Arnold Schwarzenegger is csatlakozott a „maci” alapítványhoz

Arnold Schwarzenegger is csatlakozott a „maci” alapítványhoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mi a közös Arnold Schwarzeneggerben, Antonio Banderasban és Roberto Carlosban? A Maci. Mindhárom világsztárnak volt plüssmedvéje, mellyel egy nemes ügy mellé állt.

December 5-én rendezik meg a VIII. Jótékonysági Maci Aukciót, ahol hírességek gyerekkori plüssmackóira és személyes ereklyéire licitálhatnak az érdeklődők. A befolyt összegből a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját segítik munkahelyteremtéssel.

Az aukciónak is helyet adó Premier Kultcafé, egyszerre étterem, kávézó, mozi, koncertterem és klubhelyiség 630 négyzetméteren. Akadálymentesített nagytermükben színpadra állhatnak a kerekesszékesek, mozgáskorlátozottak is, így egyszerre szórakozhatnak és szórakoztathatnak épek és sérültek. A központot a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány hozta létre, melyet 2012-ben azért alapítottak, hogy felhívják a figyelmet a megváltozott munkaképességűek helyzetére. Az alapítvány alapítója Törőcsik Mari, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznő, a Nemzet Színésze és az alapítvány elnöke, Kárász Róbert, televíziós műsorvezető. Magyarországon a fogyatékossággal élők mindössze 10-15%-át foglalkoztatják. Ezen az arányon azonban lehet változtatni, ezért született meg a Fogadj Örökbe Egy Macit program. Mindenki csodabogárként nézett rájuk mikor elindították a kávéházat, majd a hozzá kapcsolódó programot, de minden kétkedőre rácáfoltak, hiszen idén már 8. alkalommal kerülnek kalapács alá hírességek mackói.

Az elmúlt nyolc évben 183 köztiszteletben álló személy, sportoló, rendező, színész ajánlotta fel plüssfiguráját és más különleges tárgyát. A befolyt összeggel a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kávézót támogatják.

A maci aukciók történetének legsikeresebb árverése tavaly 25 millió forinttal zárult, amikor Dargay Attila, Lovasi András és Nyilasi Tibor medvéi és személyes tárgyai bizonyultak a legértékesebbnek, ezek mindegyike 3-3 millió forintért talált új gazdára. A rekordot egyébként Kertész Imre Nobel-díjas író felajánlásai tartják, hiszen 2014-ben 3,7 millió forintért kelt el Kertész Imre plüssmacija és a Sorstalanság dedikált példánya.

A hazai sztárok mellett, 2016-ban először már nemzetközi világsztárok is csatlakozott a kezdeményezéshez. Harrison Ford és Ryan Gosling felajánlásaik 4, illetve 1 millió forintért keltek el az árverésen. Tavaly pedig Jennifer Lawrence, Jamie Foxx és Ashton Kutcher dedikált plüssmedvéjére lehetett licitálni.

Az aukció szívmelengető pillanatokból is bővelkedik. Tavaly történt, hogy az aukcióra Charlie felajánlotta 3 évvel ezelőtt elhunyt feleségének a mackóját, mely az énekes szemében egyúttal 44 éves házasságuk szimbólumának is számított. Mikor aztán Andy Vajna producer 2 millió forintot fizetett a maciért az árverésen, a zenész a háttérben állva láthatóan elérzékenyült. A történet azonban itt nem ért véget. Andy Vajna másnap felhívta Charlie-t és elmondta neki, hogy visszaadja a játékmedvét. A zenész szóhoz sem jutott a meghatottságtól és örömtől, mikor elhunyt neje, Katika mackója visszakerült hozzá. A tavalyi év abban is különleges volt, hogy az eddigi legsikeresebb árverés volt az Alapítvány életében, összesen 25 millió forint gyűlt össze arra. Ebből az összegből adnak lehetőséget annak a 11 megváltozott munkaképességű fiatalnak, aki a Premier Kultcaféban dolgozik. Van köztük autista, Down-szindrómás, hallássérült, értelmi fogyatékos és mozgáskorlátozott is. A fiatalokban egy közös van: megtalálták azt a helyet, ahol megbecsülik őket és ahová élmény bejárni dolgozni. Törőcsik Mari és Kárász Róbert december 5-én újra kalapácsot ragad, hogy minél több fogyatékkal élő dolgozhasson alapítványuk kávézójában. Idén 15 híresség – többek között Arnold Schwarzenegger, Roberto Carlos, Gera Zoltán, Eperjes Károly, Latorcai János, Temesvári Andreát, Juhász Előd, Böjte Csaba- macijaira, személyes tárgyaiért lehet versenybe szállni. Lendüljön az a kalapács, licitre fel!

Tovább olvasok
Minden, amit egy rossz kapcsolatban tanultam a jó kapcsolatról

A szerelem sosem elég. Nem elég hozzá, hogy boldogok legyünk. És ezt az igazságot kapcsolataink során tapasztaljuk meg.

Legendás zenekarok ősrégi fotói

Amikor valamit szívvel-lélekkel és teljes átéléssel csinálsz, nem mindig tudhatod, hogy sikeres lesz-e vagy sem. Így voltak ezzel a leghíresebb zenekarok is karrierjük kezdetén.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem