Történelmi pillanat: most először adtak át díjat kifejezetten a látássérültek segítőinek

Borítókép: Történelmi pillanat: most először adtak át díjat kifejezetten a látássérültek segítőinek Forrás: aranybot.hu
Azokat a magánszemélyeket, civil szervezeteket és cégeket lehetett jelölni az Arany Bot Díjra, akik a legtöbbet tették a látássérültekért.

Átadták az Arany Bot Díjat hétfőn a pesti Premier KultCaféban. Négy kategóriában díjazták azokat a látókat, akik kiemelkedő segítséget nyújtottak látássérült társaiknak.

Itt kiemelt szerepe van a hétköznapi tetteknek: a szomszéd néninek, aki mellettünk lakik és minden alkalommal örömmel segít a főzésben, ha szükség van rá. Vagy az újságos, aki mindig felolvassa az újság főcímét, érdemes-e megvenni. A kolléga, aki mindig figyel arra, hogy a személyzeti konyhán a bögre mindig ugyan ott legyen, hogy vak munkatársa mindig megtalálja… , de említhetjük a ruházati eladót is, aki látva, hogy látássérült tért be a boltba, készséggel segít egymáshoz illő ruhakombinációt összeállítani
olvasható a díj weboldalán található felhívásban.

A díjra bárki ajánlhatott jelöltet májustól augusztus végéig, és a zsűri jelenlevő tagjai, Jenei András, a Buláke alelnöke, Boronkay Gusztáv, a Lions Club II. alkormányzója, Balogh Anikó a Bízz Vakon! Közhasznú egyesület képviseletében, a zsűri látássérült tagja, Kiss Elemér és Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy énekese mind hangsúlyozták, mennyire nem számítottak arra, hogy ilyen sok – összesen hatvanhat – jelölés érkezik. (A hatodik tag, Scherer Péter színész nem tudott jelen lenni a díjátadón.)

Az Arany Bot Díj felhívásához kreatív videó készült: Hajnal János színész bekötött szemmel besétál a KultCaféba és kér egy cappuccinót. Íme:

Hajnal János és a vakság

Az Arany Bot Díj kapcsán Hajnal János színművészt kértük meg, hogy próbálja ki, milyen lehet "vakon" betérni egy kávézóba, majd helyet foglalni, rendelni, fogyasztani... János eleget is tett kérésünknek, amelyről a videot itt találjátok. Nagyon érdekes gondolatokat osztott meg velünk, érdemes megnézni! Ha tetszett a video, osszátok meg ti is, illetve ha van olyan szervezet vagy magánszemély, akiről tudjátok, hogy segít a látássérülteknek, jelöljétek a díjra augusztus 31-ig a http://aranybot.hu/jeloles-feltoltese/ oldalon! Köszönjük :)

Posted by Arany Bot Díj on Thursday, August 16, 2018

És itt vannak az első Arany Bot Díj nyertesei:

A civil szervezetek közül a Mozdulj! Közhasznú Egyesületet választotta a zsűri a jelöltek közül. Az egyesület elsősorban kulturális és sportrendezvényeket szervez fogyatékkal élők és nem fogyatékkal élők részére. Például nyolcadik éve szervezik meg látássérülteknek a Balaton-kerülő kerékpáros tandemtúrát.

A magánszemélyek kategóriájában Kovácsné Tornai Andrea vehette át a díjat, aki hosszú évek óta segíti látássérült kolléganőjét. Utóbbi a nyertes elmondása szerint hetek óta kampányolt a közösségi oldalakon, hogy a felhasználók Andreára szavazzanak.

A vállalati díj nyertese a Decathlon lett, amely a Láthatatlan Futást is szervezi (látássérültek és látók közös futását a Margit-szigeten), valamint minden héten integrált funkcionális köredzést is tartanak a Láss Egyesület termében.

A különdíjat a közönség szavazata alapján Nagy Vendel író kapta.

Az Arany Bot Díj website-ján és Facebook-oldalán még többet olvashattok a díjról és a jelölés folyamatáról. A szervezők pedig már most biztosra állították a díjátadón, hogy 2019-ben is kiosztják a díjakat.