Az első 60 perc meghatározó a gyereked életében

gyerek,szülő,anya,csecsemő,család,apa,baba,kötődés,születés
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az aranyóra az az első közös 60–120 perc, amit a kisbaba születése után az orvosi kezektől távol, az édesanyával vagy az édesapával közvetlen bőrkontaktusban tölt. Három hazai szakértőt, egy dúlát, egy gyermekpszichológust és egy szülészorvost kérdeztünk meg, hogy mi a véleményük erről a rövid időszakról.

Ez a cikk a Gyereklélek egyik korábbi számában jelent meg először.

Korai kötődés

Az elmúlt harminc-negyven évben számos kutatást szenteltek annak a hipotézisnek a bizonyítására, hogy a szülés utáni azonnali fizikai kontaktus egyértelműen erősíti az anya és gyermeke kötődését. Elizabeth Anisfeld és Evelyn Lipper például azt vizsgálta már a nyolcvanas évek elején (Early Contact, Social Support, and Mother-Infant Bonding, 1982), hogy a szoptatás szempontjából megállapítható-e bármilyen különbség azok között az anyák között, akik a szülés után egy órát a gyermekükkel közvetlen közelségben töltöttek és azok között, akiknek “csak” megmutatták gyermeküket és máris a csecsemőosztályra vitték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a nők, akik már szülés után kapcsolatba kerültek a gyermekükkel, gyengédebben bántak velük még két nap eltelte után is, igaz, ezek a különbségek később elmosódtak. A kimaradt Aranyóra pótolható, mert a lényeg a bőrkontaktus, minél többször megtapasztalva anya és gyermeke háborítatlan, intim közelségét.

Aranyóra a neonatológus szemével

„Az élet legkritikusabb időszaka az első 3-4 perc, amikor vízi lényből szárazföldivé válunk” – magyarázza dr. Nagy Ágnes neonatológus. „Addig a méhben létezve folyadék tölti ki a tüdőt, a születéssel járó összehúzódások ennek a mennyiségnek csaknem háromnegyedét majd a baba száján át préselik ki. A maradék pedig az első két nagy lélegzetvétel hatására nyomódik vissza a keringésbe. Ekkor leesik a nyomás a tüdőben, így beindulhat a légzés. Zárulhat a baba önálló keringése, az a végtelen formátum, amit a nagy és a kis vérkör összekapcsolódása hoz létre. A magzati, nagy vérkörös és placentáris keringésből utóbbi szerepét átveszi tüdőkör. Amíg azonban a keringés szépen átáll erre a teljesen másfajta cirkulációra, még működik a placentáris keringés is, vagyis az anya szervezete felől érkezik a babához oxigén, míg az képessé nem válik az önálló légzésre. Ha közvetlenül a gyerek kigördülése után lefogjuk a köldökzsinórt, gyakorlatilag erre az élet által kínált támogatásra mondunk nemet” – véli a neonatológus.

„Az is fontos szempont – egészíti ki –, hogy a méhen belüli magzati vérmennyiség a placentában, a köldökzsinórban és magában a babában található mennyiségből adódik össze. Ha a kicsi születése után közvetlenül például fejjel lefelé lógatják a babát – amire a régi szülészeti praxisban volt példa – vagy akár csak az anya fölé emelik, akkor a vér belőle elkezd visszafolyni a köldökzsinóron át az anya testébe. Így az újszülöttnek kevesebb vörösvértest jut és kevesebb enzim az alapvető életfunkciók fenntartásához, vérszegénység léphet fel. Miután ezt a jelenséget felismerte az orvostudomány, a szülőcsatornából kigördült gyerekeket – arra az időre, míg ellátják a köldökzsinórt – kicsivel a placenta magassága alá fektették. Ekkor viszont a placentából folyik vér a gyerek teste felé a köldökzsinóron át. A korábbi gyakorlatban az is előfordult, hogy a zsinórban található vért kifejezetten átnyomták a picibe. Így azonban túl sok lesz a testében a vörösvértest, sűrűvé válik a vér a kiserekben, romlik a keringés, nagyobb teher hárul a szívre, légzészavar léphet fel. A legjobb tehát, ha rögtön az anya hasára gördítik ki a gyereket, mert ekkor tulajdonképpen ugyanarra a magasságra kerül, mint a méhben volt, és a normál viszonynak megfelelően egyenlítődik ki a nyomás a köldökzsinórban. A zsinór nagyjából még 3 percig pulzál, közben fokozatosan összehúzódik. Amikor leáll az áramlás, le lehet fogni az eret, és békében el lehet vágni.

baba,csecsemő,szűlő,anya,születés
forrás: unsplash
Aranyóra

Szakértő válaszol: Dr. Pethő Boglárka, a SOTE II. számú Klinikájának szülészorvosának és dr. Nagy Brigitta gyermekpszichológusnak a véleménye

Mivel a kicsi a placentáris keringésből nemcsak oxigént, de cukrot is kapott, hamarosan ennek az utánpótlása is megszűnik. Az újszülött az éhségérzet hatására ösztönösen elkezd táplálék után kutatni, és szó szerint kiszagolja a tejforrást. Ezért igyekszik magától felfelé kúszni a mamája hasán akkor, amikor ez már nem jár a köldökzsinór áramlásának felborulásával (és ezért jobb, ha a babát a mama hasára gördítik ki, nem pedig rögtön a mellkasára teszik). Az anya számára is meghatározóak ezek a pillanatok, hiszen a maga természetességében éli meg a folyamatot, ahogyan az egységből kettősség lesz. Megindul az előtej elválasztása, kicsordulnak melléből az első cseppek. A kicsi súlya ráadásul nyomást helyez a mama hasára, ami impulzust ad a további méhösszehúzódásokhoz, és a placenta megszülésére. A szoptatás fájdalomcsillapító hatása pedig enyhíti a placenta távozásával járó kellemetlenséget. Anya és gyermeke számára helyreáll a béke, a rend. Az élet finom egyensúlya, csodája tökéletesen megmutatkozik a folyamatban, amibe szabályosan zajló szülés esetén nem szükséges beleavatkozni.”

Lénárd Orsolya dúla szerint ez az óra – ami a gyakorlatban általában inkább két óra is lehet – a megpihenés ideje mind a baba, mind az anya számára. A szülés alatt felszabaduló hormonok ekkor még javában „dolgoznak”, kiemelt szerepet kap az oxitocin, ami számos feladata mellett nemcsak a fájdalom elviselését könnyíti meg, de erősíti az anya-gyerek kötődést is.

Az anya és a baba teste ilyenkor hormonálisan is arra rendezkedik be, hogy a megváltozott körülmények között elinduljanak az egymás felé vezető úton. Az anya éberebb ebben az időszakban, és mind a teste, mind a lelke sokkal könnyebben hangolódik a kisbabájára, mint abban az esetben, amikor orvosi beavatkozások szakítják meg a folyamatot. A kisbaba a megszületése után nem sokkal már megpróbálkozik a szopással, sőt arra is képes, hogy az anya hasára téve felmásszon egészen a mellkasára és ösztönösen jó technikával megtalálja a mellét, ami a későbbiekben nagy segítséget jelent majd mindkettejük számára. Ideális esetben ezek az órák a zavartalan egymásra találásról szólnak – mondja Lénárd Orsolya, aki szüléskísérőként számos alkalommal megélte már ezt az időszakot, amikor az újszülött tágra nyílt szemekkel próbálja felvenni a kapcsolatot édesanyjával, az anya pedig érzi a kisbaba illatát, bőrének tapintását és látja a gesztusait. Ez mind a kötődés kialakulását segíti.

A cikk további részét a Famiily magazin oldalán olvashatod!

Olvasd el ezt is!
Tovább olvasok
Híres emberek egészen ritka testi hibákkal

A hírességekről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy tökéletesek, boldogok és mindenük megvan. Ez majdnem igaz is, hiszen van, amiből több van egyesek sztároknak, például lábujjból vagy mellbimbóból.

Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Hogyan nyaraltak régen az emberek?

A nyaralás a 20. század elején még egész nyáron át tartott. Hogy csinálták?!

Kávés-csokicsipszes keksz, amitől rendesen felébredsz

Csokoládé és kávé porhanyós kekszbe zárva, de úgy is mondhatnánk cukor és koffein, ami ad egy kis lendületet kora reggel vagy akár ebéd után.

Napi horoszkóp július 20.: a Szüzek nem bíznak semmit a véletlenre, a Vízöntőknél az őszinteség alapfeltétel

Hétvégén is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, mert izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

12 híres ember, aki divatmárkájával is kaszál

A hírességek számára mindig is különösen fontos volt a divat. A különböző fellépések, a sok fotózás, a mindig makulátlan megjelenés számukra elengedhetetlen. Így hát nem csoda, hogy sokan döntenek úgy: saját márkát alapítanak.

A szemétcsökkentés új fegyvere a mosható papírtörlő

Ha kiömlik az üdítő, lecsöppen a mustár, kifröccsen a paradicsomszósz te is automatikusan a papírtörlőért nyúlsz? Mutatunk helyette egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem