9 helyzet, amikor akaratlanul megszégyenítesz más anyákat

anyaszégyenítés,anyaság
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyáltalán nem könnyű olyat mondani, amivel biztosan nem bántunk meg egy anyatársat, sajnos. És nem azért, mert mindenki olyan nagyon érzékeny lenne (bár egy nővel, aki öt éve nem aludt, ez is előfordulhat).

Az egyik legmeglepőbb élmény, ami egy friss anyukát érni szokott, az, hogy egy támogató közösség formálódik körülötte szinte napról napra más anyukákból és apukákból. Egy részük barát, aki eddig is a barátod volt, más részük viszont hasonló korú gyerekekkel rendelkező, hasonló élethelyzetben levő szülő, akivel összefutsz a játszótéren, az orvosi rendelőben vagy az oviban – és persze a digitális térben is, mi az, hogy! Ettől a közösségtől persze rengeteget tanul az ember „kezdő” anyaként; sokszor el se tudja képzelni a túlélést a mindennapos tanácsok, lelki szemetesládák nélkül.

Másfelől viszont a kisgyerekes szülők közege ítélkezések, sőt megszégyenítések melegágya is lehet. Ebben semmi új nincs és mindannyian keveredtünk már olyan helyzetbe, amikor kérdőre vontak minket amiatt, hogy féléves korában elválasztottuk a babánkat vagy mert három órát alszik délután vagy más gyereknevelési döntéseink miatt, amikhez, legyünk őszinték, semmi közük nincs. Az anyaszégyenítés (a testszégyenítéshez hasonlóan) széles skálán mozoghat, az egyértelműen tahó beszólástól a passzív-agresszív összetett mondatba csomagolt sunyi célzásig; a lényeg az, hogy szarul érezzük magunkat, mert szülni merészeltünk egy gyereket. Ha neked is ismerős ez az állapot, talán jól jöhet az alábbi kalauz, nehogy te is belefuss egy-egy olyan kommentbe, ami valójában fájdalmat okoz a célszemélynek anélkül, hogy tudnál róla. Elhiheted, hogy mi is bántottunk már meg anyatársat akaratlanul, és persze levontuk belőle a tanulságokat. Az anyaság rendkívül kényes időszak egy nő életében, mert minden nap legalább egy-két olyan kihívással kerül szembe az ember, amikre semmilyen szakértő nem tudja a megoldást. Ilyenkor hiányoznak a legkevésbé a következő megjegyzések és fonákságok:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
9 helyzet, amikor akaratlanul megszégyenítesz más anyákat
Tovább olvasok
Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kép
Demotivációs tréning – azaz hogyan veszítheti el egy kamasz egy füst alatt a tanulást, a szüleit és az önbecsülését

Zoltán tanár, bár néha alig érti, hogyan lett azzá. A csendes külvárosi iskolában megbecsülő közegre és sok-sok gyerekre talált, akikkel próbál jobb kapcsolatot tartani, mint tették azt vele a saját tanárai. Elmesélte nekünk azt a történetet, amiben személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet visszaélni csekélyke hatalommal is, és micsoda sorsrontást jelent a megalázás egy gyerek számára.

Kép
Napi horoszkóp október 29.: a Skorpióknak a meggyőző képességükre lesz szükségük, a Nyilasok nem szeretik a váratlan helyzeteket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, merthogy ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
A legfurcsább pszichológiai kísérletek

Kegyetlenek vagyunk, mi emberek? Tényleg az előítéleteink, a hárításaink, a megfelelni vágyásunk, az ösztöneink vezetnek bennünket? A szociálpszichológia kísérletekkel igyekezett feltérképezni, hogyan viselkedünk társas helyzetekben olyankor, ha kizökkenünk a megszokottból és valami szokatlannal szembesülünk. A vizsgálatok eredményein a mai napig olvasók milliói borzonganak vagy esnek egyik ámulatba a másikba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem