Asia Argento: egyszerre zaklató és áldozat? Avagy a legdurvább történeteket az élet írja

asia argento,metoo,zaklatás Forrás: Getty Images
Asia Argento, a #metoo mozgalom egyik alapítója néhány évvel ezelőtt szexre kényszerített egy akkor 17 éves színészt, aki tíz évvel korábban a fiát játszotta, állítja állítja a New York Times augusztus 20-i számában megjelent cikk. Argento és Jimmy Bennett között peren kívüli megállapodás született a 2017-es Metoo-botrányt követő hónapokban (!), amelynek értelmében a színésznő 380 ezer dollárt fizetett állítólagos áldozatának. Argento szerint viszont pont fordítva történt. A történet finoman szólva is fordulatokban bővelkedik, és mi most megpróbáltuk összefoglalni a lényeget.

Cikkünk időről időre frissül.

  • Asia Argento egy New York Times-cikk szerint 2013-ban szexre kényszerítette az akkor 17 éves Jimmy Bennett színészt, aki korábban a fiát játszotta az általa rendezett A szív csalfa vágyai című filmben. Mindez egy kaliforniai hotelszobában történt. A színésznő 38 éves volt az állítólagos nemi erőszak idején. A beleegyezési korhatár Kaliforniában 18 év.

  • A most 42 éves Asia Argento 2017 októberében került a reflektorfénybe, amikor az elsők között állította, hogy Harvey Weinstein 1997-ben molesztálta. Ezt követően néhány évig szexuális kapcsolat volt köztük.

  • Argento a cikk megjelenésének másnapján tagadta, hogy szexuális kapcsolat történt volna. Azt állította: barátja, az azóta elhunyt Anthony Bourdain sztárséf tanácsolta neki, hogy támogassa az egykori gyerekszínészt, akitől Bourdain tartott és rossz publicitást sejtett mögötte; ezért fizetett neki.
  • Később a TMZ bulvárlap közzétett sms-eket, amelyekben a színésznő azt állítja egy ismerősének, hogy Bennett mászott rá. Hogy mi az igazság, nem tudjuk.

  • Az olasz színésznő, aki jelenleg is Rómában él, kislányként kezdett filmekben játszani, kezdetben Olaszországban, majd a 90-es években nemzetközi alkotásokban is feltűnt, amelyeket jellemzően a Weinstein-féle Miramax gyártott.
asia argento,anthony bourdain,szexuális zaklatás,botrány,bulvár,öngyilkosság
Forrás: Getty Images
Asia Argento és Anthony Bourdain
  • Argento az egyik legfontosabb ikonja lett a #metoo mozgalomnak Rose McGowan, Salma Hayek és Ashley Judd mellett. Például 2018-ban, a cannes-i filmfesztiválon egy nagy hatású beszédben idézte fel, hogyan erőszakolta meg őt Weinstein húsz évvel korábban éppen ugyanitt, és hogyan szolgált a fesztivál a Weinsteinhez hasonló szexuális ragadozók „vadászterületéül”.

  • Ugyanakkor 2018 tavaszán azt állította, hogy a története nem pontos megfogalmazásban került nyomdába, így nem olyan formában kapta meg a nyilvánosság, ahogy a valóságban lezajlott, és ez őt mélyen megviselte. A színésznő keményen kritizálta az eredeti cikk szerzőjét, Ronan Farrow-t emiatt.

  • A nyár folyamán Asia neve azért került az újságokba, mert sokan azt állították, hogy valamilyen módon felelős élettársa, Anthony Bourdain sztárséf 2018 júniusában bekövetkezett öngyilkosságáért. Ekkor jó néhány hollywoodi híresség állt ki mellette.
asia argento,jimmy bennett,szexuális zaklatás
Forrás: Getty Images
Asia Argento és A szív csalfa vágyai című filmjének gyerekszereplői 2004-ben. Középen Jimmy Bennett, két oldalt Dylan és Cole Sprouse, akik ugyanennek a kisfiú-karakternek az idősebb változatát alakították. Dylan egyébként most (26 évesen) Palvin Barbara magyar szupermodellel jár.
Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.
    • A szexuális zaklatás áldozata, a jelenleg 22 éves Jimmy Bennett 2013-ban, röviddel az incidens után beperelte a szüleit, amiért a gázsija egy részét nem megfelelően kezelik, kiutálták a családi házból és megtartották a tulajdonában levő tárgyakat. A per megegyezéssel végződött, ám a részletek nem derülnek ki a cikkből.

    • Az Argentóval létrejött megállapodás ügyvédi leírásaiból viszont kiderül, hogy Bennett állítólag sokkal kevesebb munkát kapott és sokkal kevesebbet is keresett az Argentóval történt 2013-as találkozó óta, mint előtte, amit a színész a traumának tud be, amelyet el kellett szenvednie.

    • Az internet természetesen felrobbant a sokkoló hírek hallatán. Rengetegen támadják Argentót, állítva, hogy ezzel tulajdonképpen vége is a metoo-mozgalomnak. Maga Weinstein ügyvédje is képmutatónak nevezte a színésznőt. Sokan kikeltek Rose McGowan ellen is, aki azt twittelte, hogy „még nem tudjuk, mi az igazság”, és felszólította az internet népét, hogy „legyen gyengéd”, amely erényt ő maga sem gyakorolta néhány korábbi tweetjében.

Lehet-e az áldozat elkövető is egyben?

„Számtalan nemierőszak- és trauma-túlélőt ismerek, aki szexuális viselkedéssel reagál [nem odaillő helyzetekben]. Nagyon mélyek a sebek, amelyeket hordozniuk kell. Imádkozom értük. Ennek a sztorinak az időzítése gyanús. Továbbra is igaz, hogy Asiát megerőszakolta is Harvey Weinstein.” – írja például egy másik Weinstein-áldozat, Rosanna Arquette színésznő.

Tarana Burke pedig, a Metoo mozgalom egyik alapítója és szervezője, akitől maga a kifejezés is származik még 2006-ból, óvatosságra int a véleményformálásban:

„Többször is elmondtam, hogy a #metoo mozgalom mindannyiunké, ideértve azokat a bátor fiatal férfiakat is, akik most előjönnek a történetükkel. Továbbra is felkavaró, amikor egy-egy kedvenc [sztárunk] neve szexuális erőszakhoz kötődik. Ez így is fog maradni egészen addig, amíg egyének helyett el nem kezdünk a hatalomról beszélni. A nemi erőszak a hatalomról és a kiváltságokról szól. Ez független attól, hogy az elkövető esetleg a kedvenc színésznőnk, aktivistánk vagy bármilyen nemhez tartozó tanárunk. Ez a kultúra nem változhat meg, amíg komolyan el nem hagyjuk ezeket a hamis narratívákat.

Lehetséges a változás. A mozgalom azért indult, hogy lehetőségeket teremtsen.

De ez csak akkor történhet meg, ha kinyitjuk a férgekkel teli konzervet és megbékélünk a kényelmetlen valósággal: nem csak egyféleképpen lehet elkövetőnek lenni

– majd Burke még azt is hozzátette, hogy „nincs mintaszerű túlélő”, amit sokan megintcsak úgy értelmeztek, hogy Argentót védi.

Mi a véleményed? Jár még ezután Asiának védelem és szolidaritás?
Igen, mint minden áldozatnak
Nem, leszerepelt a szememben
A metoo-ügy, úgy, ahogy van, mindig gyanús volt
Igaza van Tarana Burke-nek, az ügy a fontos, nem a szereplők
Nem érdekel az egész