A pánikbetegség nem gyerekjáték! - Lehet, hogy te is érintett vagy?

Borítókép: A pánikbetegség nem gyerekjáték! - Lehet, hogy te is érintett vagy? Forrás: Getty Images
Egy apuka története mutat rá, mennyire váratlanul ér el ez a betegség. - Íme a leggyakoribb tünetek, hogy te is felismerd és tehess ellene!

21 évvel ezelőtt, amikor a feleségem terhes lett a fiunkkal, majd kiugrottam a bőrömből. Alig vártam, hogy a kezemben tartsam és hogy mindent megtaníthassak neki. Mindkettőnknek jó, bár elég zúzós munkája volt, így egy pár hónap után már csak én kerestem kettőnk közül, a párom pedig otthon pihenve várta a kis jövevényt. Amikor elérkezett a kilencedik hónap, hirtelen azt sem tudtam, hova kapjak.

Záporoztak a kérdések és a kétségek a fejemben: "vajon jó apa leszek?", "el tudom őket tartani?", "mindent meg tudok adni a fiamnak, amire szüksége lesz?", "tudok majd dolgozni a kezdeti változás után?". Féltem is, azt hiszem. Még épp csak 30 éves voltam és hirtelen belém hasított, hogy azt sem tudom mit csinálok.
Senkinek nem beszéltem az aggodalmaimról, amelyek szép lassan elkezdtek lelkileg felemészteni.
Forrás: getty images

Amikor megszületett a kisfiam, végtelenül boldog voltam, ám emellett valami más is eluralkodott rajtam: a kétségbeesés. Állandóan feszült voltam, nehezen kaptam levegőt, szédültem, sokszor olyan halál félelmem volt, hogy biztosra vettem, hogy ennyi volt. A feleségem, ahelyett, hogy a gyermekünkkel foglalkozott volna, engem pátyolgatott, először még ő sem tudta mi bajom lehet. Aztán amikor egyik nap erős szorítást éreztem a mellkasomban és azt hittem szívinfarktusom van, kihívtuk a mentőt. Bevittek ugyan a kórházba és kivizsgáltak, de már az odaúton megmondták, hogy ez bizony pánikbetegség.

Számunkra teljesen új volt akkor ez a fogalom, - ma már sajnos egyre többen szenvednek tőle-, de örültem, hogy megmaradok és igyekeztem mindent megtenni, hogy jobban legyek és segíthessek a gyereknevelésben. Minden héten kétszer jártam a pszichiátriára és egy gyógyszerre is beállítottak, amit a mai napig kis dózisban szedek. A történetemmel szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy időben észrevedd magadon a tüneteket és hogy merj segítséget kérni!

Forrás: getty images

A pánikroham és pánikbetegség leggyakoribb tünetei:

<<Pánikroham a legváratlanabb helyzetekben törhet ránk, nem kell feltétlenül stresszes állapotban legyünk.

<<Leggyakoribb tünetei: légszomj, fulladás, mellkasi fájdalom, szédülés, ájulás, izzadás, zsibbadás, halál félelem.

<<Tünetei általában 10 perc alatt elérik csúcspontjukat, de ennél lehet jóval kevesebb, vagy több idő is (akár 20-30 perc is), amíg úgy érezhetjük, hogy elvesztettük a kontrollt.

<<Előfordulhat fájdalmas érzés és zsibbadás a karokon, lábakon és ujjakon is.

<<Irracionális félelmet tapasztalhatunk. A felgyorsult légzés miatt például gyakran azt képzelhetjük, hogy meg fogunk fulladni.

Forrás: getty images
Mit tehetünk, ha jön a pánikroham?