntgennel szemben is ellenállóvá teszik őket.

Kényelmi szempontok

Az SSD-k fejlettségi szintjének köszönhetően minden területen kiszolgálják felhasználóikat. Hatalmas tárhely és nagyon gyors sebességű működés jellemzi ezeket. Mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaznak, így működés közben teljesen zajtalanok maradnak.

A tulajdonságainak köszönhetően az SSD-vel szerelt számítógépek és laptopok sokkal gyorsabban működnek, mint a HDD-s vetélytársaik. A kettejük versenyében egy Windowst futtató számítógépet figyelembe véve az SSD-k nyertek. Mivel harmadannyi idő alatt bootolhatnak be, illetve a programok indításában pedig ötször, tízszer gyorsabb sebességet hoznak, mint a HDD-k.

Felhasználási jellemzői

A számítógépünk teljesítmény centrikus energiasémái egyáltalán nincsenek semmilyen hatással az SSD sebességére. A Gigaplaza Webáruháznál beszerezhető modern SSD-k mindig száz százalékon üzemelnek. Mondjuk egy félresikerült driver telepítése esetén előnyös lehet a rendszer visszaállítása.

Nem befolyásolja működésüket a virtuális memória lapozófájl sem, jellemzően ez inkább szignifikánsan felgyorsítja a több alkalmazásos munkafolyamatokat. Élettartamukban a hibernáció sem okoz negatív következményeket, még akkor sem, ha egy nap akár tízszer is bekövetkezik.

ssd,számítógép,giga pláza,gigaplaza
Forrás: Giga pláza
Az SSD-k működési jellemzői

Extrák

Napjainkra az SSD-k már olyan szinten fejlettek lettek, hogy egy hétköznapi felhasználónak semmi miatt nem kell aggódnia. A gyári operációs rendszerek az SSD hibátlan működéséhez szükséges összes beállítást automatikusan elvégeznek. Így felhasználóként nem a rendszer üzemeltetéssel kell foglalkoznunk, hanem élvezhetjük az SSD-k által nyújtott határtalan informatikai szabadságot. Az adattárolási megoldás nem igényel töredezettségmentesítést sem.

A biztonsági mentésről ezen adathordozók esetében sem szabad megfeledkeznünk. Az ördög nem alszik. Elenyésző az esélye, hogy az SSD-k is tönkremennek, de sajnos előfordulhat. Segíthetünk a rendszernek azzal, hogy némi szabad helyet hagyunk rajta. Ezzel segítünk az eszköznek lélegezni. Eme trükkel az eszköz sebessége tovább fokozható.

Lakossági és üzleti felhasználási területen is sok lehetőséget rejtenek magukban a SSD-k. Itt az idő, hogy ezeket a lehetőségeket kiaknázzuk, mivel ezen megoldások árai folyamatosan csökkennek. Kis befektetéssel sok időt spórolhatunk, és megkímélhetjük magunkat az elavult számítógépes rendszerünkből eredő bosszúságoktól is.