Az apafigura – egy ideig azt hittük, vége a világnak nélküle

Az apafigura – egy ideig azt hittük, vége a világnak nélküle
Forrás: Pillanatkép a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) című filmből

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nagy tanáregyéniségek közt mindig van egy-kettő, aki átlépi a határokat. Szerzőnk az ifjúkorát idézi fel novellájában.

Kócos, de aranyos kis teremtmények voltunk, egy kisebb isten gyermekei, ahogy a filmcím mondja: a lelkünk kicsit recés szélű, a tartásunk dacosan hajlott, a mimikánk zombis. Otthon elvált szülő várt minket a kormos estében, a másik hétvégente új családdal terített meg nekünk gyors, feszült vacsorára. Pénteken kannás bort vedeltünk a pincekocsmában, és minden évben pont átszakítottuk a matek pótvizsga célszalagját, mert inkább a sarki kávézó biliárdasztalát szavaztuk meg katedrának. Paneldzsungelben laktunk vagy barátságtalan budai kertes házban, színtelenek voltunk, az élénkek, a rikítók átgyalogoltak rajtunk, napjainkra örökös rosszkedv, a fejünk fölé esőre álló felhő telepedett. Minden percben úgy éltünk, mint – ma már látom - a szentimentalista költészet lírai alanyai.

A Tanár viszont kiszúrta a láthatatlannak hitt kontúrokat, és mi annyira boldogok lettünk. Áhítattal közelítettünk hozzá, ahogy a hívők a lelki atyához, ő lett a házi istenünk, a kultúrhéroszunk, a kút, ahonnan kedvünkre merhettünk magunknak védelmet. Óvott minket önmagunktól, a tanári kar haragjától, a húsba szaladó késpengéktől, a sarki drogdíler alamuszi közeledésétől. Könyveket adott, filozófiáról, versekről beszélt, végighallgatta jammerolásunkat az otthoni sivárságról, kisöprögette a belsőnkben felhalmozódott mocskot. Neki élvezet volt a portörlés, nekünk színfogó elixír.

Kezdtük ugyanis kiszínesedni, kaptunk tőle formát, körvonalat. Befogtuk a fülünket az osztályellenzék irigynek gondolt sipítozása előtt, nem hallottuk meg, hogy nárcisztikus diktátornak hívják, aki a baromfiudvaron terelgeti kedvenc csibéit, sütkérezik az imádatban, mint egy filmsztár, a többieket, a „hitetleneket” pedig kizárja a látóteréből. Hurcoltunk neki saját poémákat tele elcsépelt hasonlattal, iskolatársaknak írt, elképesztően ciki szerelmes leveleket véleményezésre, olyan naiv bizalommal raktuk ki elé lelki limlomjainkat, mint a néni a piacon a megpuhult paradicsomot.

Mindent visszavett tőlünk, apránként, darabokban facsarta ki az utolsó gerezdjét is annak, amit két éven keresztül önzetlenül adott.

Egyszer – biztos hétfőn – bal lábbal keltem fel, és a rajongó pillantást otthon felejtettem. Mintha összebeszéltünk volna, a barátnőm is morcos volt, veszettül káromkodott a szünetben, irodalomórán poétikus szplínbe burkolózva ültünk az első padban. Talán nem köszöntünk? Vagy csak utólag tulajdonítok értelmet a káosznak?

Megtartotta az órát, utána behívott minket a tanáriba. Hivatalos, kimért stílusban beszélt, magázódott, gúnynevezett. Eldobta a szorgalomból írt Adys házi dolgozatomat, amibe az iránta érzett szeretetet is beleloptam. Széttépve, csíkokban bámultak ki a spirállapok a szemetesből, mint a csirkelábak.

Megalázó hónapok következtek. Mindent visszavett tőlünk, apránként, darabokban facsarta ki az utolsó gerezdjét is annak, amit két éven keresztül önzetlenül adott. Elszürkültünk, visszahalványodtunk. Nem értettünk semmit.

Kép
forrás: Jelenet a Holt költők társasága című filmből

Hibáztattuk, utáltuk önmagunkat. Tudtuk, hogy nekünk kellett valami jóvátehetetlent elkövetni, hisz mi vagyunk a mulyák, az éretlenek, ő pedig felnőtt, ráadásul nem is akármilyen, a suli legjobb tanára, még mindig fess férfi, holott már elmúlt ötven. Neki jobban kell tudnia. Először félénken kérdeztünk, aztán könyörögtünk, árulja el, miben vétkeztünk, mi a bűn, amire ilyen könyörtelen lelki ütéssorozat a válasz. De az iskolaköpenyes isten nem mondta meg. Jéghideg volt a hangja, ellenünk fordította, mellkasunkhoz vagdosta a bizalmas vallomásokat, letette a telefont, nem látta a körvonalainkat többé.

A könnyek lassan felszáradtak. Elfogadtuk, mint mindenki más, hogy az élet már csak ilyen. Bőkezűen oszt egy darabig, aztán egyszer csak visszavesz mindent anélkül, hogy magyarázatot adna. Aki a világot megfeji, adózzon is neki! A szeretet éles tükörszilánk, megkarcol, emberevő szörny, megcsócsál, aztán kiköp, vagy szappanbuborék, szétpattan, tovaillan, nincs senki, aki megállíthatná.

Néhány hónap után békülést kezdeményezett, de mi akkor már más emberek voltunk. A rajongó csibék felnőttek, zárkózott arccal hallgatták végig a kioktatásnak álcázott gyónást, az elkésett és esetlen szóáradatot a csúnya beszéd és viselkedés helytelenségéről, a pedagógiai célzatú szeretetmegvonásról. Néztük a tanár úr mimikáját és rájöttünk, mi még nem vagyunk zombik, de ő már tényleg az, és akkor végleg szekularizáltuk, láttuk a vécén ülve, a feleségével perlekedve, a közértben akciós konzerv után ágaskodva, a valódi életében, ahogy érzelmi romturista módjára elhanyagolt, árva csibékről ábrándozik, akik még csodálják és rajonganak érte, mint a fiatal nők tovatűnt, napsütötte időkben. Aztán közepes színekbe öltözködtünk, és mert nem volt jobb dolgunk, vártuk, hogy érettségi után, távol ettől a helytől új harcokba fogjunk új szeretetekért, és csalódjunk, mert ez a világ rendje, nem történhet másként. Már nem hittünk az apákban.


Erről jut eszünkbe – nézd meg ezt a galériát is!

Nézd meg a galériánkat> 8 kép
Ilyen, amikor egy tanárnál a hivatástudat kiváló humorérzékkel társul
Tovább olvasok
A mozgásszervi betegségek komplex gyógyítása

Szinte mindenki megtapasztalja életének valamelyik szakaszában, vagy akár hosszú távon is a nyakfájás, hátfájás, derékfájás, térd vagy csípőfájdalom, illetve a különböző sportolással összefüggő mozgásszervi fájdalmak (pl. teniszkönyök, golfkönyök) kínjait.

Otthonunk védelme biztonsági ajtóval

Otthonunk, családunk és értékeink védelme elsődleges az életünkben. Szeretnénk ezt a nyugalmat és biztonságot akkor is érezni, ha lakásunkban tartózkodunk és akkor is, ha távol járunk lakóhelyünktől.

Kérdések, amiket fel kell tenned a karrierváltáshoz

És csak az őszinte válaszok segítenek.

Stresszesen, de létezem!

A boldogság, kiegyensúlyozottság csak a stressz és a szorongás felszámolásával lehet teljes. Ahány stresszes ember, annyiféle stresszkezelési módszer létezik; van, aki a testmozgásra, míg mások a relaxációs gyakorlatokra esküdnek.

Napi horoszkóp szeptember 17.: az Ikrek az őszinte utat választják, a Halak lejjebb adnak a terheikből

A mai napra is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem