Mostantól törvény tiltja New York államban, hogy átneveljenek melegeket

love is love,lmbtq,lmbtq+,átnevelő terápia Forrás: pexels
Hosszú évek kemény munkája előzte meg az átnevelő terápiákat tiltó törvényalkotást.

New York államban elfogadtak egy törvényt, amely tiltja az átnevelő terápiákat kiskorúak számára. New York ezzel a 15. állam lett az Egyesült Államokban, amely törvénybe iktatta ezt a tiltást, más, jóval kevésbé „demokrata” államokat követően.

A törvény mentálhigiéniai szakembereket korlátozza abban, hogy terápiát fejtsenek ki kiskorúak szexuális orientációjának vagy nemének megváltoztatására.

A jogalkotás különösen azért keltheti fel a közvélemény érdeklődését, mert Mike Pence amerikai alelnök LMBTQ+ csoportok szerint támogatja az átnevelő terápiákat.

New Yorkban 2003 óta nyújtanak be az átnevelő terápiákat szabályozó törvényjavaslatokat. Miután egy évtized eltelte óta először kerültek többségbe az állam törvényhozásában a demokraták, nem csak ez a törvényjavaslat ment át, hanem az is, amely tiltja a nemi identitás szerinti diszkriminációt és az arról folyó gyűlöletbeszédet.

Az átnevelő terápiát eddig is széles körben elítélték az orvosszakértők mint olyan folyamatot, amely traumatizálja és megsebzi a kiskorúakat. A gyerekorvosokat tömörítő American Academy of Pediatrics már 1993-ban figyelmeztetést adott ki az ilyen gyógyítási eszközök ellen; szerintük az átnevelő terápia azon elképzelésen alapszik, hogy a homoszexualitás mentális zavar lenne.

Mindennek ellenére az átnevelő terápia igen elterjedt volt Amerika-szerte; becslésel szerint csaknem 700 ezer amerikai esett át hasonlón, és nagyjából felüket még tizenéves korukban kényszerítették erre.

Brad Hoylman,new york állam,new york,pride,átnevelő terápia
Forrás: Getty Images
Brad Hoylman New York-i szenátor és férje 2018 nyarán, egy Pride felvonuláson

Egy LMBTQ-aktivista, Mathew Shurka, aki a 2000-es években maga is részt vett ilyen terápiában, elmondta a New York Timesnak: az ilyen kúrák alapvetése, hogy lényegében mindenki heteroszexuális, csak valamilyen gyerekkori trauma miatt vonzódik a saját neméhez. Ő például évekig nem láthatta édesanyját és nővérét a fenti terápia szellemében.

Magyarországon is egyre inkább megosztja a közvéleményt az átnevelő terápia intézménye; nemrég az M5 nevű tévécsatornán feszegették a témát.

Nézd meg ezt a galériát is: