Miért olyan nehéz leszedni néhány tojás héját

tojás,étel,főzés Forrás: Getty Images
Mindent úgy csinálsz, ahogy a nagykönyvben meg van írva, amikor tojást főzöl – olykor mégis belefutsz abba, hogy rengeteg fehérjét elpazarolsz, mert egyszerűen képtelen vagy leszedni a tojásról a héját? Eláruljuk, mi az oka!

Ez a cikk a runnersworld.hu-n jelent meg először.

Bár még mindig sokan gondolják, hogy a tojás a felelős többek között a magas koleszterinszintért, valójában azon túl, hogy fontos fehérje és zsírforrás, nagyon hasznos étel a tojás és a belőle készült variációk:

  • Segít kiegyenlíteni a testben a jó és a rossz koleszterin szintjét.
  • Erősíti az immunrendszert az aminosav tartalma miatt.
  • Szebb lesz tőle a bőröd, a hajad, és javítja a látást.
  • Hatékonyabb lesz tőle a fogyás is!

Szóval nem kérdés, hogy hetente párszor tényleg érdemes tojást enni - persze csak ha túl tudsz lépni egy elég bosszantó dolgon a tojással kapcsolatban...

tojás,étkezés
Forrás: GettyImages

Biztosan feltűnt már, hogy amikor főtt tojást készítesz, gyakran nagyon nehéz eltávolítani a tojás héját, és ha épp nincs türelmed ahhoz, hogy hosszú percekig szedegesd le róla a héjakat, akkor bizony a tojás egy része kárba vész.

Tudod, mi ennek az oka?

Eláruljuk: a friss tojás az, amit tényleg nehéz meghámozni! Az ok pedig a következő: a friss tojásfehérjében oldott széndioxid is van, ami enyhén savas hatású, ám ez a széndioxid lassan távozik a pórusokon át, a fehérje pH értéke pedig ezalatt folyamatosan nő, egyre kevésbé lesz savas. A tojásban a héj és a fehérje közötti vékony hártya a belső membrán, ami keratinból áll, és ez az anyag keményebb a savas közegben. Tehát minél frissebb a tojás, annál jobban tapad a fehérje a membránhoz.

Ám ahogy telik az idő, lassan megnő a tojás pH értéke, ezáltal a kreatin puhább lesz, és amikor főzöd, már közel sem tapad annyira a fehérjéhez, mint a legelején - ezért hámozni is könnyebb. A legideálisabb, ha 7-10 napos tojást főzöl meg, mert ezeknek már a héjuk is tökéletes, ha pedig friss tojást kapsz, azt nyugodtan pihentesd néhány napig a hűtőben, ha később főtt tojást szeretnél belőlük készíteni!

Nézd meg ezt a galériát is!