Szalonfasiszta anyja mellett ő Anne Frank naplóját falta – 12 dolog, amit nem tudtál Audrey Hepburnről

Audrey Hepburn,Robert Matzen,náci,balett,hogyan
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A napokban jelent meg Robert Matzen A holland lány – Audrey Hepburn a II. világháborúban című könyve, amely nem a hollywoodi szupersztár nyomába ered, hanem azt kutatja, hogyan hatott a gyönyörű színésznő szellemi fejlődésére a második világháború és hogy mik azok a titkok, ami miatt a Római vakáció hősnője csak a filmes szerepléseiről volt hajlandó beszélni. Íme 12 kevésbé ismert tény a filmművészet egyik legszebb színésznőjéről.

1.Audrey kilenc éves volt, amikor egy olaszországi nyaralás alkalmával biplánon repülni vitte Don Mario Colonna, Rignano grófja, aki pár hétre rá ugyanazzal a géppel lezuhant és szörnyethalt.

2. Édesanyja elszánt menedzserként építette lánya karrierjét, az mondták róla, hogy „tipikus balett-anyuka”, aki a gyerekében teljesíti ki a vágyait.

3. Tanúk eskü alatt vallották, hogy Hollandia német megszállásának idején Audrey édesanyja náci birodalmi zászlóval díszítette a lakását és jó viszonyra törekedett a megszálló németekkel. Arról nem is beszélve, hogy 1935-ben személyesen is találkozott Hitlerrel.

4. Audrey sosem tárulkozott ki anyja múltjával kapcsolatban. Kislány volt, amikor anyja a szalon-fasiszta korszakát élte, csak annyit tudott a németekről hogy éhséget és fájdalmat hoztak. Később már hollywoodi sztárként azt tartották róla, hogy elvarázsolja a riportereket, de amikor személyes dolgokat kérdeztek, témát váltott vagy bezárkózott.

5. A tizenkét éves Audrey-t a Szerenád című Moritz Moszkowski-műben látta táncolni az Arnhemsche Courant újságírója, Louis Couturier, aki megjegyezte az előadásról írt cikkében, hogy egy kislányt, a 12 éve Audrey Hepburn-Rustonét tudja kiemelni, aki „egészen egyedi produkciót adott elő”.

6. Egyszer azt nyilatkozta, hogy „…háború idején lényegében nem változik az ember. A körülmények, a szokások változhatnak, de maga az ember nem. Aki előtte balerina akart lenni, az a háború idején is ugyanúgy akarja.”

7. Amikor egy kamasz fiú szánkózni hívta a 13 éves Audrey-t, ezzel hárított el az ajánlatot: „Nem lehet, nem kockáztathatok egy lábsérülést.”

8. Később hirtelen megnyúlt, és olyan magas lett, hogy a korosztályába tartozó fiúknál is elfértek a hóna alatt, hamar elhagyta a 165 cm-es ideális balerina-magasságot. „Nem voltam hópehely, pedig mennyire szerettem volna az lenni” - nyilatkozat később.

Audrey Hepburn,Hollywood,náci

9. „Egész életemben kísért a komplexus, hogy egyértelműen csúnyának tartottam magam” – vallotta be. Zavarta a nagy foga, a nagy kezei és az izmos, szögletes válla”. Csúfnak tartotta magát, egyszer megjegyezte, hogy „ilyen csúfságot senki nem akar majd feleségül venni.”

10. A szövetségesek légitámadásaiban meghalt munkásokat a németek holland férfiakkal is pótolták, közöttük volt Audrey bátyja, Ian Quarles van Ufford is. „A bátyámat a szemem láttára hurcolták el a nácik egy táborba” – emlékezett vissza. A 19 éves fiú végül egy berlini lőszergyárba került.

11. Audrey még megjelenés előtt, kéziratban olvasta Anne Frank naplóját. „Ömlöttek a könnyeim, vigasztalhatatlan voltam” - vallotta be. Mivel ő sikeres volt és gazdag, akinek „minden összejött”, nem tudta felfogni, hogy az egykoron szintén Amszterdamban élő Anne Franknak miért kellett meghalnia. Az Anne-élmény egész életében elkísérte, sokszor tartott felolvasásokat a naplóból.

12. Audrey következetes antifasiszta volt. Ezt nyilatkozta: „Akármit hall a nácikról, ne higgye túlzásnak. Rosszabbak voltak, mint amit bárki el tud képzelni.” Ahhoz hogy ezt a gondolatát átérezzük, eszünkbe juthat például Arnhem, Európa egyik legszebb középkori arcéllel rendelkező városa, Audrey tánckarrierjének helyszíne, amely várost tégláról téglára bombáztak le a németek.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem