Attól, hogy valaki beteg, még hall és lehet, hogy énekelni, zenélni is tud

Borítókép: Attól, hogy valaki beteg, még hall és lehet, hogy énekelni, zenélni is tud
A zeneterápia sokrétűen használható, kiemelten fontos terápiás módszer. A prevencióban, pszichés tünetek esetén, már meglévő testi vagy lelki betegségek szövődményeinek rehabilitációjában, vagy akár az önismereti munkában is hatékony választás lehet.

„Rengeteg különböző zenei stílus létezik a világon, mint ahogy rengeteg különböző idegen nyelv is. De a stílusoktól függetlenül, a zene a legszebb nemzetközi nyelv, amely tisztává, érthetővé, kifejezővé tesz mindent, amit valami miatt nem tudunk elmondani, kimutatni vagy felszabadítani magunkban. A zeneterápia egy elképesztően erős módszer a testi-lelki gyógyuláshoz és ennek a lehetőségét mindenki megérdemli” - mondja Nyári Bernadett, a világ jelenleg egyetlen női magyar Guest Entertainer hegedűse. Bernadett 30 éves korára bejárta világot, legalább 90 országban állt már színpadon, egyedülálló játékstílusával átütő sikereket ért el világszerte. Április 26-i, első hazai jótékonysági koncertjének teljes bevételét a Mosoly Alapítvány terápiás tevékenységének támogatására ajánlja fel. Az Alapítvány terápiás foglalkozásain több módszerrel is dolgoznak, amelyeken keresztül szakembereik a súlyosan beteg gyerekeknek segítenek.

Zenét hallgatni aktív tevékenység

Dr. Kanizsai Melinda zeneterapeuta a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Gyermek- és Ifjúságpszichiátriáján és az Onko-hematológiai Osztályon tart foglalkozásokat. Melinda azt mondja, ahhoz, hogy a zenét terápiában használhassuk, kell egy képzett szakember, egy zeneterapeuta, az eszköz, vagyis a zene és annak elemei, valamint egy terápiás tér.

„A zeneterápia sok esetben tárterápia. - mondja Melinda. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az aktív gyógyításban vesz részt, sok esetben teamben dolgozik. Én például a felnőtt pszichiátrián, mint művészetterapeuta dolgozom, de mögöttem van egy team. Ugyanez elmondható a gyermekpszichiátrián is. Itt nyilván magával a betegséggel foglalkozunk elsősorban. Ilyenkor, mint pszichoterápia kerül a zeneterápia „bevetésre”. Egészen más a helyzet viszont a gyermekonkológián, ahol a gyereknek van egy alapbetegsége. Ebben az esetben nem a „beteg” résszel dolgozunk, hanem az „ép” részeket erősítjük. A rehabilitáción is így van, ha valaki stroke után nem tud beszélni és zeneterápiával dolgozunk vele, akkor az ép részeket mozgatjuk meg, vagyis a megmaradt én-résszel és képességekkel dolgozunk.”

Segíts Te is!

A több mint húsz éves múlttal rendelkező Mosoly Alapítvány hiánypótló mese- és művészetterápiás szolgáltatással segíti azokat a gyerekeket és családjaikat, akiknek súlyos betegség vagy trauma következtében felborult a testi-lelki egyensúlyuk. Évente kb. 400-450 terápiás foglalkozást tartanak mintegy 800 gyerek részvételével.

„Zenészcsaládból származom, teljesen egyértelmű volt, hogy én is fogok valamilyen hangszeren játszani - meséli Nyári Bernadett. A bátyám Cziffra díjjal kitüntetett zongoraművész, édesapám a Magyar Állam Arany Érdemkeresztjével kitüntetett fotóművész, de ő is bejárta a világot, mint klarinétos. Én hatéves voltam, amikor elkezdtem hegedűlni, Grazban kezdtem el igazán építeni a karrieremet és még akkor eldöntöttem, hogy olyan előadóművész szeretnék maradni, aki a világ bármely pontján, bármilyen sikeres koncerttel a háta mögött felveszi a hegedűt és játszik pusztán örömből, vagy azért, hogy boldoggá tegye valaki pillanatát és a zene erejével segítsen. Ezért is döntöttem úgy, hogy az első hazai jótékonysági koncertemmel azt a célt támogatom, hogy minél több gyerek megkaphassa Magyarországon a terápiás módszert.”

Az április 26-án, a budapesti Lurdy Moziban megrendezésre jótékonysági koncert számos meglepetést és Magyarországon egyedülálló programelemet is tartogat a közönség részére. Részletekért kattints ide!