Eutanázia – ez a kérdés mindig vitához vezet!

eutanázia,halál,méltóság,betegség,bátorság,öngyilkosság,gyógyíthatatlan
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sokan elítélik, sokan támogatják, mások pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Mindaddig, amíg a közelünkben, vagy a szerettünk közelében nem settenkedik a hosszú és fájdalmas betegség, esetleg a méltatlan élet lehetősége, addig talán nem is gondolunk az eutanáziára.

Annie, egy holland asszony történetéről készült nemrégiben dokumentumfilm, nála Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Amint az orvosa elmondta, hogy mi a betegsége, mi vár rá, szinte azonnal tudta, hogy ő inkább a halált választja, mint a méltatlan életet. És abban is biztos volt, hogy döntésével nem várhat túl sokáig, hiszen egy idő múlva már nem lesznek eléggé világosak a gondolatai ahhoz, hogy dönthessen.

Annie három gyerek édesanyja volt, akik támogatták őt az elhatározásában. Úgy érezték, hogy ebben a helyzetben mellette kell állniuk, bármilyen fájdalmas is ez nekik, hiszen az anyukájuk felnőtt ember, aki maga dönt arról, hogy meddig és hogyan él, és milyen körülmények között akar meghalni. Azt mesélték a gyerekei, hogy sokan elítélték, sőt egyenesen gyilkosnak nevezték őket azért, mert nem tartották vissza édesanyjukat. A brit hírcsatorna, a BBC is beszámolt erről az esetről a Before It’s Too Late című dokumentumfilmből többször is idézve. A film egyébként azokra a mentális betegségben szenvedő emberekre akarja felhívni a figyelmet, akik kénytelenek véget vetni az életüknek.

Eutanázia

Az eutanázia a görög jó, szép, kellemes és halál szavakból áll össze. Mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.

Gyávaság, bátorság vagy megfontolt döntés az eutanázia?

Esetleg egyik sem, hanem a kényszer vagy a fájdalom hozza meg az elhatározást. A hívő embereknél általában ez szóba sem jöhet, mások pedig félnek megtenni, de jó döntésnek, méltó lehetőségnek tartják. Vannak, akik úgy vélik, hogy fájdalmakkal élni is nagy bátorság, mások pedig reménykednek a csodában, és inkább az időre szavaznak. Természetesen ebben a kérdésben nincsenek jó és rossz válaszok, mindenki maga dönti el, hogy számára vagy a családja számára milyen alternatívák jöhetnek szóba.

Hollandiában legális az eutanázia

Azonban Hollandiában is a beteg beleegyezése kell ahhoz, hogy orvosi segítséggel vethessen véget az életének. Magyarországon csupán a passzív, önkéntes eutanáziára van lehetőség, vagyis a beteg szabadon dönthet arról, hogy visszautasítja-e az életét meghosszabbító kezelést. Az életmentő beavatkozásokat azonban csak akkor szabad visszautasítani nálunk, ha valóban halálos betegségről van szó, és mindezt egy orvosi team is megerősítette.

Az öngyilkosság nem eutanázia, bár…

Az egyik ismerősünk, amikor megtudta, hogy halálos beteg és már nem tudnak segíteni rajta, nem sokat gondolkodott. Átfutott a fején, hogy a gyerekei nagyok, ő pedig hamarosan kínok között fog meghalni, és döntött. Írt egy gyors búcsúlevelet a feleségének és önkezével vetett véget az életének. Önző volt? Bátor? Megkímélte a családját vagy óriási fájdalmat okozott nekik? Te mit gondolsz?

Tovább olvasok
50 lett Jennifer Lopez – tizenkét dolog, amit nem tudtál róla

1969. július 24-én született Jennifer Lopez. Nehéz elhinni, hogy ötven éves, hiszen éppen ezerrel turnézik, sztriptíztáncosnőt alakít a közelgő filmjében és nemrég eljegyezte a szerelme.

Muszáj néha hagynod a gyereket egyedül játszani – az ő fejlődése érdekében is

Elmúltak már azok az idők, amikor az anyukák csak kicsapták a kölköket az utcára játszani, aztán naplementéig nem is látták őket viszont. De tényleg így kell ennek lennie? Tényleg a szülő feladata, hogy reggeltől estig szórakoztassa a gyerekét?

Ezért érinti a te gyerekedet is a budaörsi iskolaigazgatók ügye

Vasárnapi hír, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrégiben visszadobta két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát. Aki nem budaörsi, vagy a két iskola valamelyikébe jár a gyereke, azt hihetné, hogy ez az ő életére sehogy nem lehet hatással. Ezért mondom el, mit gondolok erről érintett szülőként.

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp július 23.: a Mérlegek tudatosan tervezik a jövőt, a Nyilasok váratlan helyről kapnak segítséget

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A hatéves György herceg ezen a paradicsomi helyen ünnepel

Legalábbis ha a bennfentesek célzásainak hinni lehet. Katalin hercegné ugyanis már átlagos állampolgár korában is egy Karib-tengeri magánszigetre járt a szüleivel, és Vilmos herceggel is többször leruccantak már ide, mióta családot alapítottak.

Segítség, rajongó a gyerekem!

Te is reménykedsz abban, hogy a Villám MCQueen-es pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Lehet, addig viszont jó eséllyel végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus-korszakot és olyan rapperek matinékoncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit.

Szokatlan ízpárosítások egészséges reggelikhez

Tökmag juharsziruppal és tahinivel, karfiol csokival, spenót ananásszal – senki sem mondhatja, hogy a reggeli a világ legunalamasabb étkezése, ha ilyen bevállósan párosítod az ízeket. És az egészségedre is jó hatással van a következő 3 édesség.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem