Az apák 7 legnagyobb félelme a baba megszületése előtt

Borítókép: Az apák 7 legnagyobb félelme a baba megszületése előtt Forrás: GettyImages/Tara Moore
Ne gondold, hogy csak a nők szoronganak amiatt, mi vár rájuk a terhesség alatt, rendben lesz-e a babával minden és vajon a szülés is komplikációk nélkül lezajlik-e majd. A férfiak épp úgy aggódnak: a párjukért, a babáért és félnek a rájuk váró ismeretlen élethelyzettől is. Egy kutatás szerint ettől a 7 dologtól tartanak leginkább.

Egy pár évvel ezelőtti kutatásban leendő édesapákat faggattak arról, mik a legnagyobb félelmeik a gyermekük megszületése előtti időszakban. Az talán senkit sem lep meg, hogy párjuk terhessége alatt a férfiakat sem kerüli el az aggódás, de mégis kicsit máshogy és más miatt teszik mindezt, mint az anyukák.

A német szociológus, Hans-Walter Gumbinger szerint évtizedekkel ezelőtt nem volt általánosan bevett szokás, hogy az apákat olyan intenzíven bevonják a gyermekvárásba, mint napjainkban, mert az olyan „anyás” dolognak számított. Dolgoztak és nemigen jártak el a feleségeikkel szülésfelkészítőre, kismama jógára.

„A férfiak tartották el a családot, a nevelés dolgában pedig az övék volt az utolsó szó. A mostani férfigenerációnak viszont már sokkal kifinomultabb készségekkel kell rendelkeznie: egyszerre kell tudni empatikusnak lenni, vigasztalni, ölelni a partnert. Ezek mind olyan készségek, melyekkel a férfiak eddig is rendelkeztek, csak mostanáig nem merült fel irántuk az igény. Van, akinek egy kis idő kell ahhoz, hogy beindítsa ezeket a készségeket és persze akadnak olyan férfiak is, akik a pozitív terhességi teszt után rögtön „társterhesek” lesznek és talán még jobban elkezdenek aggódni, mint a kismama.”

Vajon mitől tartanak leginkább az apukák? Íme a 7 legnagyobb gyermekszületés előtti félelmük!