Anyák napi gondolatok, amiket elődeimnek és utódaimnak ajánlok

anyák,lányok,Hellinger,lelkem,psziché
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amióta van gyerekem, többet gondolok azokra is, akik előttem járnak.

Élénken megmaradt bennem egy eset, ami egy Hellinger-családállításon történt. Egy idegen lány beválasztott az élete szereplői közé. Bár már maga is felnőtt nő volt, egy kislány édesanyja, sok konfliktusa akadt a saját édesapjával, aki bántó megjegyzéseivel rátelepedett az életére. Ahogyan a láthatatlan erővonalak mentén mozogtunk ebben a történetben, a terápia vezetője egyszer csak kimerevítette a pillanatot, és arra kérte a lányt, hogy nézzen a háta mögé: ott álltunk mögötte láncban, csupa nő, kezünk az előttünk álló vállán. A vezető azt javasolta a lánynak, hogy koncentráljon erre: a családjában végighúzódó erős, támogató női vonalra. Bár nem az én sztorim volt, magam is beleborzongtam ebbe, sőt, még most is beleborzongok, ahogyan újra átélem.Amikor még úgy volt, hogy több gyerekem lesz, fiút akartam elsőre, és lányt másodikra. Mert az olyan kedves papírforma, hogy a fiú majd megvédi a lányt, és később a haverjai csaphatják a szelet a kishúgának.

Amikor már úgy volt, hogy csak egy gyerekem lesz, lányt akartam. Mert úgy gondoltam, hogy nekem dolgom van az anya-lánya viszonnyal. Tudtam, hogy mit akarok majd másképpen csinálni. Amióta anya vagyok, azt is tudom, mit akarok pontosan ugyanúgy csinálni.És lányom lett. (Extra hab a tortán, hogy a hétvégékre ajándékba kapott gyerekek szintén lányok.) Jó, hogy így alakult.

Amióta van gyerekem, többet gondolok azokra, akik előttem járnak. Át nem aludt évek fáradtságával a testemben, korábban nem ismert aggodalmakkal a szívemben, forró együttérzés önt el anyukám iránt. Szóval te is ezt érezted, Mama.Nagymamáim, akik már nem élhettétek meg a kislányom születését, láttok most engem? Jól csinálom? Bárcsak beszélgethetnénk még. Mint nő a nővel. Mint anya az anyával. Mást is kérdeznék most már, mint amit huszonévesen tudtam kérdezni.

Boldogok voltatok? Ha hivatást választhattatok volna, mik lettetek volna? Hogyan éltétek meg a szerelmet? Annyi gyereketek lett, amennyit szerettetek volna? Mi volt a legjobb dolog az életben? És a legrosszabb?

Elődeim és elődeim elődei, itt vagytok velem, bennem, hordozlak benneteket. Nehéz pillanatokban erőt merítek abból, hogy ti megoldottátok a még nehezebb pillanatokat is.

Lányaim és lányaim lányai: menjetek, szárnyaljatok. Ha hátranéztek, itt leszek. Kezem a vállatokon.


Mondások az anyaságról: mi sűrűn bólogattunk és nevettünk.

Nézd meg a galériánkat>11 kép
11 frappáns és fanyar anyák napi idézet
Tovább olvasok
Kép
7 szobanövény, aminek szinte semmi fényre nincs szüksége

Elfogyott a hely az ablakban? Vagy épp olyan helyiségbe is raknál növényt, ahol nincs ablak, ergo természetes fény sem? Nem baj, mert most mutatunk pár olyan szobanövényt, akik gyakorlatilag fény nélkül is vígan elélnek.

Kép
Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 26.: a Nyilasok az árral sodródnak, a Bakoknak éberségre van szükségük

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket tartogatnak ugyanis az egyes csillagjegyek!

Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem