Szalonfasiszta anyja mellett ő Anne Frank naplóját falta – 12 dolog, amit nem tudtál Audrey Hepburnről

Audrey Hepburn,Robert Matzen,náci,balett,hogyan
Forrás: Getty

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A napokban jelent meg Robert Matzen A holland lány – Audrey Hepburn a II. világháborúban című könyve, amely nem a hollywoodi szupersztár nyomába ered, hanem azt kutatja, hogyan hatott a gyönyörű színésznő szellemi fejlődésére a második világháború és hogy mik azok a titkok, ami miatt a Római vakáció hősnője csak a filmes szerepléseiről volt hajlandó beszélni. Íme 12 kevésbé ismert tény a filmművészet egyik legszebb színésznőjéről.

1.Audrey kilenc éves volt, amikor egy olaszországi nyaralás alkalmával biplánon repülni vitte Don Mario Colonna, Rignano grófja, aki pár hétre rá ugyanazzal a géppel lezuhant és szörnyethalt.

2. Édesanyja elszánt menedzserként építette lánya karrierjét, az mondták róla, hogy „tipikus balett-anyuka”, aki a gyerekében teljesíti ki a vágyait.

3. Tanúk eskü alatt vallották, hogy Hollandia német megszállásának idején Audrey édesanyja náci birodalmi zászlóval díszítette a lakását és jó viszonyra törekedett a megszálló németekkel. Arról nem is beszélve, hogy 1935-ben személyesen is találkozott Hitlerrel.

4. Audrey sosem tárulkozott ki anyja múltjával kapcsolatban. Kislány volt, amikor anyja a szalon-fasiszta korszakát élte, csak annyit tudott a németekről hogy éhséget és fájdalmat hoztak. Később már hollywoodi sztárként azt tartották róla, hogy elvarázsolja a riportereket, de amikor személyes dolgokat kérdeztek, témát váltott vagy bezárkózott.

5. A tizenkét éves Audrey-t a Szerenád című Moritz Moszkowski-műben látta táncolni az Arnhemsche Courant újságírója, Louis Couturier, aki megjegyezte az előadásról írt cikkében, hogy egy kislányt, a 12 éve Audrey Hepburn-Rustonét tudja kiemelni, aki „egészen egyedi produkciót adott elő”.

6. Egyszer azt nyilatkozta, hogy „…háború idején lényegében nem változik az ember. A körülmények, a szokások változhatnak, de maga az ember nem. Aki előtte balerina akart lenni, az a háború idején is ugyanúgy akarja.”

7. Amikor egy kamasz fiú szánkózni hívta a 13 éves Audrey-t, ezzel hárított el az ajánlatot: „Nem lehet, nem kockáztathatok egy lábsérülést.”

8. Később hirtelen megnyúlt, és olyan magas lett, hogy a korosztályába tartozó fiúknál is elfértek a hóna alatt, hamar elhagyta a 165 cm-es ideális balerina-magasságot. „Nem voltam hópehely, pedig mennyire szerettem volna az lenni” - nyilatkozat később.

Audrey Hepburn,Hollywood,náci

9. „Egész életemben kísért a komplexus, hogy egyértelműen csúnyának tartottam magam” – vallotta be. Zavarta a nagy foga, a nagy kezei és az izmos, szögletes válla”. Csúfnak tartotta magát, egyszer megjegyezte, hogy „ilyen csúfságot senki nem akar majd feleségül venni.”

10. A szövetségesek légitámadásaiban meghalt munkásokat a németek holland férfiakkal is pótolták, közöttük volt Audrey bátyja, Ian Quarles van Ufford is. „A bátyámat a szemem láttára hurcolták el a nácik egy táborba” – emlékezett vissza. A 19 éves fiú végül egy berlini lőszergyárba került.

11. Audrey még megjelenés előtt, kéziratban olvasta Anne Frank naplóját. „Ömlöttek a könnyeim, vigasztalhatatlan voltam” - vallotta be. Mivel ő sikeres volt és gazdag, akinek „minden összejött”, nem tudta felfogni, hogy az egykoron szintén Amszterdamban élő Anne Franknak miért kellett meghalnia. Az Anne-élmény egész életében elkísérte, sokszor tartott felolvasásokat a naplóból.

12. Audrey következetes antifasiszta volt. Ezt nyilatkozta: „Akármit hall a nácikról, ne higgye túlzásnak. Rosszabbak voltak, mint amit bárki el tud képzelni.” Ahhoz hogy ezt a gondolatát átérezzük, eszünkbe juthat például Arnhem, Európa egyik legszebb középkori arcéllel rendelkező városa, Audrey tánckarrierjének helyszíne, amely várost tégláról téglára bombáztak le a németek.

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 12.: az Ikrek racionalitásukról híresek, a Szüzekre komoly kihívás vár

A hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Hogyan válassz érett sárgadinnyét?

Mennyire vagy expert dinnyevásárlásban? Te is sokszor lutrinak érzed, hogy épp édeset vagy ízetlen gyümölcsöt sikerül hazavinned? Pedig nem az, csak érdemes kicsit több időt szánnod a dinnye kiválasztására.

Kép
Amit a 3 féle UV-sugárzásról tudnod kell

Melyik napsugárzás hatol át az üvegen? És a vízen? Már egyetlen leégés is kockázatos lehet a bőrrák szempontjából? (Igen.)

Kép
Akkor most elmondom, miért nem beszélek többé az anyámmal

„Kinek mit jelent a család? Fontos és értékes kapcsolatot, hátteret, támaszt, ölelő kart. Másoknak viszont igazi rémálom az anya, apa, gyerek szentháromsága, és én a második csoportba tartozom.” Judit története.

Kép
Hét film, amelyben állatszereplők lopják el a show-t

Mi kell a tutti sikerprodukcióhoz? Sztár, sztori, technika, és legalább egy állat.

Kép
Jó hír vízitúrázóknak: új lebegő kikötők. De mi is az?

„Palackorrú Lebegő Kikötőket” kapott három felső-tiszai település. Ha arra vízitúráztok, nagyon jól fognak jönni ezek a mesterséges folyami kijáratok-pihenőhelyek.

Kép
5 természetes kence napégés ellen

Ha beütött a baj, ezek a szuperhősök percek alatt segíthetnek enyhíteni a napégés utánis fájdalmat!

Kép
Napi 10 kilométert sétáltam – ez történt velem két hét alatt

A séta a legegyszerűbb és a legnépszerűtlenebb mozgásformák egyike. A járványhelyzet alatt sokan felfedezték maguknak. Emma mesélte el számára is meglepő tapasztalatait.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem