Eutanázia – ez a kérdés mindig vitához vezet!

eutanázia,halál,méltóság,betegség,bátorság,öngyilkosság,gyógyíthatatlan
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

S

Sokan elítélik, sokan támogatják, mások pedig egyáltalán nem foglalkoznak a kérdéssel. Mindaddig, amíg a közelünkben, vagy a szerettünk közelében nem settenkedik a hosszú és fájdalmas betegség, esetleg a méltatlan élet lehetősége, addig talán nem is gondolunk az eutanáziára.

Annie, egy holland asszony történetéről készült nemrégiben dokumentumfilm, nála Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Amint az orvosa elmondta, hogy mi a betegsége, mi vár rá, szinte azonnal tudta, hogy ő inkább a halált választja, mint a méltatlan életet. És abban is biztos volt, hogy döntésével nem várhat túl sokáig, hiszen egy idő múlva már nem lesznek eléggé világosak a gondolatai ahhoz, hogy dönthessen.

Annie három gyerek édesanyja volt, akik támogatták őt az elhatározásában. Úgy érezték, hogy ebben a helyzetben mellette kell állniuk, bármilyen fájdalmas is ez nekik, hiszen az anyukájuk felnőtt ember, aki maga dönt arról, hogy meddig és hogyan él, és milyen körülmények között akar meghalni. Azt mesélték a gyerekei, hogy sokan elítélték, sőt egyenesen gyilkosnak nevezték őket azért, mert nem tartották vissza édesanyjukat. A brit hírcsatorna, a BBC is beszámolt erről az esetről a Before It’s Too Late című dokumentumfilmből többször is idézve. A film egyébként azokra a mentális betegségben szenvedő emberekre akarja felhívni a figyelmet, akik kénytelenek véget vetni az életüknek.

Eutanázia

Az eutanázia a görög jó, szép, kellemes és halál szavakból áll össze. Mai jelentése: a gyógyíthatatlan beteg halálának – a beteg kívánságára vagy beleegyezésével történő – aktív vagy passzív meggyorsítása, illetve a páciens részéről szükségtelennek tartott orvosi beavatkozásról való tudatos lemondás.

Gyávaság, bátorság vagy megfontolt döntés az eutanázia?

Esetleg egyik sem, hanem a kényszer vagy a fájdalom hozza meg az elhatározást. A hívő embereknél általában ez szóba sem jöhet, mások pedig félnek megtenni, de jó döntésnek, méltó lehetőségnek tartják. Vannak, akik úgy vélik, hogy fájdalmakkal élni is nagy bátorság, mások pedig reménykednek a csodában, és inkább az időre szavaznak. Természetesen ebben a kérdésben nincsenek jó és rossz válaszok, mindenki maga dönti el, hogy számára vagy a családja számára milyen alternatívák jöhetnek szóba.

Hollandiában legális az eutanázia

Azonban Hollandiában is a beteg beleegyezése kell ahhoz, hogy orvosi segítséggel vethessen véget az életének. Magyarországon csupán a passzív, önkéntes eutanáziára van lehetőség, vagyis a beteg szabadon dönthet arról, hogy visszautasítja-e az életét meghosszabbító kezelést. Az életmentő beavatkozásokat azonban csak akkor szabad visszautasítani nálunk, ha valóban halálos betegségről van szó, és mindezt egy orvosi team is megerősítette.

Az öngyilkosság nem eutanázia, bár…

Az egyik ismerősünk, amikor megtudta, hogy halálos beteg és már nem tudnak segíteni rajta, nem sokat gondolkodott. Átfutott a fején, hogy a gyerekei nagyok, ő pedig hamarosan kínok között fog meghalni, és döntött. Írt egy gyors búcsúlevelet a feleségének és önkezével vetett véget az életének. Önző volt? Bátor? Megkímélte a családját vagy óriási fájdalmat okozott nekik? Te mit gondolsz?

Tovább olvasok
A 8 legrégebbi videó a YouTube-on

Emlékeztek még azokra az időkre, amikor az IWIW-en és a MySpace-en lógott mindenki Facebook és Insta helyett? Amikor nem Messengert, hanem Msn-t használtunk és olyasmi, mint a Snapchat még nem is létezett? A YouTube-ot alig használta valaki, a pixeles home videók gyűjtőhelye volt. Összegyűjtöttük a 8 legrégebbi YouTube videót, hogy mindenki nosztalgiázhasson egy kicsit…

Divatbemutató díszletek, amikre aztán nem sajnálták a pénzt

A múltkori divatbemutatós gyűjtésem az extrém helyszínválasztásokról szólt. Ez a mostani a pedig a set design-ra fokuszál, a felépített díszletekre, amik túlzás nélkül mestermunkák. Lássuk a legizgalmasabakat!

Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem