Anyanyelvükön sírnak a babák – de miért fontos ezt tudnunk!?

baba,gyerek,szülő,sírás,anyanyelv,nemzetiség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Félmilliónál is több baba, elképesztő mennyiségű gügyögés és babasírás hangfelvételének eredményeként jutott erre a következtetésre az újszülöttek sírását kutató német orvos.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

Éppen tíz éve annak, hogy 2009-ben Dr Kathleen Wermke, a würzburgi egyetemi klinika fejlődéskutatója kollégáival azzal került a címlapokra, hogy tanulmányukban rámutattak: a francia és a német babák másképpen sírnak. A különbséget a sírás dallama, hanglejtése alapján állították fel, így derült ki, hogy a német kisbabák a német nyelv intonációját utánozzák, vagyis magasról haladnak a mélyebb hanglejtés felé, míg a francia babák éppen fordítva, a mély hangoktól haladnak a magasak felé. Bár

ebben a korban a babák még bármilyen nyelvet meg tudnak tanulni, már az anyaméhben hallják az anyanyelvüket, így amikor világra jönnek, átveszik annak intonációit.

A német orvos a 80-as években kezdte megfigyelni és rögzíteni a babák sírását, abban az időszakban, amikor az általánosan elfogadott csecsemőgondozási irányok szerint a baba sírása csak vészjelzés és akkor hangzik fel, amikor valami gond van. Persze az anyák sosem kételkedtek abban, hogy a babáik sírását érdemes kutatni, ezért sokan megengedték, hogy a doktornő rögzítse a gyermekük sírását.

Mára Dr Wermke laborjában mintegy félmillió felvétel őrzi a babahangokat, amelyeket a világ legkülönfélébb újszülött osztályain rögzítettek orvostanhallgatók Kínától Kamerunig. A felvételekhez egyetlen babát sem hagytak sírni, a diákok feladata volt, hogy mindig ott teremjenek az adott kórház újszülött osztályának szobáiban, ha meghallották a picik sírását. Az általuk rögzített anyag szolgált alapul a későbbi kvantitatív akusztikus elemzéshez, amely azt vizsgálta, milyen tényezők alakítják az újszülöttek által kiadott első hangokat. Azok a babák, akiknek az édesanyja olyan tonális nyelvet beszél, mint például a mandarin, komplex dallamot tudnak produkálni sírás közben, míg a svéd újszülöttek sokkal inkább kántálósan sírnak.

De mi értelme van ennek az egésznek?

Ezek a tanulmányok nemcsak szimplán érdekesek, de a babák sírása azt is megmutatja, hogyan alakul ki a beszéd előtti kommunikáció, illetve az orvosoknak is segít bizonyos fejlődési rendellenességek kiszűrésében. A hallás és az utánzás alapfontosságú a nyelvi fejlődés szempontjából. A várandósság harmadik trimeszterére a magzat már hallja az édesanyja hangjának ritmusát, dallamát, de mivel a szövetek és a magzatvíz elfedik a pontos szavakat, ezért a ritmika határozza meg számára a nyelvet.

Amikor a baba megszületik, utánozni kezdi az anyaméhben hallott hangokat.

Tulajdonképpen olyan ez, mintha bedobnának minket egy ismeretlen nyelvi környezetbe: meg kell tanulni a szavakat, azok jelentését, a nyelvtant, a hangokat. Ez így egyszerre túl sok, a ritmika azonban segít a megértésben.

Abban tehát teljesen egyetértenek a nyelvtudósok és a fejlődéskutatók, hogy nagyon sok minden kell, hogy történjen egy kisgyermek fejlődésében ahhoz, hogy kimondja az első szót.

A würzburgi kutatócsoport legfrissebb megfigyelési eredményei szerint az újszülöttek nemcsak hallják a nyelv ritmikáját, de utánozzák is azt.

A cikk további észét a famiily.hu-n olvashatod!


A jó zsaru-rossz zsaru felállás nem működik a gyereknevelésben

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Ezért nem vezet semmi jóra a jó zsaru, rossz zsaru felállás a gyereknevelésben
Olvasd el ezt is!

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kép
Végre! Itt az első ország, ahol ingyen menstruálhatnak a nők

Skócia az első ország a világon, ahol mostantól ingyenesen lehet hozzájutni a menstruációs termékekhez.

Kép
Így randizzatok otthon, COVID idején

Könnyű azt mondani, más bajom nincs is – üthetnéd el a dolgot. Holott fontosabb, mint valaha, hogy a nehezített körülmények dacára is ki tudjatok szakadni a hétköznapokból. Bár a lehetőségek erősen korlátozottak, némi fantáziával a négy fal közt is simán tető alá tudsz hozni egy klassz randit. Megmutatjuk, hogyan.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem