Az én Epipóm: "Úgy fogod élvezni, mint a szexet!" - mondta nekem 12 évesen a matektanárom

Az én Epipóm: "Úgy fogod élvezni, mint a szexet!" - mondta nekem 12 évesen a matektanárom
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Visszatérés Epipóba című dokumentumfilm megjelenése után nagyon sok gyermekeket ért szexuális bántalmazásra fény derült, bár sajnos közel sincs még minden ilyen történetről lerántva a lepel és a bűnösök sincsenek az igazságszolgáltatás elé állítva. A film nem csak a gyermekeket ért abúzusról szól, a szülőnek is segítséget nyújt abban, hogyan beszéljenek gyermekeikkel erről a témáról és hogyan előzhető meg a baj. Így volt ezzel a 31 éves Júlia is, aki három gyermeke miatt érezte úgy, hogy meg kell néznie a filmet. De amire közben rádöbbent, arra még Ő maga sem számított.

A gyerekek nem voltak otthon, csak én és a férjem, gondoltam szánjuk rá magunkat erre a dokumentumfilmre, mert bár nagyon nehéz téma, úgy gondolom, hogy szülőkként fontos tisztában lennünk ezekkel és talán általa fel is készülhetünk, megelőzhetjük, hogy a gyermekeinkkel hasonló megtörténjen.

A viszolygás mellett egy egyre kényelmetlenebb érzés motoszkált a gyomromban a film nézése közben. Először is az, hogy hogyan tehet ilyet egy felnőtt ember, hogyan használhatja ki ennyire a gyermekek bizalmát és hitét pont a mesék és a varázslatok világán keresztül?

Ahogy teltek a percek és egyre több szó esett a táborvezető jelleméről és arról, hogy mit követett el a gyermekek ellen, egyszer csak bevillant egy kép a saját kamaszkoromból, ami teljesen lesokkolt.

Általános iskolás felső tagozatos voltam és mindig problémám volt a matematikával, ezért a szüleim korrepetálásra küldtek. Egy ismerősünk ajánlotta nekik Gy. bácsit, aki a 60-as éveiben járó nyugdíjazott matematika professzor volt. A korrepetálást a saját lakásában tartotta és iskola után édesapám vitt el hozzá, majd a foglalkozások után el is jött értem.

Eleinte minden teljesen rendben volt. Gy. bácsi nagyon figyelmes volt, üdítővel kínált, a legkényelmesebb fotelbe ültetett maga mellé, hogy könnyebb legyen elmagyaráznia a leckét. Az első alkalmaknál nem zavart ez a közelség, olyan volt, mintha egy kedves nagypapa lett volna és a családja is a másik szobában tartózkodott ilyenkor, egyszóval semmi okom nem volt a bizalmatlanságra.

Az első furcsaság akkor ért, amikor a matematika példák közben Gy. bácsi egyre többször ért – látszólag véletlenül –hozzám az asztal alatt. Először csak a lábával, aztán a kezével érintette meg a combomat. Még ekkor sem gondoltam semmi rosszra, hiszen annyira laza és jó fej volt idős ember lévén is, sokat kérdezett rólam, a suliról én pedig végre elmondhattam neki, hogy aznap csúfoltak vagy rossz jegyet kaptam, ahogy a szüleimnek sosem mertem. Olyan volt, mint egy nagyon jó fej barát. Figyelmes, kedves és vicces.

De a zavarba ejtő viselkedése egy idő után kezdett számomra kényelmetlen lenni. Egyre közelebb jött hozzám a székével matekozás közben, hogy minél többször hozzám érhessen és egyre bensőségesebb és intimebb témákat vetett fel. Megkérdezte, hogy van e barátom, hogy voltam e már szerelmes, voltam e már fiúval. Mindezt egy általános iskolás lánytól, aki éppen, hogy csak elkezdett menstruálni, a saját testemmel is éppen akkor kezdtem ismerkedni és megbarátkozni.

Egyre nehezebb szívvel mentem hozzá korrepetálásra, s mivel nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy miért, kitaláltam, hogy beteg vagyok és próbáltam elodázni a matekozást.

Azt gondoltam a szüleim úgysem hinnének nekem, hogy azt gondolják majd, hogy kitaláltam csak vagy bebeszéltem magamnak és valójában meg sem történtek ezek a dolgok.

S mivel tudtam, hogy a szüleim nehezen hinnék el a történetemet, szépen lassan meggyőztem magamat, hogy ez valójában egy teljesen természetes dolog, sőt kitaláltam, hogy biztosan én is nagyon vágyok erre, azért próbál hozzám közel kerülni.

Ezután, bár nem boldogan, de elviseltem ezeket a pillanatokat, hiszen ténylegesen sohasem nyúlt hozzám, nem próbálkozott semmivel komolyabban.

Egyszer aztán, amikor egy sokadik alkalommal ültünk a feladat felett és sehogy sem jöttem rá a megoldásra,

mögém állt és elkezdte masszírozni a nyakamat, majd azt mondta: Ha megértem a matematikát, úgy fogom élvezni, mint a szexet!

Ez volt akkor számomra az utolsó csepp a pohárban és annyira kiborultam, hogy sírásban törtem ki. Ő persze kérdezgetett és csitítgatott, de én csak annyit hajtogattam neki, hogy haza akarok menni. Felhívta az édesapámat, aki jött is értem azonnal (emlékszem soha sem voltam annyira hálás, hogy Ő hozott és vitt akkoriban még akkor is, ha neki ez plusz teher volt), majd amikor látta, hogy milyen állapotban vagyok már a kocsiban megkérdezte tőlem, hogy hozzám nyúlt e Gy. bácsi.

A családunkban azelőtt sohasem volt szokás ilyen témákról beszélni, édesapám azelőtt szinte sohasem beszélt velem, mint lánygyermekével a kamaszkorról vagy fiúkat érintő témákról, így emlékszem, hogy mennyire megrémültem attól, hogy ilyen nyíltan és őszintén rákérdezett, hiszen ez azt jelentette a számomra, hogy nem képzelegtem, komoly és súlyos dolgok történtek ott fent a szobában a matekozás közben.

Emlékszem még foszlányokra a szüleim beszélgetéséből az eset után és arra, hogy soha többet nem mentem Gy. bácsihoz korrepetálásra.

A filmet nézve nem csak azt értettem meg ennyi év távlatából már édesanyaként, hogy mi történt velem, hanem azt is, hogy egy gyermekben legtöbbször az önmaga hibáztatása erősebb annál, mint azt gondolja a felnőtt csinál valamit rosszul, hiszen egy gyermek szemében a felnőttek a biztonságot nyújtják és tévedhetetlenek, így el sem tudják képzelni, hogy van olyan felnőtt, aki bánthatja őket.

Galériánkban hírességek mesélnek, hogy felnőttként milyen zaklatásoknak voltak kitée:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
A „Csináltasd meg a melled”-től a konkrét zaklatásig – 9 színésznő mesél arról, hogy mennyire durván szexista hely Hollywood még 2017-ben is
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 25.: az Oroszlánok előtt ígéretes lehetőség áll, a Mérlegekre nagyobb volumenű feladat vár

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem