„Anya, a Mennyországban van telefon? Felhívnám a Mamit!”

„Anya, a Mennyországban van telefon? Felhívnám a Mamit!”
Forrás: Fotó: Unsplash/Karim Manjra

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Avagy hogyan beszéljünk gyermekünkkel a halálról, még ha úgy érezzük, túl kicsi is hozzá.

Pár hete érzékenyítő előadás volt az óvodában, amely után egy szülő felháborodását jelezte, mert az előadásban koporsó is és a halál is megjelent, elhangzott. A szülő úgy gondolta, hogy egy óvodás korú gyermek még pici ahhoz, hogy a halál fogalmával találkozzon. Az jutott eszembe, hogy ezt úgy közölném a nagybetűs ÉLET-tel is, miután az én 5 éves kisfiamnak hiába túl pici, mégis elég közelről találkoznia kellett ezzel a szóval, ezzel az eseménnyel, amikor hirtelen, gyakorlatilag egyik napról a másikra veszítette el az imádott Mamiját, az én Édesanyámat.

Teljesen ösztönösen cselekedtem akkor, nem gondolkoztam, nem hívtam fel pszichológust, hogy jaj, most mit csináljak, mit mondjak a gyerekeknek. Amikor bementem a kórházba a már haldokló Anyukámhoz, elmondtam a gyerekeimnek, hogy a Mamihoz megyek, aki nagyon, nagyon beteg. És az ott töltött 4 napja alatt már elkezdtem felkészíteni ahogy magamat, úgy őket is, hogy a Mami valószínűleg már nem fog kijönni a kórházból. Amikor pedig bekövetkezett, amitől rettegtünk, másnap reggel gyakorlatilag azonnal elmondtam nekik, hogy a Mami előző éjjel meghalt, felment a Mennyországba. A kislányom még nem volt 2 éves, nyilván nem értette, miről van szó, a kisfiamnak viszont mondtam, hogy ha bármi kérdése van ezzel kapcsolatan, tegye fel. Akkor nem volt, ellenben délután, az óvoda után a játszótéren, hintázás közben rákezdett.

Anya, és hogy ment fel a Mami a Mennyországba? És mit csinál ott? És akkor most már soha többé nem találkozhatok vele? És én őszintén elmondtam neki, aszerint, amiben én, mi, a mi családunk hisz, hogy a Maminak a lelke ment fel a Mennyországban, mint kvázi egy angyal, ott van fel a Dédipapával és itt lent, a Földön már nem találkozunk vele. De majd a Mennyországban egy nap, remélhetőleg nagyon sokára, újra találkozunk vele. Minden kérdésére őszintén válaszoltam és amikor másnap 2 órányi sírva telefonálás után megkérdezte, hogy „Anya, már megint sírsz?”, akkor is elmondtam neki őszintén, hogy igen, sírok, mert Anyának ez nagyon nagy fájdalom, hiszen az Anyukámat veszítettem el és ez ilyenkor teljesen normális. De mivel a „Jaj, ne már!” is elhangzott a szájából, így tiszteletben tartva az ő véleményét és érzéseit is, igyekeztem úgy intézni ezt a dolgot, hogy ő ne napokig csak a síró Anyukáját lássa. De látott sírni, mert úgy gondolom, hogy ebből tanul és ismeri meg a világot, a nagybetűs életet, hogy látja, hogy ha oka van, Anya nevet és boldog, de ha úgy alakul, akkor szomorú és sír, hiszen mindkettő teljesen normális érzelem és reakció, amit nem kell elrejteni. Az élet velejárója.

Még pár napig szóba jött, hogy a Mami felment a Mennyországban, elmondta az óvónéniknek, a szomszédnak, mindenkinek, aztán pár hétre elcsendesedett. Míg egyszer csak épp autóval mentünk valahova, emlékszem és azt kérdezte:
- Anya, a Mennyországban van telefon?
- Nincs kisfiam, miért? – kérdeztem.
- Hát tudod, úgy beszélnék a Mamival.
És akkor is elmondtam neki, hogy sajnos a Mamival nem tudunk beszélgetni, de ha este imádkozik, akkor azzal üzenetet hagyhat neki, és a Mami hallja ám a gondolatait is, úgyhogy ha gondol rá és elmondja neki, amit szeretne elmondani neki, akkor azt fogja hallani a Mami. Sőt, még az is lehet, hogy ha alszik, álmában megjelenik és talán válaszol is neki. Ezen ne lepődjön meg. Sose lehet tudni.

Azóta is időröl időre szóba jön a Mami, a Mennyország, megbeszéltük, hogy vajon van-e ott ágya a Maminak, kényelmes-e, mit eszik és tud-e tévézni - érdekes, hogy a kicsik mikre nem gondolnak. És közben az is volt már téma, hogy mi is meg fogunk-e halni és hogy ez vele, illetve a testvérével is megtörténhet-e. És én erre is őszintén válaszoltam, egy igennel, de kiegészítettem és azt is elmondtam, hogy Anya és Apa úgy tervezi, hogy még nagyon sokáig fog élni, hogy sokat együtt lehessünk. De most az a legfontosabb, arra kell koncentrálnunk, hogy itt vagyunk egymásnak, együtt vagyunk, egészségesek vagyunk és hogy szeressük egymást és amennyi szép percet csak lehet, együtt tölthessünk. Egyelőre nem volt sírás, kiborulás, a „Nem akarom, hogy meghaljatok” vagy az „Én nem akarok meghalni” mondatok se hagyták el a száját. És a cikkem elején említett ovis előadás sem viselte meg. Lehet, hogy még túl pici, de az élet nem válogat sajnos és úgy gondolom, az ő korához képest trauma nélkül, szépen éltük át és meg ezt az időszakot és ismerkedett meg a halállal.

De mivel én nem vagyok szakember, „csak” egy édesanya, semmiképp sem szerettem volna az írásomból kihagyni egy igazán hozzáértő megszólalót, így megkértem Dr. Borsné Szlávecz Dorina pszichológust, az AnyaTerápia Instagram oldal alapítóját, aki maga is két gyönyörű kislány anyukája, hogy mint szakértő, tegye kerekké a történetet:

„Szerencsés esetben egy gyermek nem találkozik a közvetlen környezetében a halál kérdéskörével. Ám sajnos előfordulhat, hogy egy szerettük, egy szeretett háziállatuk elvesztése vagy egy mese kapcsán a látóterébe kerül. Ilyenkor nagyon jót tesz, ha a gyermek a korának megfelelő módon, de őszintén magyarázatot kap arra, hogy mit is jelent a halál. Hogy mi az elmúlás. Bár máshogy formálódik a világ a szemükben, mégis szorongást válthat ki, ha tudják, végleg elmúlik/átalakul valami, mégsem értik az okát, mert nem kapnak rá tisztán választ. Egy 2 évesnek például nem tanácsos azt mondani az elhunytra, hogy “elaludt”, mert a gondolkodásmódja még konkrét, nem szimbolikus, s így félhet attól, hogy ha elalszik, ő is meghal, eltűnik. 5-6 évesek esetében már elmondható, hogy megértik a halál visszavonhatatlanságát és nem gondolják azt, hogy a halál csak átmeneti. 9-10 éves korban pedig magától felbukkan a kérdés: mi lesz, ha meghalok? Mi lesz, ha anya és apa meghalnak? Ha azzal próbáljuk megóvni gyermekünket, hogy titkolózunk, tabusítunk, azzal még több kérdés alakulhat ki benne és így bizonytalanság fészkel a gyermek lelkébe. “Hova lett a nagypapa? Miért nincs már meg a kutyusunk? Miért van mindenki feketében? Anya miért sír titokban? Miért nem válaszolnak?” Ki-ki saját vallási meggyőződéséhez hűen, akár mese formájában adhat kapaszkodót. Lehet rajzolni, gyurmázni, szerepjátékozni, ezekben könnyebben kommunikálnak a gyermekek. És el lehet bátran mondani, hogy ez szomorú és fájdalmas, ki szabad mondani azt a szót, hogy “meghalt” és normális, ha sír, mert hiányzik. Segít a feldolgozásban, ha a gyermekek el tudnak búcsúzni akár azzal, hogy beszél egy csillagban lakó mamához, vagy virágot visz a kiscica sírjára. Ha választ kapnak, - s ez minden másra is igaz-, megnyugszanak.”

Nektek kellett beszélni a halálról gyermekkel? Mit mondtatok neki(k)?

Tudtad, hogy nem csak halál esetén jelentkezhet a gyász?

Nézd meg a galériánkat>4 kép
A gyász 4 típusa, amelyeknek semmi köze a halálhoz
Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp november 25.: az Oroszlánok előtt ígéretes lehetőség áll, a Mérlegekre nagyobb volumenű feladat vár

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Top 7 étterem, ahonnan megéri rendelni, ha nincs időd főzni

Ha te is unod már az egyforma napokat, a megszokott illatokat és ízeket, ráadásul se időd, se türelmed a kovászoláshoz és kenyérsütéshez, akkor a következő válogatásunk neked szól.

Kép
Tedd izgalmassá a várakozást! – 5 DIY bors adventi naptár ötlet

Újra itt az év legszebb időszaka, amivel egyszerűen nem lehet betelni. Készülődünk, tervezgetünk és töretlen lelkesedéssel díszítjük otthonunkat, közben pedig nem győzzük számolni a hátralévő napokat karácsonyig. Ezt a várakozást tehetjük még szebbé egy izgalmakat rejtő adventi kalendáriummal.

Kép
"Itt még nem hallottam, hogy nincs elég tej!" - Cipőtlen babák, no cumi, császármetszés esetén is apás szülés - Ilyen Angliában anyának lenni!

Magyar anyák külföldön #6 - Menczel Enikő az egyetemi évei utolsó pár hónapját töltötte Angliában. Diplomáját Magyarországon szerezte, majd úgy döntött, inkább visszatér a ködös Albionba. Cambridge-ben él, hat éve egy biotechnológiai cégnél dolgozik, rákkutatással foglalkozik és nem mellesleg anyuka is, a másfél éves Nora mamája. A magyar anyák külföldön sorozat e havi interjújában Enikő mesél arról, hogy milyen is Angliában anyukának lenni. Válaszaiból kiderül, hogy Angliában a természetes szülés, a szoptatás, a cumi és a cipő nélküliség prioritás, valamint, hogy a szülésznők sasszemmel figyelik az anyák állapotát és azonnal ki is szűrik, ha valakinek lelki segítség kell.

Kép
Tényleg annyira jók a finn iskolák? Megkérdeztünk egy kint élő magyar anyukát!

Annyira, de tényleg annyira sokan olvastátok a finn iskolákról, a finn oktatási rendszerről szóló cikkünket, hogy arra gondoltunk, megkérünk egy kint élő édesanyát, borzolja tovább a kedélyeket és mesélje el ő maga, hogy tényleg olyan jó-e az ottani rendszer, az iskolák, a tanárok, a módszer és minden, mint amilyen jó a híre.

Kép
Ezért nem sírnak a koreai babák – Avagy mi áll a babasírás hátterében

Minden egészséges baba sír. Ne gondold, hogy azért, mert téged bosszantani szeretne vagy éppen megmutatni, hogy ő a főnök. Sírásának evolúciós okai vannak.

Kép
Harap a gyerek? 10 tipp, hogyan szoktasd le róla!

Sok kicsi a fogait használja a nyelve helyett: ha máshogyan még nem tudja kifejezni magát, harapással is „közölheti”, mit érez. Szakértők szerint egyéves kor körül ebben még semmi rossz szándék nincsen, és ha következetesen reagálsz erre a viselkedésére, az apró fogakat egy idő után csak evéskor és mosolygáskor fogja rád és másokra villantani.

Kép
Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem