Eutanázia – ez a kérdés mindig vitához vezet!

eutanázia,halál,méltóság,betegség,bátorság,öngyilkosság,gyógyíthatatlan
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sokan elítélik, sokan támogatják, mások pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Mindaddig, amíg a közelünkben, vagy a szerettünk közelében nem settenkedik a hosszú és fájdalmas betegség, esetleg a méltatlan élet lehetősége, addig talán nem is gondolunk az eutanáziára.

Annie, egy holland asszony történetéről készült nemrégiben dokumentumfilm, nála Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Amint az orvosa elmondta, hogy mi a betegsége, mi vár rá, szinte azonnal tudta, hogy ő inkább a halált választja, mint a méltatlan életet. És abban is biztos volt, hogy döntésével nem várhat túl sokáig, hiszen egy idő múlva már nem lesznek eléggé világosak a gondolatai ahhoz, hogy dönthessen.

Annie három gyerek édesanyja volt, akik támogatták őt az elhatározásában. Úgy érezték, hogy ebben a helyzetben mellette kell állniuk, bármilyen fájdalmas is ez nekik, hiszen az anyukájuk felnőtt ember, aki maga dönt arról, hogy meddig és hogyan él, és milyen körülmények között akar meghalni. Azt mesélték a gyerekei, hogy sokan elítélték, sőt egyenesen gyilkosnak nevezték őket azért, mert nem tartották vissza édesanyjukat. A brit hírcsatorna, a BBC is beszámolt erről az esetről a Before It’s Too Late című dokumentumfilmből többször is idézve. A film egyébként azokra a mentális betegségben szenvedő emberekre akarja felhívni a figyelmet, akik kénytelenek véget vetni az életüknek.

Eutanázia

Az eutanázia a görög jó, szép, kellemes és halál szavakból áll össze. Mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.

Gyávaság, bátorság vagy megfontolt döntés az eutanázia?

Esetleg egyik sem, hanem a kényszer vagy a fájdalom hozza meg az elhatározást. A hívő embereknél általában ez szóba sem jöhet, mások pedig félnek megtenni, de jó döntésnek, méltó lehetőségnek tartják. Vannak, akik úgy vélik, hogy fájdalmakkal élni is nagy bátorság, mások pedig reménykednek a csodában, és inkább az időre szavaznak. Természetesen ebben a kérdésben nincsenek jó és rossz válaszok, mindenki maga dönti el, hogy számára vagy a családja számára milyen alternatívák jöhetnek szóba.

Hollandiában legális az eutanázia

Azonban Hollandiában is a beteg beleegyezése kell ahhoz, hogy orvosi segítséggel vethessen véget az életének. Magyarországon csupán a passzív, önkéntes eutanáziára van lehetőség, vagyis a beteg szabadon dönthet arról, hogy visszautasítja-e az életét meghosszabbító kezelést. Az életmentő beavatkozásokat azonban csak akkor szabad visszautasítani nálunk, ha valóban halálos betegségről van szó, és mindezt egy orvosi team is megerősítette.

Az öngyilkosság nem eutanázia, bár…

Az egyik ismerősünk, amikor megtudta, hogy halálos beteg és már nem tudnak segíteni rajta, nem sokat gondolkodott. Átfutott a fején, hogy a gyerekei nagyok, ő pedig hamarosan kínok között fog meghalni, és döntött. Írt egy gyors búcsúlevelet a feleségének és önkezével vetett véget az életének. Önző volt? Bátor? Megkímélte a családját vagy óriási fájdalmat okozott nekik? Te mit gondolsz?

Tovább olvasok
Airbrush smink: ha olyan tökéletes, miért nem ezt használja mindenki?

A smink, amit nem kenni, hanem fújni kell egy „retuspisztoly” segítségével – az airbrush technika a filmiparban terjedt el és számtalan előnye van. De akkor miért nem cseréltük le még erre az ecseteinket és az applikátorainkat?

Hírességek még híresebb keresztszülővel

A hónapokig vagy akár évekig tartó forgatások alatt sokszor igazi barátságok köttetnek, és úgy tűnik a kapcsolatok következő lépcsőfoka bizony a családi kötelék, amit a legjobb cimborák sokszor a keresztszülőséggel pipálnak ki.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem