Apa is fél és ez teljesen oké! – édesapák vallanak a félelmeikről

Borítókép: Apa is fél és ez teljesen oké! – édesapák vallanak a félelmeikről Forrás: Getty Images
Még ha nem is mondjuk ki, vannak dolgok, amiktől apaként is félünk. Ezek például olyan dolgok.

Apának lenni, egy másik életért örökké felelősnek lenni bizony nem kis vállalás. Attól a percől kezdve, hogy szembesülsz a ténnyel, hogy hamarosan édesapa válik belőled, számos kérdés, kétely, gondolat, érzés fogalmazódik meg benned. Ha úgy tetszik, elkezdődik az életednek egy egészen új kiadása, és gyakran érezheted úgy, hogy kicsúszik a lábad alól a talaj, vagy hogy azt sem tudod mit kéne csinálnod.

Az apaság olyan dolgokat tartogat számodra, amelyeket azelőtt sosem élhettél át, és ahogy nőnek a gyerekeid, újabb és újabb kihívások elé kerülsz: a felelősségtudat tényleg mindenhova elkísér, soha, egy percre sem szűnsz meg már valaki apukájának, példaképének, megmentőjének, hősének lenni. Ez persze leírva csodásnak és magától értetődőnek hat, mégis számtalanszor felütheti benned a fejét egy érzés, amit azelőtt, ha csak tehettél, elkerültél. Ez pedig nem más, mint a félelem. De ne aggódj, ez teljesen természetes, hiszen a jó szülők, akik valóban erősen kötődnek a gyermekükhöz, mind átélik ezt valamilyen formában, méghozzá nem csak az apaság elején, hanem életük végéig.

Épp azért, hogy ne érzed magadat rosszul, vagy egyedül a félelmeid miatt, most édesapák gondolatait hoztuk el neked, hogy tudd: apa is fél, és ez teljesen oké.

Azt érzem most, hogy négyen tökéletes család vagyunk. Kicsit félek, ha jön még egy gyerek, azzal felborítunk mindent, amik mi vagyunk.
Peti, 37
Attól, hogy a lányom nem szeret, mióta elváltunk anyjával és csak kötelességből jön hozzám.
Sándor, 40

A félelmeinket bevallani nem könnyű, de jobb, ha legalább magunknak megtesszük. Ha valamivel kiegészítenéd az idézett apák félelmeit, természetesen nem kell, hogy a nevedet vállalva tedd meg. Elküldheted nekünk Facebook-üzenetben és betesszük a cikkbe, vagy alább is megírhatod az üzenetküldő ablakban, tetszőleges névvel. Köszönjük, ha megteszed, hiszen más apáknak is segíthetsz vele enyhíteni a félelmüket!

Te mitől félsz apaként? Írd meg nekünk!
Fájl kiválasztása