Miért olyan nehéz leszedni néhány tojás héját

tojás,étel,főzés
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindent úgy csinálsz, ahogy a nagykönyvben meg van írva, amikor tojást főzöl – olykor mégis belefutsz abba, hogy rengeteg fehérjét elpazarolsz, mert egyszerűen képtelen vagy leszedni a tojásról a héját? Eláruljuk, mi az oka!

Ez a cikk a runnersworld.hu-n jelent meg először.

Bár még mindig sokan gondolják, hogy a tojása felelős többek között a magas koleszterinszintért, valójában azon túl, hogy fontos fehérje és zsírforrás, nagyon hasznos étel a tojás és a belőle készült variációk:

  • Segít kiegyenlíteni a testben a jó és a rossz koleszterin szintjét.
  • Erősíti az immunrendszert az aminosav tartalma miatt.
  • Szebb lesz tőle a bőröd, a hajad, és javítja a látást.
  • Hatékonyabb lesz tőle a fogyás is!

Szóval nem kérdés, hogy hetente párszor tényleg érdemes tojást enni - persze csak ha túl tudsz lépni egy elég bosszantó dolgon a tojással kapcsolatban...

tojás,étkezés
forrás: GettyImages

Biztosan feltűnt már, hogy amikor főtt tojást készítesz, gyakran nagyon nehéz eltávolítani a tojás héját, és ha épp nincs türelmed ahhoz, hogy hosszú percekig szedegesd le róla a héjakat, akkor bizony a tojás egy része kárba vész.

Tudod, mi ennek az oka?

Eláruljuk: a friss tojás az, amit tényleg nehéz meghámozni! Az ok pedig a következő: a friss tojásfehérjében oldott széndioxid is van, ami enyhén savas hatású, ám ez a széndioxid lassan távozik a pórusokon át, a fehérje pH értéke pedig ezalatt folyamatosan nő, egyre kevésbé lesz savas. A tojásban a héj és a fehérje közötti vékony hártya a belső membrán, ami keratinból áll, és ez az anyag keményebb a savas közegben. Tehát minél frissebb a tojás, annál jobban tapad a fehérje a membránhoz.

Ám ahogy telik az idő, lassan megnő a tojás pH értéke, ezáltal a kreatin puhább lesz, és amikor főzöd, már közel sem tapad annyira a fehérjéhez, mint a legelején - ezért hámozni is könnyebb. A legideálisabb, ha 7-10 napos tojást főzöl meg, mert ezeknek már a héjuk is tökéletes, ha pedig friss tojást kapsz, azt nyugodtan pihentesd néhány napig a hűtőben, ha később főtt tojást szeretnél belőlük készíteni!

Nézd meg ezt a galériát is!

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Szuper fehérjeforrások hús helyett

Runner's world

Tovább olvasok
Kép
Amikor trendi volt a drog – képeken a heroin chic korszak

A divat folyton változik; ma már minden valamirevaló modell az edzőteremben kezdi a napját és az egészséges életmódról kampányol, de alig harminc évvel ezelőtt lényegében a drogos külső volt a nyerő. Hogyan alakult ki és hogy ért véget a heroin chic korszak?

Kép
Halloween-jelmezek kerekesszékes gyerekeknek, a Disney-től

A Disney Amerikában piacra dobott néhány olyan kiegészítőt, amellyel a kerekes székes gyerekek is beöltözhetnek halloweenkor.

Kép
Ó, de megható! Sarolta hercegnő keresztapja és tanítónénije összeházasodtak

Micsoda Disney-filmbe illő romantikus történetek zajlanak le a brit királyi család berkeiben!

Kép
Viola Davis mégsem vásárolta meg az ültetvényt, ahol született

Az Oscar-díjas színésznő 55. születésnapján közzétett posztját a fél világ félreértette.

Kép
Filmcsillag lesz Csobot Adélból: ebben a mozifilmben kapott főszerepet

Egy újabb szerepben mutatja meg magát az énekesnő.

Kép
Repetabiztos tíz perces kukoricaleves

Egyik hétvégén az anyukámnál voltam, aki ipari mennyiségben főzött kukoricát. A baj csak az volt, hogy sem elég édesek, sem pedig elég puhák nem voltak. De mivel ételt nem szeretünk kidobni, úgy döntöttem készítek belőle valamit, ami kicsit dob majd az élvezeti értékén. És meg kell mondjam, akkorát dobott, hogy azóta hetente készítem el ezt a kukoricalevest.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 13.: a Bakoknak bizonytalan helyzetben érkezik a szikra, a Halak tudatosan tervezik a jövőt

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket rejtenek a csillagok!

Kép
Nem hittek a koronavírusban – és ez tragédiát okozott

Meglehetősen gyakran jelenik meg hír koronaszkeptikusokról. A hírek sajnos általában azzal végződnek, hogy ezek az emberek nagyon rosszul jártak – meghaltak, vagy „csak” elkapták a vírust. Nem árt, ha okulunk a hibáikon.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem