Szótár a gyerekedhez: megfejtem a kamasz szakszavait

fiú,gyerek,számítógép,monitor,online játék,fejhallgató Forrás: Flickr
Ismered az érzést, amikor a gyerek feldob egy kifejezést, aztán lesajnálóan néz, amiért lövésed sincs, az mit jelent? Hát, én mostantól utánajárok ezeknek, és neked is elmondom, hogy képben legyél!

Most például kinyomoztam, hogy mi az a Discord.

Hogyan hallhatsz róla?

A gyerek elejti a nevét egy beszélgetésben. Két lehetőség van: 1. Érzékeled, hogy egy számodra idegen szót használt. (Ha szellemileg topon vagy éppen, a szövegkörnyezetből azt is kikövetkeztetheted, hogy valamiféle közösségi oldalról vagy üzenetküldőről van szó.) 2. Totál elsiklasz felette, és úgy jársz, mint a férjem, aki egy szombati ebédnél kíváncsian kérdezte a kivételesen beszédes kedvében lévő 16 évestől: – És hol találkoztál te egy meleg cseh modellel?

Mi van, ha nem hallasz róla?

Akkor csak annyit látsz, hogy ül a gyerek a számítógépnél, fejhallgatóval megkoronázva és dumál, annak ellenére, hogy egyedül van a szobában (esetleg játszik is közben – mármint a gépen, természetesen). Ha meg csukva van a szobája ajtaja, akkor olyan hangok szűrődnek ki, mintha egy nagy társaság lenne nálatok péntek este tízkor, de nem, hiszen a gyerek egyedül van a szobában.

discord,logó,ikon,applikáció
Forrás: Discord

Szóval akkor mi is ez?

A Discord egy alkalmazás, le lehet tölteni telefonra, asztali gépre, de online felületen is el lehet érni, vagyis a gyerek akkor is hozzáférhet, ha a te számítógépedet/laptopodat kunyerálja el. A játékosoknak (kúlabbul: gémereknek) hozták létre, hogy tudjanak egymással kommunikálni – (online) játék közben, játékon kívül, élőszóban beszélgetve vagy írásban csetelve. Erre ott volt korábban a TeamSpeak, de az sokkal megbízhatatlanabbul működött.

Mit csinálnak itt?

A felhasználók álnéven regisztrálnak, amiből semmi nem derül ki róluk – valódi nevük, nemük, életkoruk, lakhelyük stb. mindaddig rejtve marad, míg a beszélgetésekben önként el nem árulják ezeket magukról. Ráadásul a nevüket óránként kétszer megváltoztathatják. Az azonosítószámuk viszont nem változik, annak alapján meg lehet találni őket, ha valaki nagyon akarja. Szervereket hozhatnak létre, amire mások rácsatlakoznak, ezeken zajlanak a beszélgetések, amelyek lehetnek nyilvánosak vagy privát csetek is. A szerverek témái a különféle online játékok, de a beszélgetések természetesen itt is bármerre elkanyarodhatnak. A szerverek szabályait a létrehozójuk alakíthatja ki, a kommunikáció nyelve általában az angol, de vannak más nyelvű szerverek, akad néhány magyar is. A szervereken belül csatornák vannak, némelyik csak szövegalapú, másokon beszélgetni lehet. A felhasználók sztrímelhetik is, ahogy játszanak, és ha belinkelik a Spotify-t, akkor a barátaik azt is láthatják, hogy éppen mit hallgatnak, vagy ők is belehallgathatnak a zenékbe. Merthogy itt is vannak barátaik, mint más közösségi oldalakon. És a Discordon nemcsak a játékról beszélgetni lehet, hanem játékokat vásárolni is.

Discord,desktop
Forrás: Discord

Mire használják?

Mindenki másra. Ismerek olyan felhasználót, aki csak a haverjaival kommunikál rajta, akikkel az iskolában is minden nap találkozik. Használja olyankor, amikor az én számítógépemen játszik, és közben a telefonjára letöltött appon keresztül dumál a barátokkal, akik szintén játszanak otthon. És ezen ír nekik akkor is, ha csak üzenni akar, mert nem használ már se Vibert, se Messengert, és az Instagramot se nézi. A másik hozzám közel álló felhasználó szintén kommunikál Discordon keresztül a haverjaival, de ő inkább külföldiekkel beszélget, és nem feltétlenül játék közben, hanem csak úgy.

Kivel találkozhat itt a gyerek?

Lényegében bárkivel – nemtől, kortól, nemzetiségtől függetlenül. Az amerikaiak és az ausztrálok létszámfölényben vannak, főleg azokban az idősávokban, amikor náluk reggel van és első dolguk, hogy odaüljenek a számítógéphez, vagy éppen esteledik és visszaülnek (az igazi kockák meg nyilván egész nap tolják).

Kell tőle féltened?

Résen lenni sosem árt. Mint bármilyen online felületen, itt is előfordulhat, hogy a gyerek találkozik bullyinggal, azaz zaklatással. (Elkövetője is lehet, nemcsak elszenvedője, bár erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni.) Az általam ismert felhasználók ilyesmiről nem számoltak be, arról viszont igen, hogy a júzerek igyekeznek blokkolni a maguk között toxicnak (mérgezőnek) nevezett társaikat, például azokat, akik a mikrofonjukon keresztül zenét játszanak be a beszélgetésbe, vagy azt, aki a soundboardján talál egy viccesnek vélt hangot, és azzal idegesíti a többieket. Ezt viszont egyszerűen meg lehet oldani: minden felhasználót egyenként le lehet némítani, így egyszerűen kizárható a beszélgetésből, ha az agyára ment már valakinek. Gondot inkább a beszivárgó szélsőjobbos csoportok okoznak, de a Discord ezeket igyekszik kitenni a felületről. (A Discord által tűrhetetlennek vagy elfogadhatatlannak titulált tartalmakat az abuse@discordapp.com címen lehet jelenteni. A tűrhetetlen esetekben a tartalmat eltávolítják, az elfogadhatatlanoknál ezen túlmenően a fiókot is törlik.) De a Discord önmagában csak egy eszköz – hogy hasznos vagy káros, az attól függ, hogy mire használják.

Miért örülj neki?

Mert a gyerek élesben gyakorolja az angolt (vagy éppen más idegen nyelvet). És mert szélesedik a látóköre, ha sokféle emberrel beszélget. Vagy éppen ő szélesíti mások látókörét. (Egy huszonéves brüsszeli srác például az én fiamtól tudta meg, milyen jelentéstartalom fűződik nálunk a városa nevéhez.)

Mit olvastam róla a neten?

A négy éve létrehozott Discordra tavaly már az influenszerek és YouTuberek is rákaptak, mert itt az algoritmusok keverése nélkül elérhetik a követőiket, akik sokkal inkább meg tudják őrizni a privát szférájukat, mint a Facebookon és társain.