Az ENSZ is a növényi alapú táplálkozásra biztat

Borítókép: Az ENSZ is a növényi alapú táplálkozásra biztat Forrás: Getty Images
Lényegesen több zöldség, gyümölcs és húshelyettesítő alternatívák fogyasztásával lassíthatnánk a klímaváltozást.

A Felelős Befektetési Elvek egy ENSZ által támogatott hálózat, melynek célja, hogy fenntarthatósági elveket ültessen a befektetési gyakorlatokba, azaz, hogy arra biztassa a tulajdonosokat és befektetőket a pénzügyi döntések meghozatalánál társadalmi és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyenek, például a húsipar támogatása helyett növényi alapú termékekbe invesztáljanak.

Legújabb jelentésében a hálózat olyan célkitűzéseket tárgyal, amik 2050-ig valószínűleg bevezetésre kerülnek a klímaváltozás csökkentése érdekében, valamint sorra veszi, hogy ezek az irányelvek milyen hatást gyakorolnak majd a piacra. Ennek fényében azt javasolják a befektetőknek, hogy a kutatás-fejlesztést fókuszálják olyan kulcsterületekre, mint a hidrogén- és bioenergia vagy az alacsony karbontartalmú anyagok. A beruházásokat pedig a növényi alapú élelmiszerek irányába tereljék, hiszen a globális felmelegedés csökkentéséhez átállás szükséges egy kevesebb marhahúst tartalmazó étrendre.

Az ENSZ egy tavalyi jelentésében már tárgyalta a klímaváltozás és a mezőgazdaság közötti kapcsolatot, amiben már kitértek arra, hogy ha előnyben részesítenénk a növényi alapú táplálkozást, azzal csökkenthetnénk a klímaváltozás hatásait.

Íme egy kis inspiráció, ha szívesen kísérleteznél növényi alapú, sőt akár vegán ételekkel.